enda

Lars Junggreen

(1945 – )

Skuespiller. Født 23/10 1945.

Uddannet på skuespillerskolen ved Aarhus Teater 1967-70, hvor han har været ansat gennem størstedelen af sin karriere, både som skuespiller og underviser. Fra 1992-99 var han rektor for skolen.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


30 år gammel spiller han den 17-årige gymnasiast Ole i midterafsnittet af Nils Malmros' selvbiografiske "Drenge" (1977) og gør det overbevisende, med en egen tiltrækkende tyst intensitet i det lettere stirrende, målbevidste blik. Blåøjet og blond er han den alvorsfulde forelskede teenager, der prøver at slippe af med sin kroniske uskyld. Det lykkes i filmens sidste afsnit, hvor Junggreen fungerer knap så godt i rollen som den nu mere erfarne pigejæger Ole.


Præstationen er på flere måder anormal. Junggreen var allerede da en fremtrædende karakterskuespiller på Aarhus Teater og kunne ikke forlige sig med Malmros' selvrådige instruktionsmetode. Han optræder stærkt sminket, med paryk og tilmed eftersynkroniseret, som et (ret sjældent forekommende) eksempel på, at en filmskuespiller ikke behøver at trives i sin rolle for at levere en virkningsfuld og vellykket præstation.


Han har en lille rolle som brudekjolesælger i "Honning måne" (1977) og en noget større som narkobagmand i "Har du set Alice?" (1981). I sidstnævnte fungerer han slet ikke og er tæt ved at være ufrivilligt komisk. Han er 'Rotten' i børnefilmen "Hodja fra Pjort" (1986), og en mindre rolle i Stefan Henszelmans "Venner for altid" (1987) afslutter foreløbig hans filmoptræden. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Altmuligmand 2017 Sminkør DK/Kort fiktion
Som man behager 2003 Corin Tv-film
Zacharias Carl Borg 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stjålne blikke 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Stilling, arkitekt Tv-serie
Blændet 1992 Dr. Nygård Tv-serie
Altid om søndagen 1989 Eddy Skov Tv-serie
Venner for altid 1987 Flemming DK/Spillefilm
Hodja fra Pjort 1985 "Rotten" DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Kano-Kurt DK/Spillefilm
Møde med Walter 1978 Medvirkende Tv-film
Honning måne 1978 Brudekjolesælger DK/Spillefilm
Drenge 1977 Ole (2. og 3. episode) DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.