enda

Knud Hallest

(1909 – 1991)

Skuespiller. Født 12/5 1909, død 4/9 1991 - 81 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1930-32. En omfattende karriere ved både provinsteatrene og teatrene i København, også som iscenesætter.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Ført frem af sin lærer, instruktøren og skuespilleren Holger Gabrielsen, debuterede han på Det kgl. Teater som studenten i Goethes "Faust" og spillede også titelrollen i Oehlenschlägers "Aladdin" på Skolescenen. Forbløffende, når man sammenligner med hans filmroller som den tørre kontorchef, sagfører eller embedsmand i ulasteligt jakkesæt. Pålidelig og mere end halvkedelig.


Men selv Hallest var ung engang - i en hovedrolle som nygift husar i Marguerite Viby-filmen "Min Kone er Husar" (1935). Og i Svend Aage Lorentz' episodefilm "Himlen er blå" (1954) har han lidt mere at rive i. Han er er ikke helt ueffen som skurk, f. eks. økonomisk bagmand i "Pigen i søgelyset" (1959). Eller som usympatisk læge i Ib Henrik Cavling-filmen "Landsbylægen" (1961), drevet til druk af konkurrenten Ebbe Langbergs popularitet. Her fascineres man dog især af nogle grånende tindinger, hvis falskhed kun overgås af filmen som helhed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Pigen og drømmeslottet 1974 Dr. Lund DK/Spillefilm
Båndet 1973 Medvirkende Tv-film
Mindesmærket 1972 Lokal beboer Tv-film
Skygger 1972 Hr. Mørk Tv-film
Solens børn 1972 Læge Tv-film
Den røde rubin 1970 Professor DK/Spillefilm
Nå, drenge, hvordan går det? 1969 Medvirkende Tv-film
Ta' lidt solskin 1969 Ejendomsmægler DK/Spillefilm
Lille mand, pas på! 1968 Dommer DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Museumsdirektør DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Professor Taranne 1966 Medvirkende Tv-film
Min søsters børn 1966 Larsen, læge DK/Spillefilm
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
I brændingen 1965 Berner Tv-film
Hold da helt ferie 1965 Præst DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Medvirkende DK/Spillefilm
Slottet 1964 Præsten DK/Spillefilm
Affæren Christine Keeler 1963 Medvirkende U/Spillefilm
April 1963 Dahl DK/Spillefilm
Drømmen om det hvide slot 1962 Advokat Skotterup DK/Spillefilm
Der brænder en ild 1962 Sagføreren DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Bekendt af Peter DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Adolph Rytting DK/Spillefilm
Eventyr på Mallorca 1961 Hr. Bertelsen DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Dr. Kjærgaard DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Medvirkende U/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Den blodrøde cirkel 1960 Medvirkende U/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Disponent Bertelsen DK/Spillefilm
Det skete på Møllegaarden 1960 Gårdejer Kjeldsen DK/Spillefilm
Pigen i søgelyset 1959 Filmproducent DK/Spillefilm
Helle for Helene 1959 Medvirkende DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Underviser og eksaminator DK/Spillefilm
Vor husven Georg 1958 Medvirkende Tv-film
Forellen 1958 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsen 1958 En kaptajn DK/Spillefilm
Fragt under havet 1957 Medvirkende Tv-film
Galt nummer 1957 Medvirkende Tv-film
Lån mig din kone 1957 Kjær, afdelingschef DK/Spillefilm
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Medvirkende U/Spillefilm
Natlogi betalt 1957 Afdelingschef i stormagasin DK/Spillefilm
Ild og jord 1955 Læge DK/Spillefilm
Arvingen 1954 Kaptajnen DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Toldbetjent DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Svendsen, betjent DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Tage Fredborg DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Sagfører Nielsen DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Herr Oscar DK/Spillefilm
Min Kone er Husar 1935 Carl Johan Holst DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Telegrafist DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.