enda

Martin Hansen

(1903 – 1988)

Skuespiller. Født 1/1 1903, død 30/3 1988 - 85 år gammel.

Uddannet på Det ny Teater 1926-27 og på Det kgl. Teaters elevskole 1927-29.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Dansklærer for Prins Henrik, en skattet Oehlenschläger-recitator, en sprogrøgter, der gennem et halvt århundredes ansættelse på Det kgl. Teater og lærervirksomhed på elevskolen virkede for at "sproget skulle være som en blankpudset rude, til at se ind i."

Martin Hansen står i visse henseender som en noget bedaget repræsentant for Kongelig Skuespilkunst af traditionelt duardertilsnit. Og han er tydeligvis veltilpas som den retorisk formfuldendte D. G. Monrad i Grundlovsfilmen "For frihed og ret" (1949).

Rigtigt placeret var han dog på film en udmærket birolleaktør, der forstod at dæmpe virkemidlerne og glide ind i ensemblespil. Der står i Herman Bang-filmen "Sommerglæder" (1940) en diskret aura af finhed og takt om hans unge elegantier, der - sammen med Henrik Bentzons ven - danner par med de lokale unge overklassepiger. En sjæls-aristokrat på sommerpensionat blandt alt folket. Og han bruger sin type med modsat fortegn som en uforglemmeligt sippet og småbornert mordreng af en politiadvokat i komedien "Hold fingrene fra mor" (1951), nobelt, men resultatløst kurtiserende Berthe Qvistgaards frisindede forfatterinde. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
The Last Demon Slayer 2011 Special effects makeup DK/Spillefilm
Zomedy 2011 Special effects DK/Kort fiktion
Gaven 2008 Belysningsassistent DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Prologus Tv-film
Elverhøj 1978 Medvirkende Tv-film
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Det begyndte med Mathilde 1976 C.E. Fenger Tv-film
Skygger 1972 Fader Tv-film
Smuglerne 1970 Medvirkende Tv-serie
En spurv i tranedans 1968 Baron Ebersdorf Tv-film
Tartuffe 1968 Medvirkende Tv-film
Spøgelsessonaten 1968 Den fornemme Tv-film
Kongens Enghave 1967 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Gengangerne 1967 Pastor Manders Tv-film
Slå først Frede 1965 Chefen DK/Spillefilm
I brændingen 1965 Dr. Patursson Tv-film
Enhver 1964 Prologus Tv-film
Dannevirkenatten 1964 Medvirkende Tv-film
De store drenge 1963 Medvirkende Tv-film
Hosekræmmeren 1963 Medvirkende Tv-film
En sjæl efter døden 1963 Døden Tv-film
Indenfor murene 1963 Medvirkende Tv-film
Forræderiet 1962 Medvirkende Tv-film
Herr Korczak og børnene 1960 Skuespiller Tv-film
Den lange julemiddag 1957 Medvirkende Tv-film
De 23 dage 1956 Medvirkende Tv-film
Hold fingrene fra mor 1951 Poul Janus Caspar, politiadvokat DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 D.G. Monrad DK/Spillefilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Dr. Seldorf, Wangs svigerdatter DK/Spillefilm
Gammelt Metal - nye Varer 1942 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sommerglæder 1940 Ingeniør Eigil Verner DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Poul Flemming, hofmand DK/Spillefilm
Kobberbryllup 1933 Per DK/Spillefilm
Tango 1933 Vincent Horn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.