enda

Palle Huld

(1912 – 2010)

Skuespiller. Født 2/8 1912, død 26/11 2010 - 98 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1932-34, fast ansat ved teatret gennem hele sin karriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

En farverig tilværelse (jordomrejse som 16-årig!) modsvares af en noget mere gråmeleret filmkarriere.

Dette medlem af Eventyrernes Klub har især arbejdet med ret anonyme småroller som solide borgere og samfundsstøtter. Eller personer af et vist intellektuelt tilsnit: lærere og redaktører. Men han illuderer også udmærket som sympatisk rejseleder i "Eventyrrejsen" (1960). Han kan være meget præcis på en upåfaldende måde, f. eks. som Peter Hasvigs far i "Midt i en jazztid" (1969), hvor han giver sønnen penge til Sveriges-turen: "Men så har du også at more dig!"

Hulds styrke som teaterskuespiller er ikke mindst en klassisk smuk diktion - en distinkt duarderudtale, der let bliver et handicap på film, når naturlighed tilstræbes. Men han er en solid støtte i andet eller tredje plan.

Han er senest set som lettere dæmonisk plejehjemspatient i Torben Skjødt Jensens "Manden som ikke ville dø" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Palle Huld: Såvidt jeg erindrer (1992).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Manden som ikke ville dø 1999 Friborg DK/Spillefilm
Kaos i opgangen 1997 Verner Barfoed Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Ceremonimester Tv-serie
Johansens sidste ugudelige dage 1988 Manden med geden Tv-serie
D.A.S.K. 1981 Martinus Kofod Tv-serie
Elverhøj 1978 Medvirkende Tv-film
Fruentimmerskolen 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Korn- og foderstofhandler Tv-serie
Figaros bryllup 1976 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden ser rødt 1976 Pornodirektør Hallandsen DK/Spillefilm
Seks roller søger en forfatter 1973 Skuespiller Tv-film
Den stundesløse 1973 Leonard Tv-film
Seks personer søger en forfatter 1973 Medvirkende Tv-film
Manden på Svanegården 1972 Chr. Jeppesen DK/Spillefilm
Hjemme hos William 1971 Entreprenør Tv-film
De unge på 80 1970 Daniel Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Gestapo-agent Brettschneider Tv-film
Midt i en jazztid 1969 Peters far DK/Spillefilm
En spurv i tranedans 1968 Konsul Varbjerg Tv-film
Tartuffe 1968 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Direktør Holm DK/Spillefilm
Det er så synd for farmand 1968 Prokurist DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 H.C. Lumbye DK/Spillefilm
Tre mand frem for en trold 1967 En journalist DK/Spillefilm
Valsedrømme 1967 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror 1967 Direktør Holm, boligspekulant DK/Spillefilm
Levende musik - Carl Nielsen og hans tid 1965 Speaker DK/Dokumentarfilm
De blå undulater 1965 Læreren Tv-film
Affæren 1964 Lassen Tv-film
Tine 1964 Baron Staub DK/Spillefilm
Enhver 1964 Enhvers staldbror Tv-film
Eurydike 1964 Vincent Tv-film
Selvmordsskolen 1964 Faderen DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Læge DK/Spillefilm
Tony tegner en hest 1963 Alfred Parsons Tv-film
Rikki og mændene 1962 Pedersen DK/Spillefilm
Der brænder en ild 1962 Doktoren DK/Spillefilm
Domsafsigelsen 1961 Medvirkende Tv-film
Mine tossede drenge 1961 Almann DK/Spillefilm
Cirkus Buster 1961 Molner DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Lecoeur Tv-film
Poeten og Lillemor i forårshumør 1961 Rejseføreren DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Rejsefører Christensen DK/Spillefilm
Pygmalion 1959 Medvirkende Tv-film
Pas på malingen 1959 Medvirkende Tv-film
Havhesten 1958 Medvirkende Tv-film
Eventyr på fodrejsen 1958 Medvirkende Tv-film
Geografi og kærlighed 1957 Medvirkende Tv-film
Afskedssouper 1956 Medvirkende Tv-film
Forældre 1956 Medvirkende Tv-film
Ung leg 1956 Vagthavende overbetjent DK/Spillefilm
Ild og jord 1955 Steen, fodermester DK/Spillefilm
Karrig nidding 1955 Medvirkende Tv-film
Den lille butik 1954 Medvirkende Tv-film
Jan går til filmen 1954 Politikommisær Helmer, Jans far DK/Spillefilm
En dag i radioen 1950 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Thorkild Roose 1949 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 Medvirkende DK/Kort fiktion
For frihed og ret 1949 Carl Ploug DK/Spillefilm
- Og en lys og lykkelig fremtid 1945 Medvirkende DK/Reklamefilm
Det bødes der for 1944 Stefan Bertelsen, Eigils fætter DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Dumbo 1941 Fortæller U/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Svend, student fra provinsen DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Henrik Rud, hofmand DK/Spillefilm
Nimbusfilmen 1935 Medvirkende DK/Reklamefilm
I 1001 nats eventyrrige 1934 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.