enda

Kirsten Peüliche

Skuespiller. Født 23/8 1943. Gift med skuespiller Per Pallesen i 1966 - ægteskabet opløst i 1991. Mor til Trine Pallesen (f. 1969) og Sofie Pallesen (f. 1971), begge skuespillere.

Oprindeligt uddannet dekoratør. Uddannet på Aalborg Teaters elevskole 1963-66. Hendes scenekarriere indbefatter også iscenesættelser på diverse teatre og for TV.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Med sin ikke alt for strømlinede, blonde skønhed burde hun have markeret sig kraftigere på film - så meget mere som hun efterhånden føjede komisk talent til det dramatiske. Men et vist forbehold i hendes spillestil, samt hovedroller i dårlige film, har hæmmet filmkarrieren.


Hun debuterede i en mindre rolle i en af Carl Ottosens umulige farcer, men tog revanche som vandrepokalen Miriam i Palle Kjærulff-Schmidts filmatisering af Anders Bodelsens spændingsroman "Tænk på et tal" (1969). Her viser hun fint underspillet sødme i en rolle, som hun forsvarer uden appel til nem sympati.
Det gav Bodilpris, men ikke gode filmroller: Christoffer Bros "Farlig sommer" om flugtbilisme og Finn Karlssons "I morgen, min elskede" (1971) er dødfødte dramaer, hvor Kirsten Peüliche synker sammen med resten. Hun er den alkoholiske litteraturkritiker Jastraus kone Johanne i Tom Kristensen-filmatiseringen "Hærværk" (1977) og har ikke meget andet at gøre end at se småmopset ud og spille på sin slanke, naturlige værdighed. Og hendes velfærdsmedarbejder Tine i det primitive atomkraftdrama "Hvem myrder hvem?" (1978) overskyggedes naturligt nok af Meryl Streeps præstation i en tilsvarende rolle i den langt bedre Silkwood (1978).


Mens hun har charmeret tv-publikummet i bl. a. "Dansk naturgas" og som Gemyse i to julekalendre, "Nissebanden" (1984) og "Nissebanden i Grønland" (1989), har hun i 1980'erne og 90'erne kun haft småroller på film: superchecket billet mrk.-dame i "Flamberede hjerter" (1986), en vittig præstation, og receptionskrukke i "Sirup" (1990), begge gange instrueret af Helle Ryslinge. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hvordan vi slipper af med de andre 2007 Inge DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Ina Tv-serie
Bjørne brødre 2003 Enkebjørn U/Spillefilm
Hemmeligheden 1994 Medvirkende Tv-film
Længe leve friheden 1993 Åse Tv-film
Parløb 1990 Instruktion Tv-serie
Sirup 1990 En krukke DK/Spillefilm
Nissebanden i Grønland 1989 Gemyse Tv-serie
Strit og Stumme 1987 Fjolle DK/Spillefilm
Flamberede hjerter 1986 Billet mrk. dame DK/Spillefilm
Samson og Sally 1984 Delfin DK/Kort fiktion
Nissebanden 1984 Gemyse Tv-serie
Nu dages det søstre 1984 Speaker DK/Dokumentarfilm
Midt om natten 1984 Hustru DK/Spillefilm
Strømmens dag 1981 Omstillingsdame Tv-film
Dansk naturgas 1981 Medvirkende Tv-serie
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Cathrine Tv-film
Hvem myrder hvem? 1978 Tine DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Johanne, Jastraus kone DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Rektors sekretær DK/Spillefilm
Ejendomsretten 1975 Medvirkende Tv-film
Hånden på hjertet - hvem skal ha' det? 1975 Medvirkende Tv-film
Ægteskabet mellem lyst og nød 1975 Katrine Tv-film
Luder 1975 Medvirkende Tv-film
Ørknens luftsyn 1975 Katrine Tv-film
Jo værre, jo bedre 1975 Medvirkende Tv-film
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Susi - Susi's lille verden (6) 1973 Speaker DK/Dokumentarfilm
Stoppested 1972 Karen Hansen Tv-film
Den fine mand 1971 Lucile Tv-film
Kommunisten 1971 Tv-medarbejder Tv-film
I morgen, min elskede 1971 Marca DK/Spillefilm
Et godt liv 1970 Fru Eriksen Tv-film
Black-out 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Bella 1970 Fru Malm Tv-film
Farlig sommer 1969 Susanne Høyer DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Miriam, bankassistent DK/Spillefilm
Farvel Thomas 1968 Jannie Tv-film
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Vicky, servitrice DK/Spillefilm
Vinduer 1966 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.