enda

Katia Forbert Petersen

(1949 – )

Fotograf, instruktør og producer. Født 6/2 1949 i Polen, datter af filmfotograf Wladyslaw Forbert. Uddannet som fotograf på Den Polske Filmskole i Lodz. Har arbejdet i Danmark siden 1973, fotograferet ca. 150 film, deriblandt tre feministiske spillefilm: den danske "Ta' det som en mand, frue" (1975) samt de to tyske "Die Macht der Männer ist die Geduld der Frauen" (1978) og "Die Allseitig reduzierte Persönlichkeit - Redupers" (1978). Hun har yderligere arbejdet i udlandet som fotograf for ZDF og for National Film Board of Canada.


Katia Forbert har dog mest fotograferet kort- og dokumentarfilm, ofte i samarbejde med kvinder som Mette Knudsen (”Frihed, lighed, stemmeret” 1990, ”Grevindens døtre 2001 og ”Vejen er lang – om kvindebevægelsens historie” 2016), Elisabeth Rygaard (”En fugl under mit hjerte” 1981, ”Din daglige dosis” 1986 og ”En hård dags nat 1987) og især Annette Mari Olsen (”Bag bjergene” 2004, ”Mit iranske paradis” 2008 og ”Voldtægt som krigsvåben” 2014). Katia Forbert og Annette Mari Olsen stiftede i 1989 produktionsselskabet Sfinx Film/TV. Derudover har Katia Forbert været instruktør og medinstruktør på over 20 film, deriblandt "Mand med kamera" (1995), "Von Triers 100 øjne" (2000) og ”Min egen motorhest” (2001).


Mange af Katia Forberts film omhandler kvinde- eller børneemner, men det er ikke et bevidst kvindepolitisk valg. Om sin status som kvindelig fotograf i et mandsdomineret fag har hun udtalt til Information i 1985:”Jeg tror man skal være meget dygtigere som kvinde, for man mødes på forhånd med skepsis. Kan hun nu stå distancen? Er hun ikke for usikker? For tøvende, for eksperimentererlysten eller simpelthen for fysisk svag til at klare ræset”.


Har modtaget Dansk Filmfotograf Forbunds årspris 1992, Specialprisen for Bedste Fotografering på ITVA-festivalen i Kbh. 1997 og 1999, pris for Bedste Fotografering på ITVA-festivalen i New Orleans, USA 1998, samt WIFTs – Women in Film and Television – ærespris Den Gyldne Havfrue i 2001.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Vejen er lang - om Kvindebevægelsens historie 2016 B-fotograf DK/Dokumentarfilm
Voldtægt som krigsvåben 2014 Instruktion, Manuskript, Producer, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Mit iranske paradis 2008 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Tomme rum 2008 Produktion, Foto, Stills, Producer DK/Dokumentarfilm
Fuglen der kunne spå 2007 Instruktion, Foto, Stills, Producer DK/Dokumentarfilm
Lyd på liv 2006 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Bag bjergene 2004 Instruktion, Manus, Produktion, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Homulus spectaculus 2004 Foto DK/Dokumentarfilm
Det ulogiske instrument 2003 Stills, Producer DK/Dokumentarfilm
Avation 2003 Producer DK/Dokumentarfilm
5 hjerteslag 2003 Producer Antologi
It's All Good 2003 Producer DK/Dokumentarfilm
Når far og mor er klovne 2002 Stills, Klip DK/Dokumentarfilm
Min egen motorhest 2001 Instruktion, Stills DK/Dokumentarfilm
Gud - hvor er det svært 2001 Foto DK/Dokumentarfilm
Grevindens døtre 2001 Foto DK/Dokumentarfilm
von Triers 100 øjne 2000 Instruktion, Foto, Manus, Stills DK/Dokumentarfilm
En fremmed fugl 2000 Foto DK/Dokumentarfilm
Sut slut finale 1999 Foto DK/Dokumentarfilm
Tiden før øjeblikket 1999 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Cecilies verden 1998 Foto DK/Dokumentarfilm
Man brænder da ikke præster 1997 Foto DK/Dokumentarfilm
Inuttut Oqaatsikka - mit sprog som menneske 1997 Foto DK/Dokumentarfilm
To kvinder på en flod 1996 Instruktion, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Go West 1996 Foto DK/Dokumentarfilm
Krig er ikke for børn 1996 Foto DK/Dokumentarfilm
Mand med kamera 1995 Instruktion, Manus, Foto, Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Som fugle i bur 1994 Foto DK/Dokumentarfilm
Lasse Lasse lille 1993 Foto DK/Kort fiktion
Dreams & dreams 1993 Foto DK/Eksperimentalfilm
Gud gav hende en Mercedes-Benz 1992 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Gud ånder på øjet, når det græder 1991 Foto DK/Dokumentarfilm
Klar besked - en film om prævention 1991 Foto DK/Dokumentarfilm
Ønskebarn 1990 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
En gris efter mit hjerte 1990 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Frihed lighed stemmeret 1990 Foto DK/Dokumentarfilm
En fremmed piges dagbog 1989 Instruktion, Manus, Foto DK/Kort fiktion
Gammeldansen 1989 Foto DK/Dokumentarfilm
Prøven er positiv - en film om abort 1989 Foto DK/Dokumentarfilm
Jako 1988 Instruktion, Manus, Foto DK/Kort fiktion
Indvandrerkvinder 3 - Kvinde i eksil 1988 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Musen og dansepigen 1988 Foto DK/Kort fiktion
Mit søde barn 1987 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Holografi 1987 Foto DK/Dokumentarfilm
En hård dags nat 1987 Foto DK/Kort fiktion
Din daglige dosis 1986 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Jobtilbud i nazismens Tyskland 1986 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Johanne fra Daugbjerg 1985 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Højt på en gren 1985 Foto DK/Kort fiktion
Rødstrømper - en kavalkade af kvindefilm 1985 Foto DK/Dokumentarfilm
Forfilm Video Journalen 1985 1985 Foto
Jeg vil ha' dig tilbage 1984 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Betagelse Q-Q 1984 Foto DK/Kort fiktion
Midvinter, Masketid 1984 Foto DK/Dokumentarfilm
Forfilm 1984 1984 Foto DK/Reklamefilm
Gøgeungen 1984 Foto DK/Dokumentarfilm
Hærvejen 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Syv billeder fra Hærvejen 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Veras historie - en film om modstandskamp 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Teknik for dig og mig 1982 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Bjerg Eivind og hans hustru 1982 Foto DK/Dokumentarfilm
Jeg blir' så bange 1981 Manus, Foto DK/Kort fiktion
En fugl under mit hjerte 1981 Foto DK/Dokumentarfilm
En uge uden smil 1980 Instruktion, Produktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Træerne og skovens folk 1980 Foto DK/Dokumentarfilm
Sammen med Lena 1979 Instruktion, Manus, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Skal vi danse først? 1979 Manus DK/Spillefilm
Anarkiets land 1979 Foto DK/Dokumentarfilm
Plantagens lange skygger - En film om Sylvia Woods 1979 Foto DK/Dokumentarfilm
Kvinde og job 1977 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Christiania 1977 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Havets lavvandsfauna 1976 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
Frihed er ikke noget man får, det er noget man tager 1976 Foto DK/Dokumentarfilm
Ta' det som en mand, frue 1975 Foto DK/Spillefilm
Polske piger 1973 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
En husmor 1971 Foto DK/Eksperimentalfilm
Vi leger hospital 2. unit DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Tehran, Cinéma Vérité, Documentary Film Festival 2017-12-10 Voldtægt som krigsvåben
Dokufest Prizren 2015-08-08 Voldtægt som krigsvåben
Amsterdam, IDFA 2014-11-19 Voldtægt som krigsvåben
Mumbai Film Festival 2014-10-17 Voldtægt som krigsvåben
TIFF Kids 2010-04-17 Fuglen der kunne spå
New York International Children's Film Festival 2010-02-27 Fuglen der kunne spå
Odense Internationale Film Festival 2009-08-17 Mit iranske paradis
Warszawa, Against Gravity 2009-05-09 Mit iranske paradis
Chicago Int. Children's Film Festival 2008-10-23 Fuglen der kunne spå
Tel Aviv International Children's Film Festival 2008-09-24 Fuglen der kunne spå
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2008-01-23 Fuglen der kunne spå
Oulu Nordisk Panorama 2007-09-21 Fuglen der kunne spå
Odense Internationale Film Festival 2007-08-27 Fuglen der kunne spå
Odense Internationale Film Festival 2004-08-09 Bag bjergene
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2004-01-15 Når far og mor er klovne
Amsterdam, IDFA 2003-11-20 Når far og mor er klovne
Odense Internationale Film Festival 2003-08-11 Når far og mor er klovne
Kristiansand International Children's Film Festival 2003-04-29 Når far og mor er klovne
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2003-04-25 Når far og mor er klovne
Malmö, BUFF 2003-03-12 Når far og mor er klovne
Krakow Film Festival 2002-05-24 von Triers 100 øjne
Tallinn Black Nights Film Festival 2001-12-01 von Triers 100 øjne
Amsterdam, IDFA 2001-11-22 von Triers 100 øjne
Valladolid International Film Festival 2001-10-25 von Triers 100 øjne
Odense Internationale Film Festival 2001-08-13 von Triers 100 øjne
Moscow Int. Film Festival 2001-06-21 von Triers 100 øjne
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2001-04-30 von Triers 100 øjne
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2001-03-29 von Triers 100 øjne
Göteborg International Film Festival 2001-01-26 von Triers 100 øjne
Malmö, BUFF 2000-03-13 Sut slut finale
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 Sut slut finale
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.