enda

Nikolaj Coster-Waldau

(1970 – )

Skuespiller. Født 27/7 1970.

Uddannet på Statens Teaterskole 1989-93 suppleret med et semester på den engelske teaterskole Bristol Old Vic.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans filmkarriere er først og fremmest meget usædvanlig. Ikke blot har der været ualmindeligt store kontraster mellem hans succeser og fiaskoer: han har også bevist, at det krævende udland (f. eks. instruktøren Ridley Scott) ser en større anvendelighed end danske instruktører i et talent, der foreløbig har uberegneligheden som sin force - og svaghed.


Han begyndte på toppen. I Ole Bornedals gyser "Nattevagten" (1994) spiller han den person, han på overfladen ligner: en køn, renskuret og meget straight jurastudent. Rollen kalder ikke på de helt store udspil eller karakterudsving, og præstationen får sin soliditet gennem Coster Waldaus typerigtighed og nuancerigdom som den pæne unge mand på en moralsk glidebane.


Lidt i samme stil er hans forvirrede unge fyr i Thomas Vinterbergs tv-komedie "Slaget på tasken" (1993). Men efter samarbejdet med Bornedal og Vinterberg kom Waldau ind i en gold periode, hvor han ganske vist havde fået status som gammeldags teenage-idol, men ikke fik udfordrende danske filmopgaver.


Da han hellere ville lave film end spille teater og følte sig låst fast i rollen som den "lidt glade, lidt naive, ukomplicerede unge mand", som han sagde - flyttede han til England og fik en agent for at slå igennem internationalt.


Det førte til en lille rolle som homoseksuel soldat i "Bent" (1996), Sean Mathias' engelske filmatisering af Martin Shermans skuespil om bøsseforfølgelse i 1930'ernes Berlin. På rollelisten står navne som Mick Jagger, Jude Law, Ian McKellan og Rupert Graves, men filmen nåede ikke frem til dansk premiere.


Waldau er igen pæn ung mand i Jørn Faurschous novellefilm "Hemmeligheder" (1997), en rolle han med lethed dækker, inden han skejer voldsomt ud som den hiv-smittede livsløgner og misbruger Ossy, der prøver at trække vennen (Mads Mikkelsen) tilbage i uføret i Simon Stahos debutfilm "Vildspor" (1998). Waldau var medforfatter på manuskriptet, hvilket måske har sløret den kritiske sans - for hans præstation er patetisk overstyret og selvspejlende sentimental.


Heller ikke hans fremstilling af Espen Arnakke, forfatteren Axel Sandemoses andet jeg i den stort anlagte co-produktion "Misery Harbour" (1999), er vellykket. Waldau har dækkende udtryk for ynglingen Espens tøvende forelskelse, men rummer hverken den bandsatte sømands-desperado, der "kaster sit livs terninger ved Dead Mans Point" eller den lidenskabelige forfatter, som måske omskaber sit liv til løgn. Det skal dog tilføjes, at hele filmen er svagt og ufølsomt instrueret af nordmanden Nils Gaup.


Filmen blev både kunstnerisk og kommercielt en dunderfiasko, og meget bedre gik det ikke Åge Rais' thriller i krigsfilmsklædebon, "På fremmed mark" (2000) om en dansk FN-soldat, der lokkes med på en morbid mordmission af Waldaus sergent Holt. Her har han klippet sig skaldet og anlagt skæg for at fremstille den dybt forråede, kyniske sergent, og præstationen er skarp som en ragekniv - Waldaus klart bedste indsats siden "Nattevagten".
Noget tyder da også på, at den er blevet hans billet til internationale biroller.


Efter at have haft en lille rolle som en hollandsk narkodealer med rastafarihår i Guy Ritchies engelske tv-film "Lock and Stock" (2000) står han som nummer 9 på rollelisten i englænderen Michael Apteds romantiske spionthriller "Enigma" (2001), hvor han spiller forræderen i den specialgruppe af engelske kodeknækkere, der opererede mod tyske ubåde i 1943. Kate Winslet er filmens stjerne, og Tom Stoppard har skrevet manuskript.


Dernæst medvirker han i Ridley Scotts krigsfilm "Black Hawk Down" (2001) om den mislykkede amerikanske militærintervention i den borgerkrigshærgede afrikanske stat Somalia i 1993. Han har en mindre rolle som helikopterskytten sergent Gary Gordon og står som nr. 16 på rollelisten. Men denne gang er han en good guy. Ewan McGregor og Sam Shepard er blandt de øvrige medvirkende. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Selvmordsturisten 2019 Max DK/Spillefilm
Uden titel 2019 Rico DK/Spillefilm
3 ting 2017 Mikael, Executive producer DK/Spillefilm
Gods of Egypt 2016 Medvirkende U/Spillefilm
En chance til 2015 Andreas DK/Spillefilm
Klovn Forever 2015 Nikolaj Coster-Waldau DK/Spillefilm
The Other Woman 2014 Mark King U/Spillefilm
Livsforkortelses ekspert 2014 Producer DK/Kort fiktion
Upstart 2014 Executive producer U/Spillefilm
Varm luft for milliarder 2013 Speaker DK/Dokumentarfilm
A Thousand Times Good Night 2013 Marcus U/Spillefilm
Mama 2013 Lucas/Jeffrey U/Spillefilm
Oblivion 2013 Sykes U/Spillefilm
A Tribute to J.J. Abrams 2013 Sig selv DK/Kort fiktion
Aurum 2012 Executive producer DK/Kort fiktion
Headhunterne 2011 Clas Greve U/Spillefilm
Blackthorn 2011 James Joven U/Spillefilm
Game Of Thrones 2011 Jaime Lannister Tv-serie
Blekingegade 2010 Jan Weimann Tv-serie
Virtuality 2009 Commander Frank Pike Tv-film
Ved verdens ende 2009 Severin DK/Spillefilm
New Amsterdam 2008 John Amsterdam / John York Tv-serie
Himmerland 2008 Thomas, Co-producer DK/Spillefilm
Vidunderlig og elsket af alle 2007 Micke U/Spillefilm
The Baker 2007 Bjorn U/Spillefilm
De unge år 2007 Sammy DK/Spillefilm
Filthy Gorgeous 2006 Alex Tv-film
Firewall 2006 Liam U/Spillefilm
Supervoksen 2006 Martin DK/Spillefilm
The Headsman 2005 Martin U/Spillefilm
Kingdom of Heaven 2005 Village Sheriff U/Spillefilm
My Name Is Modesty: A Modesty Blaise Adventure 2004 Miklos U/Spillefilm
Wimbledon 2004 Dieter Prohl U/Spillefilm
Den gode strømer 2004 Sune DK/Spillefilm
Manden bag døren 2003 Svend DK/Spillefilm
Rembrandt 2003 Kenneth DK/Spillefilm
24 heures de la vie d'une femme 2002 Anton U/Spillefilm
Enigma 2001 Puck U/Spillefilm
Black Hawk Down 2001 Gordon U/Spillefilm
På fremmed mark 2000 Søren Holt DK/Spillefilm
Flugten fra Jante 2000 Espen Arnakke U/Spillefilm
Lock, Stock... 2000 Jordi Tv-serie
Antenneforeningen 1999 Rocker DK/Kort fiktion
Vildspor 1998 Ossy, Manus DK/Spillefilm
Nattens engel 1998 Frankie DK/Spillefilm
Jacobs liste 1997 Jacob DK/Kort fiktion
Hemmeligheder 1997 Mads DK/Kort fiktion
Bent 1997 Wolf U/Spillefilm
Who's Hitler 1995 Nattevagten Tv-film
Lyse tider 1995 Medvirkende Tv-film
Nattevagten 1994 Martin DK/Spillefilm
Slaget på tasken 1993 Christian Tv-film
Requiem 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.