enda

Ole Søltoft

(1941 – 1999)

Skuespiller. Født 8/1 1941, død 9/5 1999 - 57 år gammel. Gift med skuespiller Ulla Asbjørn Andersen (f. 1946)

Uddannet på Privatteatrenes Elevskole 1960-62. Overvejende medvirken i revy- og morskabsteater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans fysik signalerer mere pluskæbet hverdagsmand end prominent sexatlet. Den gennemgående stjerne i Sengekants- og Stjernetegns-filmene spiller da også for det meste en komisk forvirret lillemand, der må kæmpe sig gennem et hav af sexede piger. I starten af karrieren viser han et vist talent for dæmpet realistisk spil, men i takt med at sexkomedierne bliver mere og mere platfodede i deres komik - og mere og mere håndfaste i deres sexindslag - forfalder Søltoft selv til uskønt komisk overspil.


Han debuterede med en kort optræden som skægget svensk soldat i "Gøngehøvdingen" (1961). Erik Balling opdagede ham på Folketeatret som Nicolaj i "Nøddebo Præstegård", og tilbød ham rollen som livstræt dandy - en af Berninas 'violette drenge' i periodefilmen "Den kære familie" (1962). Her er han lidt klein og bleg.


Efter yderligere et par småroller får han sit gennembrud som hovedpersonen i Soya-filmatiseringen "Sytten" (1965) - en film der foregriber Sengekants- og Stjernetegns-filmenes blanding af sex og folkekomedie. 24 år gammel skal Søltoft forestille den sytten-årige yngling, der på en sommerferie bliver indviet i erotikkens mysterier - en anstrengt og anstrengende præstation. Han er mere perifért med i den ligeledes Soya-inspirerede "Soyas tagsten" (1966), og spiller herefter en række småroller, bl.a. langhåret beatnik i komedien "Min søsters" børn (1966).


I den kritikerudskældte Agnar Mykle-filmatisering "Den røde rubin" (1970) cementerer han sit ry som sexskuespiller - han er den unge pianist Ask Burlefot, der, lidet troværdigt, gennemgår en udvikling fra genert skoledreng til erfaren erotiker. (Filmen findes også i en revideret version, lavet engang i 1980'erne, hvor en nu tydeligt ældre Søltoft medvirker i en stribe indklippede, mere eksplicitte sexoptrin.)


Søltoft var nu det oplagte valg til den Soya-filmatisering, der for alvor skal sætte gang i en af de mest notoriske bølger i dansk film: i "Mazurka på sengekanten" (1970) fik han lov til at rendyrke den blanding af det postuleret erotiske og det komisk befippede, der blev hans speciale i syv af de i alt otte Sengekantsfilm og samtlige seks Stjernetegnsfilm. I samspillet med blonde Birte Tove strejfer Søltoft af og til det spontant charmerende, som klæder det i reglen pauvre materiale.


I "Motorvej på sengekanten" (1972), den fjerde i serien, blev hans rolle overtaget af Søren Strømberg på afbud, da Søltoft indlagdes efter et stressrelateret sammenbrud. Men ellers er han - typecasted in extremis - på pletten i resten af serien, der gradvist bliver mere og mere håndfast i sine sexscener. Denne udvikling kunne dog næppe overraske Søltoft, der sideløbende medvirker i samtlige Stjernetegnsfilm - hvor sexscenerne fra starten er lavet som decideret hard core-porno.


Med familiepornoens forsvinden afgik også Søltofts filmkarriere ved døden. Den bås, han selv havde bygget, kunne ikke brydes op. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
I Skyttens tegn 1978 Agent 69 Jensen DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Agent 69 Jensen DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Pamper DK/Spillefilm
Hopla på sengekanten 1976 Adam, Mays mand DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Peter, skotøjsekspedient DK/Spillefilm
I løvens tegn 1976 Toni, Rosas og Soffys nevø DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Unge Kølle DK/Spillefilm
I Tvillingernes tegn 1975 Anthon Master/Benny Master DK/Spillefilm
Der må være en sengekant 1975 Svend, Hagbard og Cæcilies nabo DK/Spillefilm
Den meget talende barber 1974 Henrik Tv-film
I Tyrens tegn 1974 Dr. Andreas Salvesen DK/Spillefilm
I Jomfruens tegn 1973 Hr. Armand DK/Spillefilm
Revykøbing kalder 1973 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Romantik på sengekanten 1973 Steen Larsen, ingeniør DK/Spillefilm
Rektor på sengekanten 1972 Max Mikkelsen, rektor DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Thomas, tandlægestuderende DK/Spillefilm
Mazurka på sengekanten 1970 Max Mikkelsen, ung lærer DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Ask DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Husarløjtnant DK/Spillefilm
Københavnerliv 1968 Medvirkende Tv-serie
Cirkusrevyen 67 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Jørgensen, Bittens sekretær DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Hans Christian DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Gottlieb DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Poul, Rikkes ven DK/Spillefilm
Sytten 1965 Jacob DK/Spillefilm
Halløj i himmelsengen 1965 Fætter Emil DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Niels, styrmand DK/Spillefilm
Nisserne Tim og Tam 1963 Tim Tv-serie
Den kære familie 1962 Jacob, Friis' søn DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Svensker DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.