enda

Mira Wanting

(1978 – 2012)

Skuespiller. Født 19/4 1978, død 22/12 2012 - 34 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun gør sig straks fordelagtigt bemærket i Charlotte Sachs Bostrups livlige novellefilm "Fridas første gang" (1996), hvor hun er teenageren Frida, der tager i byen med en veninde for at de begge kan finde deres første fyr at gå i seng med, helst en mand med erfaring.


Hun rammer både det frejdige og det naive hos Frida. Trods sit blonde, blåøjede lillepige-ydre har Wanting et udpræget moderne, kontant væsen og virker derfor fejlplaceret i en større birolle som pigen, der fascineres af 1970'er-kollektivet i Niels Gråbøls "Det store flip" (1967), hvor hun er den unge hovedperson Christoffers kæreste.


Året efter får hun en hovedrolle som Anette i TV3s uendelige "Hvide løgne" - i den discountagtige soapserie-genre, der kan være en kirkegård for et skuespilletalent. Men Politikens Bo Tao Michaëlis bemærkede i november 1998, at "den talentfulde Mira Wanting lyser op med sit kloge spil som seriens både lede og dumme blondine."


Og talentet bekræftes af hendes 'tyskertøs' i Peter Bays novellefilm "Surferne kommer" (1998), hvor hun illuderer godt og usentimentalt i hovedrollen som den vestjyske pige, der bliver kæreste med en tysk surfer og derfor falder i unåde i det lokale slæng.


Hun har skarphed som Anjas kontante veninde Gitte i ungdomshistorien "Kærlighed ved første hik" (1999), men brillerer især i Charlotte Sachs Bostrups bedre instruerede fortsættelse "Anja & Viktor" (2001), hvor hun flytter i Nørrebrolejlighed med Anja og har perfekt styr på en slagfærdig replik og en cool manér.


Her er udstrålingen og spillets sikkerhed af en sådan karat, at en hovedrolle næppe lader vente længe på sig. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Klassefesten 2011 Simone DK/Spillefilm
Karla og Jonas 2010 Nanna DK/Spillefilm
Maj & Charlie 2008 Laura Tv-serie
Anja & Viktor - i medgang og modgang 2008 Gitte DK/Spillefilm
Blå mænd 2008 Dions kone DK/Spillefilm
Kollegiet 2007 Lena DK/Spillefilm
Anja & Viktor - brændende kærlighed 2007 Gitte DK/Spillefilm
Solkongen 2005 Stine DK/Spillefilm
Regel nr. 1 2003 Sarah DK/Spillefilm
Anja efter Viktor 2003 Gitte DK/Spillefilm
John og Mia 2002 Mia DK/Kort fiktion
Perker 2002 Sanne DK/Kort fiktion
Plan B 2002 Tina Tv-serie
Anja & Viktor 2001 Gitte DK/Spillefilm
Her i nærheden 2000 Pige i skoven DK/Spillefilm
Kærlighed ved første hik 1999 Gitte DK/Spillefilm
Surferne kommer 1998 Anne DK/Kort fiktion
Hvide løgne 1998 Anette Madsen Tv-serie
Det store flip 1997 Julie DK/Spillefilm
Fridas første gang 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Superdame 1991 Lines datter Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.