enda

Maria Garland

(1889 - 1967)

Skuespillerinde. Født 16/5 1889, død 26/10 1967 - 78 år gammel.

Omfattende scenekarriere, fortrinsvist ved Folketeatret og Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun er en af dansk films bedste og vittigste birolleskuespillere. Hendes replik falder som hug og kan - i forening med hendes massive fremtoning og selvsikre mine - virke aldeles knusende. Kvintessensen af Maria Garland får man i tv-udgaven af Gustav Wieds "Skærmydsler" fra 1961, når hendes Tante Et overfor Clara Pontoppidans Tante To fastslår: "Månen har den farve, måner skal have".


Hun spiller især imposante matroner, fornemme borgerfruer, skrappe svigermødre og håndfaste madammer. I en karriere på ca. 55 film (inklusive stumfilm) har hun haft tre hovedroller: i Alice O'Fredericks' "Min datter Nelly" (1955) efter Leck Fischers skuespil, "Den rige enke" (1962) og "Gys og gæve tanter" (1966).


Kun den første er bemærkelsesværdig - her gentager hun en legendarisk Folketeater-præstation fra 1945. Hun er den opofrende plejemor for en 18-årig steddatter, og konflikten opstår, da pigen opsøges af sin biologiske mor, der gør krav på hende. En præstation i det store, men aldrig sentimentale format, gennemlyst af den robuste menneskevarme, der også kunne smykke Maria Garland på film, selv om hun fik større mulighed for at udfolde den på teatret.


Hun er aktiv i dansk stumfilm siden 1921, men medvirker især i mange sjove, træfsikre roller under Besættelsen og lige efter.


Ganske tit danner hun par med Ib Schønberg og har ham solidt under tøflen. I "I dag begynder livet" (1939), hvor de er gift, går hun særlig hårdt til ham. Han spiller politibetjent og når dårligt at ytre sig, før svaret kommer: "Jeg forstår godt, politiet har tavshedspligt". 12 år senere er hun søster til Schønberg i "Hold fingerene fra mor" (1951), og her er dominansen om muligt endnu mere total.


Men hun kunne også spille amerikansk inspireret screw ball-komedie med Schønberg, som i "Frøken Vildkat" (1942), hvor hendes forvirrede oberstinde snakker som en vandfald og ikke er så slem, som hun lader. Hvad hun heller ikke er i "Far skal giftes" (1941), hvor hun med nedrige rænker forsøger at kapre Helge Kjærulff-Schmidts ungkarl, men til sidst bryder sammen og viser sin menneskelighed.


Hun er Bodil Kjers sladrevorne, indskrænkede mor i modstandsfilmen "Den usynlige hær" (1945) og udleverer endnu mere krast og en anelse karikeret gårdmandskonen i "Ditte Menneskebarn" (1946), en af hendes få noget udvendige præstationer. Men i "Mani" (1947) brydes den hårde skal. Her er hun en slags plejemor for Ib Schønbergs psykopat, som hun viser kærlighedsfuld omsorg, og hun bliver filmens mest troværdige menneske.


Men sin stjernestund som birolleskuespiller fik hun i Johan Jacobsens "Soldaten og Jenny" (1947) efter Soyas "Brudstykker af et mønster", hvor hun som Bodil Kjers mor tegner et ætsende, sort humoristisk portræt af åndeligt og materielt forarmet småborgerlighed.


Hendes bedste senere rolle er den bøse brumbasse af en enkebaronesse i Annelise Reenbergs "Baronessen fra benzintanken" (1960), endnu en studie i den hårde forskansnings gradvise nedbrydning. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gys og gæve tanter 1966 Johanne DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Enkeærkehertuginden DK/Spillefilm
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Enhver 1964 Enhvers mor Tv-film
Generalinden 1963 Genralinden Tv-film
Hvis lille pige er du? 1963 Hans' mor DK/Spillefilm
Den rige enke 1962 Anna-Marie Ellekær DK/Spillefilm
Den korte dag er lang nok 1962 Medvirkende Tv-film
Midsommerdrøm i fattighuset 1962 Døve Anna Tv-film
Skærmydsler 1961 Medvirkende Tv-film
Narkose 1961 Medvirkende Tv-film
Komtessen 1961 Frk. Joransen, forstanderinde DK/Spillefilm
Baronessen fra benzintanken 1960 Enkebaronesse Alvilda von Rosensteen DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 Konsulinden DK/Spillefilm
Aprilsnarrene 1958 Medvirkende Tv-film
Det lille hotel 1958 Emma Skov, direktør og ejendomsspekulant DK/Spillefilm
Skærmydsler 1958 Medvirkende Tv-film
Havhesten 1958 Medvirkende Tv-film
Dreamy 1957 Medvirkende Tv-film
Sparekassen 1957 Medvirkende Tv-film
Den forvandlede brudgom 1956 Medvirkende Tv-film
Skærmydsler 1956 Medvirkende Tv-film
Fuld af Fiduser 1956 Medvirkende Antologi
Min datter Nelly 1955 Fru Ingeborg DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Medvirkende Tv-film
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Sukceskomponisten 1954 Fru konsulinde Møller DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Tante Hortense DK/Spillefilm
Sønnen 1953 Marie DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Birthe, Helgas Mor DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Enkefru Caspar DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Martha Sværke DK/Spillefilm
Dorte 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Konstance, Bentes faster DK/Spillefilm
Vi vil ha' et barn 1949 Brudens moder DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Fru Johansen DK/Spillefilm
Mani 1947 Mary, Verles husbestyrerinde DK/Spillefilm
Lykke paa Rejsen 1947 Priorinde Heralda Broholt DK/Spillefilm
Soldaten og Jenny 1947 Toldassistentens hustru DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Martha Boman DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Karen Bakkegaard DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Alices mor DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Enkefru Selstrup, godsejerinde DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Karoline, Peter Vipperups kone DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Generalinden, Peters mor DK/Spillefilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Anina Bagge, professorens sekretær DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Ovidia, Bagerens Kone DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Hannes mor DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Sofie, Anders' søster DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Etatsrådinde Gram DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Oberstinde Brixby DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Clara Friis, Evas Søster DK/Spillefilm
Forellen 1942 Fru Ludvigsen DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Fru Emma Solberg, pensionatsværtinde DK/Spillefilm
Far skal giftes 1941 Tante Rikke, professorens svigerinde DK/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Christine, Olsens kone DK/Spillefilm
Pas paa Svinget i Solby 1940 Linds Tante Marie DK/Spillefilm
I Dag begynder Livet 1939 Fru Lundstrøm, Peters moster DK/Spillefilm
Mille, Marie og mig 1937 Direktørens kone DK/Spillefilm
Fange Nr. 1 1935 Fru Petræus DK/Spillefilm
Lynet 1934 Augusta Prehn DK/Spillefilm
Flugten fra Millionerne 1934 1. tante DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Tante Malle DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Madam Ovesen DK/Spillefilm
København, Kalundborg og -? 1934 Medvirkende DK/Spillefilm
Kys, Klap og Kommers 1929 En kvindelig journalist DK/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Medvirkende DK/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Husbestyrerinden DK/Spillefilm
En Kæreste for meget 1924 Frk. Petronella DK/Spillefilm
Verdensgiften 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.