enda

Kirsten Walther

(1933 – 1987)

Skuespiller. Født 31/8 1933, død 19/2 1987 - 53 år gammel. Gift med tv-producer og instruktør Palle Wolfsberg.

Debuterede i Studenterrevyen 1953 og uddannede sig 1953-56 på Privatteatrenes elevskole.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Erik Balling nævnte ofte hendes død som begrundelse for, at han ikke ville lave flere Olsen-bande-film. Og der er da også noget formidabelt og aldeles uerstatteligt over hende: hun er det fjerde bandemedlem, der med sin urokkelige antilogik, afsindige snusfornuft og konsekvent rendyrkede småborgerlighed ene kvinde skaber kønsbalance i seriens mandsdominerede univers. Den kønslige uligevægt ryster aldrig hendes selvsikkerhed: hendes tro på sig selv og sin verdensordens dybe berettigelse overgår selv Egons. Som rappenskralde er hun blottet for giftighed og beregning og kæmper med rene midler og åbne kort (" DÉT siger jeg dig, Egon") for sin idealtilværelse af hjemlig hygge og properhed.


Det sødmefuldt sexede ligger som en forsonende klangbund i hendes på én gang storblomstret parodiske og solidariske kvindeportræt. Og Kirsten Walther varierer sin specialitet: den dumme (men på bunden feminint kloge) sexbombe, i en anden Balling-serie, "Huset på Christianshavn" (1970-77), hvor hendes slagfærdige Karla slår de lokal-erotiske gnister.


Hendes særlige skingert-drævende, københavnske dialekt og let forsinkede timing (men er hun nu så dum?) er faste ingredienser i dullerollen, men hun viste et mere sofistikeret vid i tvs første lørdagssatire-serie "Hov-Hov", der startede i 1968. Her var hun f. eks. kostelig som Jacqueline Onassis.


Filmkarrieren inden Yvonne er derimod ret beskeden. Hun har allerede Yvonne-diktion i en mini-rolle som studine i "De sjove år" (1959) og ses derefter i en større birolle som Jens Østerholms lærerkollega og kæreste i den gammeldags problemfilm "Ullabella" (1961), hvor den 14-årige debutant Gitte Hænning tiltrak sig det meste af opmærksomheden.


Op gennem 1960'erne får hun stadig ikke hovedroller, men markerer sig alligvel som en af dansk film mere erotiske kvindefremstillere, f. eks. som naboersken i "Far laver sovsen" (1967), gift med Karl Stegger, der forsømmer hende på det skammeligste. Og hun er som skabt til en syngepigerolle i Bakkefilmen "I den grønne skov" (1968).


Samme år ses hun i den første Olsen-bande-film og hendes arbejde her overskygger hendes øvrige filmkarriere, så meget mere som hun ellers mest medvirker i mislykkede film. Hun er ikke til megen nytte som socialrådgiver i den karikeret socialrealistiske "Det er er nat med Fru Knudsen" (1971), og hendes Fru Ketty Gyldenkål i "Familien Gyldenkål"-serien er uinspireret genbrug af Yvonne-figuren. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
I Johannes verden 1983 Oda Madsen-Johansen Tv-film
Polledreng kommer hjem 1981 Medvirkende Tv-film
Strømmens dag 1981 Sigrid Tv-film
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Yvonne DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Yvonne DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Yvonne DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Yvonne DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Ketty Gyldenkål DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Yvonne DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Kerstins mor DK/Spillefilm
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Ketty Gyldenkål DK/Spillefilm
Spøgelsestoget 1976 Juliane de Preiss DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Yvonne DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Ketty Iversen DK/Spillefilm
Olsen-banden på sporet 1975 Yvonne DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Seniorsergent Meldgård DK/Spillefilm
Rundt på gulvet 1974 Fanny Fortune Tv-film
Den sårede filoktet 1974 Anna Tv-film
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Yvonne DK/Spillefilm
Hjemmearbejde 1973 Martha Tv-film
Olsen-banden går amok 1973 Yvonne DK/Spillefilm
På'en igen Amalie 1973 Frk. Jensen, Larsens sekretær DK/Spillefilm
Fire portrætter 1972 Anette Tv-film
Hotel Paradiso 1972 Marcelle Paillardin Tv-film
Olsen-bandens store kup 1972 Yvonne DK/Spillefilm
Erotik 1971 Petersen Tv-film
Den fine mand 1971 Dorimene Tv-film
Indbildt hanrej 1971 Sganarelles kone Tv-film
Olsen-banden i Jylland 1971 Yvonne DK/Spillefilm
Det er nat med fru Knudsen 1971 Socialrådgiveren DK/Spillefilm
Ballade på Christianshavn 1971 Karla DK/Spillefilm
Arseniktimen 1970 Birthe Janter Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Karla Tv-serie
Smuglerne 1970 Edel, Svend Åges kæreste Tv-serie
Toppen og bolden 1969 Bolden DK/Kort fiktion
Bananmanden 1969 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden på spanden 1969 Yvonne DK/Spillefilm
Mordskab 1969 Clara, direktør Markstrands kone DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Lydia DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Mette, Børges kone DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Nete DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Yvonne DK/Spillefilm
I den grønne skov 1968 Syngepige DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Fru Stormann DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Fru Hyldersen DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Hotellets massøse DK/Spillefilm
Gidslet 1967 Medvirkende Tv-film
Melodien, der blev væk 1965 Medvirkende Tv-film
Landmandsliv 1965 Høne DK/Spillefilm
Fødselsdagsselskabet 1964 Medvirkende Tv-film
Selvmordsskolen 1964 Barn 1 DK/Spillefilm
Paradis retur 1964 Lajla DK/Spillefilm
Enhver 1964 Anden ungmø Tv-film
[Rent - uden tårer] 1962 Medvirkende DK/Reklamefilm
Ullabella 1961 Agnete Mørk, kommunelærerinde DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Ung kvinde på Arbejdsanvisningen DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Medvirkende DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Pensionær hos fru Fredheim DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.