enda

Karen Lykkehus

(1904 - 1992)

Skuespillerinde. Født 22/10 1904, død 25/10 1992 - 88 år gammel.

Debuterede på Dagmarteatret i 1925, elev på Det kgl. Teaters elevskole 1926-28. Omfattende scenekarriere - hun nåede at holde 60 års teaterjubilæum.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun fik sin Bodil for sin næstsidste og mest mindeværdige præstation i Jon Bang Carlsens "Næste stop - Paradis" (1980) som Dagmar, den ensomme, stillesiddende pensionist, der genoplever kærligheden, da hun møder Preben Lerdorff Ryes stadig stolte Hjalmar i De Gamles By.


Her er en moderne diskretion og intensitet i udtrykket, der ellers ikke præger hendes lidt gammeldags type-spil i karrierens klare overvægt af biroller. Søde sideroller klæder hendes lidt spidse, frøkenagtige apparition bedst - som i den Kjeld Abell-skrevne "Millionærdrengen" (1936), hvor hun er kvik, varm og frigjort (Abell gav hende året før en gennembrudsrolle på teatret som Fru Larsen i "Melodien, der blev væk").


Hun mangler romantisk aura til heltinderollen i Johan Jacobsens komedie nummer to, "En lille Tilfældighed" (1939), hvor hun danner et sjældent kønsløst par med Erling Schroeder. Og i "Søren Søndervold" (1942) degraderes hun til en lidt træls birolle: sjoveren Ebbe Rodes forførte kæreste, hvis barn Ib Schønbergs selvglade ekspedient bliver far til. Men i "Frihed, Lighed og Louise" (1944) har hun igen en hovedrolle, denne gang bedre placeret som snobbet burgøjserfrue, men hun mangler humoristisk overskud til at gøre figuren stort andet end irriterende.


Hun skifter igen rollefag som den forbitrede, kolde mor i "Ditte Menneskebarn" (1946), en kompetent, omend lidt demonstrativ karakterpræstation. Herefter var hun henvist til biroller i film, der blev dårligere og dårligere, i reglen som venlig eller sippet borgerdame, dog af og til også som livlige frøkener. F. eks. danner hun et komisk par med Marguerite Viby i "På'en igen Amalie" (1973). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Altid om søndagen 1989 Fru Andersen Tv-serie
Kurt og Valde 1983 Johansens mor DK/Spillefilm
Næste stop - Paradis 1980 Dagmar Larsen DK/Spillefilm
Jul i Gammelby 1979 Nissemor Tv-serie
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Nathalia Ludvigsen, Kettys mor DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Tante Anna DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Frøken Lützhöft Tv-serie
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Nathalia Ludvigsen, Kettys mor DK/Spillefilm
Anne og Paul 1975 Fru Hernøe Tv-film
Familien Gyldenkål 1975 Kettys mor DK/Spillefilm
Kun sandheden 1975 Danielsen, rengøringsdame DK/Spillefilm
Pigen og drømmeslottet 1974 Rigmor Vollesen DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Maldrubine, Keldborgs kone DK/Spillefilm
På'en igen Amalie 1973 Alvilda Andersen DK/Spillefilm
På vej til Hilda 1972 Bine Tv-film
Huset i baggården 1971 Moderen Tv-film
Huset på grænsen 1969 Medvirkende Tv-film
Helle for Lykke 1969 Lykkes mor DK/Spillefilm
Forårsaften med Faust 1968 Medvirkende Tv-film
Skært kød til frk. Afsenius 1967 Medvirkende Tv-film
Juno og påfuglen 1967 Medvirkende Tv-film
Leg med ilden 1966 Medvirkende Tv-film
Biedermann og brandstifterne 1965 Medvirkende Tv-film
En ven i bolignøden 1965 Laura Rasmussen, bogholderske DK/Spillefilm
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Bureauslaven 1964 Medvirkende Tv-film
Vi har det jo dejligt 1963 Fru Jensen DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 fru Feddersen DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 En kvinde, der ønsker sig en dragkiste DK/Spillefilm
Prinsesse for en dag 1962 Majs mor DK/Spillefilm
Den rige enke 1962 Agnes Holm DK/Spillefilm
Eventyr på Mallorca 1961 Dagny DK/Spillefilm
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Hans kone Tv-film
Eventyrrejsen 1960 Dagny DK/Spillefilm
Paw 1959 Paws tante DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Fru Møller, Idas mor DK/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Fragt under havet 1957 Medvirkende Tv-film
Mig og min familie 1957 Værtinde i villa DK/Spillefilm
De 23 dage 1956 Medvirkende Tv-film
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Dr. Knock 1955 Medvirkende Tv-film
Blændværk 1955 Dagny, Elvis mor DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Ismejeridamen DK/Spillefilm
Man burde ta' sig af det 1952 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tre år efter 1948 Ragna, Tofts Kone DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Sørine DK/Spillefilm
Frihed, Lighed og Louise 1944 Fru Louise Kildal DK/Spillefilm
Alt for Karrièren 1943 Ingelise, Eriksens Kone DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Frk. Olga Thorsen, ansat hos Fru Knudsen DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Fru Hermansen DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 Kamma Rahbek DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Else, Admiralindens Datter DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Bess, Ralphs Søster DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Grønthandlersken DK/Spillefilm
De blå drenge 1933 Eva Kristoffersen DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.