enda

Lise Ringheim

(1926 – 1994)

Skuespiller. Født 15/5 1926, død 25/9 1994 - 68 år gammel. Datter af skuespiller Arvid Ringheim (1880-1941). Gift 1º med skuespiller og sceneinstruktør Hans-Henrik Krause (f. 1918) - ægteskabet opløst, 2º i 1971 med skuespiller Henning Moritzen (f. 1928).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1948-50 efter i nogle år at have optrådt som jazzsangerinde. Gennem hele sin karriere, bortset fra 1975-80, knyttet til Det kgl. Teater. I perioden 1975-80 optrådte hun en del sammen med sin mand, Henning Moritzen, bl.a. i et showprogram som blev vist i USA. Som par var de bl.a. kendt for deres medvirken i radioprogrammet "Karlsens kvarter" (1967-84), hvor de lagde stemmer til ægteparret Per og Bitten.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun rummede en mangeartet vifte af talenter. Efter en tidlig start som jazz- og refrainsangerinde viste hun sig begavet for karaktérkomedie - samtidig med, at hun på film står frem som en af vore mest stilfulde glamour girls, med et sofistikeret, intelligent anstrøg.


Hun lader sig først se i et meget kort glimt, ukrediteret og 15 år gammel, i Osvald Helmuth-farcen "Ebberød Bank" (1943). Herefter får mange drenge en kærlighedsaffære med hendes stemme i titelrollen i Disneys tegnefilm "Askepot" (1950).


Med gode filmroller ligger det tungere. Hun har en hovedrolle i den blodfattige hverdagsfantasi "Et eventyr om tre" (1953) og ser skøn ud, men film og rolle er lige håbløse. Hendes sangtalent og begavede stilfornemmelse liver svært op på Astrid og Bjarne Henning-Jensens "Solstik" (1953) og på Peer Guldbrandsens debutfilm "Sukceskomponisten" (1954), hvor hun swinger godt i afslutningssangnummeret, filmens højdepunkt.


En birolle som bekymret frihedskæmperkone i Besættelsesfilmen "Den sidste vinter" (1960) gav hende en Bodil, uden at hun kunne gøre den konventionelle figur mere end tiltalende og medfølende, og hun viser afslappet hverdagsvisdom i "Harry og kammertjeneren" (1961) og passende sippet mine som skibsrederdatteren Elise i "Den kære familie" (1962) - igen roller uden de store udfordringer.


Ingen kunne ane, at der skulle gå 27 år før næste bemærkelsesværdige rolle kom, i Morten Arnfreds "Himmel og helvede" (1988) efter Kirsten Thorups roman. Som frk. Andersen, der i lighed med historiens unge heltinde langsomt synliggør sig, forsvarer hun med finhed og styrke en svær rolle som jomfrunalsk godgører og bordelværtinde.


Den karikerede folkekomedierolle som elskovssyg læge i Søren Faulis kultfilm "De skrigende halse" (1994) er derimod ikke hendes talent værdig. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De skrigende halse 1993 Dr. Kronborg Tv-film
Fædre og sønner 1991 Arina Bazarov Tv-film
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Himmel og helvede 1988 Frk. Andersen DK/Spillefilm
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Jøsses piger - befrielsen er nær! 1982 Medvirkende Tv-film
Pengene eller livet 1982 Ruth Kristiansen DK/Spillefilm
Kærlighed uden strømper 1975 Medvirkende Tv-film
Rundt på gulvet 1974 Magna Carta Tv-film
Fra poetens pen 1974 Amor Tv-film
Hitler superstar 1974 Eva Braun Tv-film
Misantropen 1974 Arsinoë Tv-film
Alfred 1973 Ibs mor DK/Kort fiktion
I Adams verden 1973 Helene Berg Tv-film
Solen er rød 1972 Speaker DK/Eksperimentalfilm
Udviklinger 1970 Eva Tv-film
Hele den tyrkiske musik 1970 Hetty Tv-serie
Svejk i anden verdenskrig 1970 Kopecka Tv-film
Aristocats 1970 Madame (1994-versionen) U/Spillefilm
Den stærkeste 1969 Medvirkende Tv-film
Anatol 1969 Medvirkende Tv-film
Må jeg lege med? 1968 Medvirkende Tv-film
Farvel Thomas 1968 Vivian Tv-film
Ka' De li' østers? 1967 Susanne Frederiksen Tv-serie
Boksning for een person 1966 Medvirkende Tv-film
Kom frit frem 1966 Doktor i psykologi Tv-film
Retten på vrangen 1965 Medvirkende Tv-film
Intermezzo 1965 Medvirkende Tv-film
Elskeren 1964 Medvirkende Tv-film
Paradis retur 1964 Damen DK/Spillefilm
Kollektionen 1962 Stella Tv-film
Den kære familie 1962 Elise, Jacobs datter DK/Spillefilm
Svinedrengen og Prinsessen på ærten 1962 Prinsessen DK/Kort fiktion
Stuepigerne 1962 Medvirkende Tv-film
Det evige spørgsmål 1962 Adine Tv-film
Eventyr på Mallorca 1961 Karin, malerinde DK/Spillefilm
Den hvide hingst 1961 Ridelærerens kone DK/Spillefilm
Harry og kammertjeneren 1961 Magdalene DK/Spillefilm
To i en tråd 1960 Medvirkende Tv-film
Man kan aldrig vide 1960 Medvirkende Tv-film
Den sidste vinter 1960 Eva, Eriks kone DK/Spillefilm
Jomfruburet 1959 Grisi Tv-film
Glas 1959 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mor skal giftes 1958 Kate, Ingers datter DK/Spillefilm
Havhesten 1958 Medvirkende Tv-film
Stokken 1957 Medvirkende Tv-film
Den lange julemiddag 1957 Medvirkende Tv-film
Korsikaneren 1957 Medvirkende Tv-film
De herrer dommere 1956 Medvirkende Tv-film
Scapins gavtyvestreger 1955 Medvirkende Tv-film
Lady og vagabonden 1955 Babs (1955-vers.) U/Spillefilm
Den lykkelige rejse 1955 Medvirkende Tv-film
Et eventyr om tre 1954 Bella, kontorpige DK/Spillefilm
Sukceskomponisten 1954 Kirsten, konsulens datter DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Spurve under taget 1953 Medvirkende Tv-film
Solstik 1953 Eva, skuespillerinde DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Lotten DK/Spillefilm
Vandmøllen i Appeninerne 1952 Medvirkende Tv-film
Vi arme syndere 1952 Jenny DK/Spillefilm
Harlekins tryllestav 1951 Medvirkende Tv-film
Far bliver syg 1951 Speaker DK/Dokumentarfilm
Askepot 1950 Askepot U/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Mette, Vipperups datter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.