enda

Lone Helmer

(1940 – 1997)

Skuespillerinde og sangerinde. Født 11/12 1940, død 15/9 1997 - 56 år gammel.

Startede sin kunstneriske karriere som sangerinde, men blev i 1964 optaget som elev på Odense Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

På scenen sås hun, især i starten, mest som bramfri fræk dame i komedier og revyer, men på film står hun stærkest i seriøse realistiske roller. Hun har en god replik, der smager af reel hverdag, og et lidt medtaget ansigt, som borger for noget ægte og gennemlevet.

Hun lagde ikke for lovende ud i de tidlige 1970'eres erotiske film, hvor hun som de fleste øvrige medvirkende smører for tykt på. Derefter gør hun god fyldest i småroller, indtil hun igen slår sig løs som titelpersonens kone i farcen "Elvis Hansen - en samfundshjælper" (1988). Her virker hendes livsglæde forceret, og langt bedre går det under Eddie Thomas Petersens instruktion, først i "Springflod" (1990), dernæst i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), hvor hun i afsnit fem, "Den sjove mand", nærmer sig det tragiske format som tyrannisk, frustreret mor.


I 1994 oplevede hun - allerede syg og midlertidigt nedbrudt - karrierens største triumf, da hun vandt en sølvnymfe ved den internationale tv-festival i Monte Carlo for sit hovedrollespil i tv-filmen "En kærlig omstigning", skrevet af Erling Jepsen og instrueret af Emmet Feigenberg. Hun er enken Edith, der bruger utraditionelle midler til at finde en ny kærlighed - igen en ligefremt realistisk rolle af den type, der klædte hendes sympatisk jordbundne, ukrukkede talent bedst.

Hendes sidste præstationer ligger i forlængelse af Edith-rollen og er da også blandt hendes bedste - som den lidt barske Ellen i "En loppe kan også gø" (1996) og som den hårdt prøvede mor i Lotte Svendsens satiriske novellefilm "Royal Blues" (1997). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Royal blues 1997 Edith DK/Kort fiktion
Strisser på Samsø 1997 Fru Øster Tv-serie
En loppe kan også gø 1996 Ellen DK/Spillefilm
Renters rente 1996 Medvirkende Tv-serie
En kærlig omstigning 1994 Edith Tv-film
Den sommer ved havet 1994 Medvirkende Tv-film
Tango for tre 1994 Medvirkende Tv-serie
Sofie 1992 Malle, Sofies tante DK/Spillefilm
Parløb 1990 Fru Bertelsen Tv-serie
Kirsebærhaven 89 1990 Greta Tv-serie
Springflod 1990 Fru Larsen DK/Spillefilm
Far på færde 1988 Eva Tv-serie
Johansens sidste ugudelige dage 1988 Kirsten Tv-serie
Oliver & Co 1988 Syzette U/Spillefilm
Station 13 1988 Bibi Juul, fængselsansat Tv-serie
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Herdis DK/Spillefilm
Baby Doll 1988 Nabo DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Annie, Ulrichs mor DK/Spillefilm
En flicka kikar i ett fönster 1987 Mona Tv-film
Strindberg - et liv 1985 Sofie Holten Tv-serie
Det hemmelige Danmark 1981 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Lone Tv-serie
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Opgang 1979 Bodil Wedin Tv-serie
Fængslende feriedage 1978 Sælger DK/Spillefilm
I hovedet på erhvervschefen 1977 Medvirkende Tv-film
Terror 1977 Cafeteriadame DK/Spillefilm
Det begyndte med Mathilde 1976 Madam Quist Tv-film
I Tyrens tegn 1974 Carola, indehaver af "systue" DK/Spillefilm
I Jomfruens tegn 1973 Gine, bordelværtinde DK/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Brud i 1910 DK/Spillefilm
Tango jalousi 1970 Medvirkende Tv-film
Mellem fem og syv 1970 Lise Tv-film
Arseniktimen 1970 Medvirkende Tv-film
Amour 1970 Gas - og vandmesterens kone DK/Spillefilm
Orkestret 1967 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.