enda

Nicolai Neiiendam

(1865 – 1945)

Skuespiller. Født 21/3 1865, død 16/3 1945 - 4 dage før sin 80-års fødselsdag. Gift med skuespillerinde Jonna Neiiendam (f. Collin, 1872-1938) med hvem han havde sønnerne Tavs (1898-1986), som også blev skuespiller, og Michael - provst ved Holmens Kirke. Bror til teaterhistoriker Robert Neiiendam.

Debuterede på Det kgl. Teater i 1893 efter at have gennemgået elevskolen samme sted. I 1895 engagement på Dagmarteatret, hvor han fik sit egentlige gennembrud. Han vendte dog tilbage til nationalscenen i 1899, hvor resten og dermed hovedparten af hans livsgerning kom til at ligge.

Nicolai Neiiendams filmvirke blev helt sporadisk. Han medvirkede i 5 stumfilm og 3 tonefilm.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans fremskudte position som en af Det kgl. Teaters mest agtede karakterskuespillere afspejlede sig ikke synderligt mærkbart i hans filmarbejde.


Han var med i stumfilm, bl. a. to Holger-Madsen-film, "Himmelskibet" (1918) og "Mod Lyset" (1919). I talefilmsperioden nøjedes han med at duplikere en glansrolle som Christian 4. i Elverhøj (1939), samt samme år spille frimenighedspræsten i Jakob Knudsen-dramaet "Den gamle Præst" - en præstation med betydeligt teatralsk eftertryk, men ikke så falsk som Poul Reumerts spil i hovedrollen. "I Tyrannens Fald" (42) har han kun en mindre rolle.
[Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: En Vildfarendes Veje (selvbiografi, 1943).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Tyrannens Fald 1942 Doktor Ullerup DK/Spillefilm
Den gamle Præst 1939 Pastor Castbierg DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Kong Christian IV. DK/Spillefilm
Mod Lyset 1919 Professor Manini DK/Spillefilm
Himmelskibet 1918 Professor Planetaros, astronom DK/Spillefilm
Dødskysset 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
En frygtelig Fejltagelse 1912 Storm, professor og berømt maler DK/Spillefilm
Den Dødes Halsbaand 1910 Snedkeren DK/Kort fiktion
Manden uden Ansigt Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.