enda

Karen Winther

(1900 – 1989)

Skuespillerinde. Født 1/1 1900, død 7/1 1989 - 89 år gammel.

Gik på 'filmskolen' på Frederiksberg og fik ansættelse hos Nordisk Film i 1918. Det blev til adskillige farcer hos Lau Lauritzen, men også større roller i A.W. Sandbergs film, bla. i "David Copperfield", hvor hun spiller Agnes, og hos Emanuel Gregers. Hendes eftermæle er dog bundet i Benjamin Christensens "Häxan" (1922), hvor den kønne lyshårede pige med det glade, renskurede ansigt spiller en kvinde, der af inkvisitorerne anklages for at være heks og torteres til døde. Det snavsede, forpjuskede lille væsen, der brutalt er blevet klippet og skændet af bødlerne, glemmer man sent. Samme år medvirkede hun i en anden svensk film, "Kärlekens Ögon", hvor hun spillede overfor Gösta Ekman.

Allerede i 1925 - efter bare seks år ved filmen - blev Karen Winthers karriere afbrudt, da hun fik konstateret perniciøs anæmi.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Københavns Sherlock Holmes 1925 Karen Wang DK/Spillefilm
Solskinsdalen 1925 Synnøve, Karkers datter DK/Spillefilm
Takt, Tone og Tosser 1925 Datteren DK/Spillefilm
En Kæreste for meget 1924 Frk. Ida DK/Spillefilm
Lille Dorrit 1924 Fanny, Williams datter DK/Spillefilm
Smil og Taare 1923 Doot Høeg, elev DK/Spillefilm
Heksen 1922 Annas yngre søster U/Spillefilm
Han er Mormon 1922 Medvirkende DK/Kort fiktion
David Copperfield 1922 Agnes som voksen DK/Spillefilm
Jafet, der søger sig en Fader, I-IV 1922 Medvirkende DK/Spillefilm
Kæledæggen 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Helgeninderne 1921 Medvirkende DK/Spillefilm
Skaf mig en Kæreste 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Harems-Mystik 1921 Laila, filmsstjerne DK/Spillefilm
Atlantas Bortførelse 1921 Komtesse de la Krukke DK/Kort fiktion
Metode i Galskaben 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ungkarleliv 1921 Nina, syerske DK/Spillefilm
De keder sig paa Landet 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
De Nygifte 1920 Grethe, Mumms' datter DK/Kort fiktion
Vil De være min kone i morgen? 1920 Inga, Perssons kone DK/Kort fiktion
Stodderprinsessen 1920 Medvirkende DK/Spillefilm
Agentens Tvillinger 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hendes Mands Forlovede 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Kærlighed og Lotteri 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
En kriminel Historie 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mælkemandens Hest 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Med og uden Kone 1919 Musse, Peters kone DK/Kort fiktion
Kærlighedsdigteren 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livsforsikringsagenten 1919 Pips kone DK/Kort fiktion
Maharajaens Yndlingsflamme 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Brændt a' 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Klavervirtuosen 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.