enda

Karen Poulsen

(1881 – 1953)

Skuespillerinde. Født 10/5 1881, død 15/2 1953 - 71 år gammel. Datter af skuespiller Olaf Poulsen (1849-1923) og dermed lillesøster til scenograf og teatermaler Emil Poulsen (1876-1957) og kusine til skuespillerbrødrene Adam og Johannes Poulsen. Gift med skuespiller Valdemar Lund. Hun optræder i sin karriere både som Karen Lund, Karen Thalbitzer og Karen Poulsen.

Debuterede på Det kgl. Teater i 1900. Efter et par sæsoner der optrådte hun ved skiftende scener, bla. Dagmarteatret, men vendte i 1912 tilbage til Det kgl. Teater, hvor hun blev til 1938. Svend Kragh-Jacobsen skrev om hende, at ".. hun gjorde ikke Livet nemt for sig selv, dertil huserede for ubændige og ubundne Lidenskaber i hendes Indre, men hun kunde gøre en Teateraften til en Lyst for sine Tilskuere .." (Berl. T. 16/2 1953).

Filmdebuterede på Nordisk Film i 1911 og medvirkede i sin sidste stumfilm der i 1920. Ind imellem blev det dog også til enkelte opgaver for andre selskaber. Hun blev aldrig 'leading lady' i stumfilmtiden, men spillede oftest stærke og lidt 'vilde' eller bohemeagtige kvinder, f.eks. zigeuner, skuespillerinde og eventyrerske. Fik også en del roller op gennem 1930'erne og 40'erne.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun medvirkede i ikke mindre end 28 stumfilm 1911-18 og senere i Carl Th Dreyers "Der var engang" (1922).


I tonefilmsperioden kom hun først for alvor frem i rampelyset, da hun efter at have passeret de 60 kunne spille på sit smukt livsmærkede gammelkone-ydre, der udstråler dyrekøbt verdenserfaring.


Hun anslår ægte toner som faktotum i "Mordets Melodi" (44), men det er som bedstemoderen i "Ditte Menneskebarn" (46) hun yder sin klart største tonefilmspræstation. Et portræt af en stoisk, stærk og varmhjertet kvinde præget af nedslidende fattigdom. Her er den ro og indre kraft, der røber store resourcer, som desværre forblev ret ubrugte på film - og på teatret heller ikke helt blev udfoldet efter forventning. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
I Fælledparken 1952 Medvirkende Tv-film
Historien om Hjortholm 1950 Ane Steffens, taterkvinde DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Maren, "Bedste" DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Heksen DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Flora, påklæderske DK/Spillefilm
Møllen 1943 Lises Mor DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Enkefrue DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Fru Graa DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Mor Karen DK/Spillefilm
Det begyndte ombord 1937 Fru Fischer, Elses mor DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Sidse Lugekone DK/Spillefilm
Nyhavn 17 1933 Hilda, restauratrice DK/Spillefilm
Tango 1933 Tangobar-gæst DK/Spillefilm
Kirke og Orgel 1932 Moster Birger DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1931 Tosse-Grethe DK/Spillefilm

Som Karen Lund

Title År Funktion Category
Jafet, der søger sig en Fader, I-IV 1922 Nattê, zigeunerhøvding DK/Spillefilm
Borgslægtens Historie 1920 Medvirkende DK/Spillefilm
Dommens Dag 1918 "Kulsort", sigøjnerkone DK/Spillefilm
Naar Hadet slukkes 1917 Lolo, en æventyrerske DK/Spillefilm
Gloria 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Lotte vil paa Landet 1916 Varietésangerinde DK/Spillefilm
Mørkets Fyrste 1916 Cleo Bernard, en eventyrerske DK/Spillefilm
Zirli 1915 Sasa, kokotte DK/Spillefilm
Billedhuggeren 1915 Nanna, skuespillerinde og filmøse DK/Spillefilm
Kgl. Skuespiller Olaf Poulsen i sit Paaklædningsværelse paa det Kgl. Teater 1913 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Paa Vildspor 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Unge Pigers Værn 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Indbruddet hos Skuespillerinden 1912 Frk. Balzac, skuespillerinde DK/Kort fiktion
Jernbanens Datter 1912 Alexandra, ekspeditrice DK/Spillefilm
Et moderne Ægteskab 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den Undvegne 1912 Hutkinsons hustru DK/Spillefilm
Direktørens Datter 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den kære Afdøde 1912 Otto Bangs kone DK/Kort fiktion
Eventyr paa Fodrejsen 1912 Fru Krans DK/Spillefilm
De virkningsfulde Tabletter 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Operationsstuens Hemmelighed 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dødsflugten 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Knap og Hægte 1911 Berthi, Durands kone DK/Kort fiktion
Privatsekretæren 1911 Fabrikantens hustru DK/Kort fiktion
Balletdanserinden 1911 Yvette, Simons kone DK/Spillefilm
Troskabsprøven Medvirkende DK/Kort fiktion
Koleraen Medvirkende DK/Kort fiktion
Jeg vil ha' en Søn Medvirkende DK/Kort fiktion

Som Karen Thalbitzer

Title År Funktion Category
Der var engang 1922 Bolette Fadebursterne DK/Spillefilm
Markens grøde 1921 Inger U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.