enda

Ole Wisborg

(1925 – 1978)

Skuespiller. Født 14/8 1925, død 22/12 1978 - 53 år gammel. Gift med skuespiller Tove Wisborg (1936-91).

Uddannet på Privatteatrenes elevskole 1951-54. Engagementer ved skiftende teatre, både i provinsen og København. De sidste år af karrieren var han fast tilknyttet Aarhus Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han optrådte kun to gange i første geled, men er en af de få danske skuespillere, der ubesværet kan illudere som maskuline og lettere vulgært ligefremme typer. Med sit gode filmydre behøver han ikke smøre tykt på som prosaiske, hårdkogte mænd, der sjældent er Guds bedste børn, og han har derfor flere gange været blandt de mest velfungerende på rollelisten.


Han debuterede i en større rolle som en af de hårde drenge i "Farlig ungdom" (1952) og forbliver i skurkefaget som hipo-mand i "Der kom en dag" (1955). Han har sin enlige hovedrolle i Peer Guldbrandsens "Lyssky transport" (1958) som en naiv vogmand, der snøres grundigt af Knud Rex' skurk, men det rollefag ligger mindre godt for ham. Langt bedre er han som kynisk teatermand i "Mord for åbent tæppe" (1964) og allerbedst som den jordbundne proprietær i Martin A. Hansen-filmatiseringen "Løgneren" (1970). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ret beset 1978 Fagforenings-Frede Tv-serie
En by i provinsen 1976 Konrad Olesen Tv-serie
Søndage med Karl og Gudrun 1974 Medvirkende Tv-serie
Livsens ondskab 1972 Proprietær Heimann Tv-serie
Hjemme hos William 1971 Kontorchef Tv-film
Smuglerne 1970 Inspektør i restaurant Tv-serie
Løgneren 1970 Frederik på Næsgård DK/Spillefilm
Charles 1969 Medvirkende Tv-film
Vægteren 1969 Medvirkende Tv-film
Woyzeck 1968 Tambourmajor Tv-film
Farvel Thomas 1968 Michael Tv-film
Det er så synd for farmand 1968 Terkildsen, underdirektør DK/Spillefilm
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Svend, Carlsbergkusk DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Kampen om Næsbygaard 1964 Torben, Fru Helenes søn DK/Spillefilm
Måne for de mislykkede 1964 Medvirkende Tv-film
Mord for åbent tæppe 1964 Robert Eriksen, forretningsfører DK/Spillefilm
Jimmys tog 1963 Medvirkende Tv-film
Uden fast bopæl 1963 Medvirkende Tv-film
Leve friheden 1962 Medvirkende Tv-film
Livet er jo dejligt 1962 Medvirkende Tv-film
Rikki og mændene 1962 Inspektør i bar DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Medvirkende DK/Spillefilm
Drej m for mord 1961 Medvirkende Tv-film
Cirkus Buster 1961 Tommy DK/Spillefilm
Sorte Shara 1961 Næstkommanderende DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Kaptajn Brandt U/Spillefilm
Een blandt mange 1961 Reklamefotograf DK/Spillefilm
Helligtrekongersaften 1961 Medvirkende Tv-film
3 må man være 1959 Dr. Erik Brink DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Leo Paulsen, lastbilchauffør DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 1. hipo DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Alfred DK/Spillefilm
Peter Pan 1953 Dreng / Sørøver U/Spillefilm
Det store løb 1952 Kølles ven fra Spanien DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Fodboldspiller DK/Kort fiktion
Bambi 1942 Kronhjort, Frø U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.