enda

Lis Adelvard

(1931 – )

Skuespillerinde. Født 24/1 1931.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Blondinen med de mørke øjebryn og det frække smil fik sin første lidt større rolle som den søde sygeplejerske i Sven Methlings overdådige farce "Vi er allesammen tossede" (1959), hvor hun hjælper Kjeld Petersen og Dirch Passer med at slippe ud fra den lukkede afdeling. Og i "Fem mand og Rosa" (1964) er hun igen sygeplejerske, stadig sympatisk, men med større respekt for lægelige autoriteter.

Hun har allerede statistroller i 1951 som en af korpigerne i musicalen "Mød mig på Cassiopeia" og er ligeledes danserinde i "Pigen og vandpytten" (1958). Hun har en pudsig, ukrediteret rolle i "Vagabonderne på Bakkegaarden" (1958) som overklassedame på biltur i skænderi med manden. De standser op for spørge om vej, og som typisk repræsentant for Morten Korchs degenererede bykultur lægger hun kraftigt an på den unge vagabond Ib Mossin.

Hun spiller da også på sex i sin største filmrolle som letpåklædt gangsterveninde i "Lille mand, pas på!" (1968), som pornoproducenten Leo Madsen stod bag. Siden er hun set på tv som bartendersken på bøssebaren i Palle Kjærulff-Schmidt og Leif Panduros "I Adams verden" (1973) og senere i Hans Kristensen og Hans Hansens socialrealistiske serie "Opgang" (1979). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Opgang 1979 Nina Andersen Tv-serie
I Adams verden 1973 Bartenderen Tv-film
Med kærlig hilsen 1971 Mandolinspillerske i 1740 DK/Spillefilm
Lille mand, pas på! 1968 Lola, forbryderveninde DK/Spillefilm
Jeg elsker blåt 1968 Kammas veninde DK/Spillefilm
Tre mand frem for en trold 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
To 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Dagsygeplejersken DK/Spillefilm
Vi er allesammen tossede 1959 Frk. Hilding DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Arthurs kone, overklassedame DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.