enda

Lili Lani

(1905 - 1996)

Skuespillerinde. Født 12/6 1905 (Lili Kristiansson), død 25/2 1996 - 90 år gammel. Gift 1º med filmproducent Svend Nielsen - ægteskabet opløst efter to år, 2º med skuespiller Sigfred Johansen - ægteskabet opløst, 3º i slutningen af 30'erne med komponist og kapelmester Aage Stentoft - ægteskabet opløst, 4º i 1946 med Poul Reichhardt - ægteskabet opløst efter ni år. Kunstnernavnet Lili Lani fik hun af den svenske instruktør Gustaf Molander, da hun i 1925 medvirkede i hans film "Ingmarsarvet".

Optrådte som barn på Det ny Teater og Odense Teater og blev en feteret teaterskuespiller.
Som 31-årig i 1935 fik hun vansiret sit ansigt i et biluheld, og det satte en brat stopper for karrieren. I 1960 comeback på teatret og siden enkelte småroller.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hendes ret anonyme filmpræstationer står i kontrast til et farverigt, omskifteligt liv, en legendarisk privat-personlighed og en håndfuld markante ægtemænd.


Hun begyndte som stumfilmsdiva i svenskeren Gustaf Molanders "Ingemarsarvet" (Ingemarsarven, 1925) efter Selma Lagerlöfs Jerusalem, som senere Bille August filmatiserede. Herhjemme spillede hun - til sin irritation - kun anden violin i Fy og Bi-film.


Hun sætter sig ikke synderligt stærkt igennem i sine talefilm fra 1930'erne. I "Skal vi vædde en Million?" (1932) dominerer Marguerite Viby, og også i "Nyhavn 17" (1933) ses hun i andet geled, som en kølig overklassepige uden synderlig appeal. I "Lille spejl" (1978) er hun nærmest statist. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De skrå brædder 1995 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Lille spejl 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Een blandt mange 1961 Pige på gaden DK/Spillefilm
Fuld af Fiduser 1956 Medvirkende Antologi
Skaf en Sensation 1934 Gerda Halling DK/Spillefilm
Kobberbryllup 1933 Inge, Arnes kone DK/Spillefilm
Nyhavn 17 1933 Yvonne, direktørdatter DK/Spillefilm
Skal vi vædde en Million? 1932 Elly Martin DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 Direktørens datter DK/Spillefilm
Kys, Klap og Kommers 1929 Den unge frue DK/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødsbokseren 1926 Ung pige DK/Spillefilm
Lykkehjulet 1926 Ethel Birk DK/Spillefilm
Don Quixote 1926 Medvirkende DK/Spillefilm
Spritsmuglerne 1925 Anne Marie, Dianas niece U/Spillefilm
Vagabonder i Wien 1925 Helene, bankdirektør Hammers datter U/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Anita DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.