enda

Olga Svendsen

(1883 – 1942)

Skuespillerinde. Født 22/2 1883, død 21/10 1942 - 59 år gammel. Mor til visesangerinde og skuespillerinde Elga Olga.

Debuterede som skuespiller på Dagmarteatret omkring 1904, men talentet foldede sig først rigtigt ud, da hun kom til Sønderbros Teater, hvor det folkelige miljø var den rette ramme for hendes revykunst. Siden fik hun københavnerne til at juble på bla. Nørrebros Teater og ikke mindst på Scala, hvor hun dannede par med Oscar Stribolt. "Begge var de "Komikere" af Korpus og Karakter, men Gang paa Gang viste de, at de kunde føle og forme en Situation - langt fra Tykkemands-Komiken", skrev Axel Kjerulf i sin nekrolog i Politiken.

Også på film blev de to omfangsrige skuespillere parret. Olga Svendsen debuterede i 1911 hos Biorama, men kom efter et par år til Nordisk Film, hvor hun snart blev én af de faste i Lau Lauritzens trup af komikere. Med rollenavne som Thilde Svæhr og Ofelia Trind var hun typecastet i et utal af farcer og fulgte ligesom Stribolt med Lau til Palladium, hvor hun fra 1921 var med i adskillige Fy & Bi-film. Omkring 60 stumfilm blev det til, og Olga Svendsen fortsatte sit filmvirke helt ind i tonefilmæraen, hvor hun spillede med i 6 film efter at Fy & Bi-bølgen havde lagt sig.

Hendes stemme var ligeså imposant som hendes omfang og fra 1909 til sin død i 1942 indspillede hun ikke mindre end 136 grammofonplader.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Tykke komiske mænd ses ofte på film, tykke sjove kvinder sjældnere. Det kan være en af grundene til, at Olga Svendsen figurerer som en af de få danske filmskuespillere, der har fået tilbud fra Hollywood - det kom fra Mack Sennett i 1930, men hun afslog det på grund af sprogbarrieren.


Humørbomben Olga Svendsen var en af de populæreste danske entertainere i 1900-tallets tre første årtier og medvirkede i over 60 stumfilm fra 1911 og frem, især mange Nordisk-farcer.


Til talefilmen kom hun først, da helbredet var begyndt at svigte, uden at hun lod sig ikke mærke med det. Hun opnåede aldrig at få en god personinstruktør, men glimtvis viser hun med sin frodige altfavnende varme, at hun måske var blevet en birolleskuespiller, Hollywood kunne få glæde af.


Hun er - ikke overbevisende - forfatterinde i Fy og Bi-filmen med Hans W. Petersen som Bivogn, "Med fuld Musik" (1933). Mere i sit es er hun i "Københavnere" (1933) som kogekone og værtinde for Ib Schønbergs revolutionære arbejder (ham med "Brug dog din forstand, mand!"). Olga Svendsen lader sig ikke afficere af denne forstandsdyrkers aggressioner og serverer uanfægtet lækkerier. Hun får tilmed tilstået en fin lille gensynsscene med Chr. Arhoffs tøffelhelt - samt en kærkommen chance for at synge en af sine smældende træffere: København, København, der er klang af fest og glæde i dit navn.


Gangstergenren når hun også at medvirke i, da hun i farcen "Kidnapped" gemmer barnestjernen Lille Connie for Amerikas fjende nr. 3. Her er dansk films første biljagt med en vildt revolverskydende Olga Svendsen ved rattet.


Mere stilfærdig er den tungnemme "Provinsen kalder" (1935), hvor hun bl.a. spiller sammen med sin tidligere kæreste Holger Reenberg. Med en mere intuitiv end poleret spilleteknik illuderer hun igen perfekt som varmhjertet værtinde og beskytterske af ungdommen, her Ebbe Rodes og Lis Smeds studenter-elskende. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
6. Trækning 1936 Julie Lund DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Syngende havfrue DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Hansine DK/Spillefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Pensionatsværtinde DK/Spillefilm
Provinsen kalder 1935 Pensionatsværtinden DK/Spillefilm
Vask Videnskab Velvære 1933 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Den ny Husassistent 1933 Fru Rasmussen DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Frk. Olivia Svanholm, kogekone DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Forfatterinden DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Pigeskolens forstanderinde DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Pensionatsværtinden DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Tanten DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Tante Malle DK/Spillefilm
Jokeren 1928 Medvirkende DK/Spillefilm
Peter Ligeglad paa Eventyr 1923 Krokonen DK/Spillefilm
Potteplanten 1922 Medvirkende DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1922 Enkefru Lykke, Evas mor DK/Spillefilm
Harestegen 1921 Fru Nokkesen DK/Kort fiktion
Gyldendal 1921 Medvirkende DK/Reklamefilm
Film, Flirt og Forlovelse 1921 Fruen DK/Spillefilm
Tyvepak 1921 Frøken Svensson, Blomgrens husholderske U/Spillefilm
Evas Forlovelse 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
En Sølvbryllupsdag 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bægersvingeren 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
Blind Passager 1920 Tante Julie DK/Spillefilm
De er splittergale 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Maharajaens Yndlingsflamme 1919 Thilde Svæhr DK/Spillefilm
Agentens Tvillinger 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nalles Børnehave 1919 Ofelia Trind, børnehavelærerinde DK/Kort fiktion
Skandalemageren 1919 Francis Challoner DK/Spillefilm
Hans Kones Veninde 1919 Bertha, Lillis veninde DK/Spillefilm
Med og uden Kone 1919 Thusnelda, husvæsen DK/Kort fiktion
Kærlighedsdigteren 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Jalousiens Magt 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ung Pige i Huset 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Pigespejderen 1918 Stine, Irlings husholderske DK/Spillefilm
Damernes Ridder 1918 Mette, Fjongs datter DK/Kort fiktion
Han er løbet med min Kone 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den lille Virtuos 1918 Madame Bromberg, impresario DK/Spillefilm
De forheksede Støvler 1917 Nuttekærs frue DK/Kort fiktion
Sufflørens Stedfortræder 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den sjette Sans 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
En dejlig Dag 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gullasch Grossererens Vogter 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En nobel Fødselsdagsgave 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En skindød Ægtemand 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En sød Logerende 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Digteren og Basunblæseren 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Carl Alstrups Kærlighed paa Aktier 1915 Baronesse Elvira de Compiègne DK/Spillefilm
Husassistenten 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
En nydelig Ægtemand 1914 Antoinette, pige hos Descombes DK/Spillefilm
Kæmpedamens Bortførelse 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Frøken Anna og Anna Enepige 1913 Fru Holm DK/Kort fiktion
Hvor er Pelle? 1913 Fru Pimpesen DK/Kort fiktion
Lykkens lunefulde Spil 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Prins for en Dag 1913 Borgmesterfruen DK/Spillefilm
Frederik Buch som Soldat 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Højt Spil 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Sladder 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Brudekjolen 1912 Den gamle nåde DK/Kort fiktion
Gaardmandsdatteren 1912 Mette, i tjeneste på gården DK/Kort fiktion
Et pokkers Pigebarn 1912 En negerbonne DK/Spillefilm
Gøglerens Elskov 1912 Mutter Putois DK/Spillefilm
Lumpacivagabundus 1912 Nicoline Svedskesen, skomagerenke DK/Spillefilm
Storstadens Hyæne 1912 Zoë, Nanas kammerpige DK/Spillefilm
Det store Fald 1911 Mariane, Andersens hustru DK/Spillefilm
Hovmod staar for Fald 1911 Madam Frandsen DK/Kort fiktion
Københavnerliv 1911 Maren, Olufs hustru DK/Spillefilm
Manicuredamen med det store Hjærte 1911 3. manicuredame DK/Spillefilm
Et Mandfolk til Auktion Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.