enda

Peter Bonke

(1942 – )

Skuespiller. Født 24/12 1942.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han konkurrerede i årene 1968-70 med Peter Steen og Finn Storgaard om rollerne som dansk films 'unge mand' - datidens følsomme helt, der i folkekomedier mest nøjes med at være køn, men i mere intellektuelle udspil også skulle være fremmedgjort og lettere forpint.

Efter fire småroller (den største som rocksanger i "Jeg elsker blåt" (1968), ikke lige hans stil), får han to hovedroller i 1969 som unge mænd med store kærlighedsproblemer. I Finn Henriksens "Helle for Lykke" er han den romantiske kontormand fikseret på Helle Hertz' kontante og sexede go-go-danserinde, og i Ole Roos' debutspillefilm "Kys til højre og venstre" har han den noget vagt skrevne rolle som Jack, der forelsker sig i den ti år ældre, gifte Birgitte Price og måske kommer styrket ud af den ulykkelige affære.

Bonke tager sig godt ud på en naturlig filmegnet måde og spiller med smag og sensitivitet. Men nogen særlig markant figur gør han ikke. Han er tillige et alt for moderne 1960'er-gemyt til at gøre sig gældende som kæk folkekomedie-løjtnant i "Hurra for de blå husarer" (1970). Og selv om han offentlig erklærede ikke at ville medvirke i dårlige film, undgik han hverken Morten Korch ("Manden på Svanegården" (1972)) eller pornobølgen (Mac Ahlbergs to soft core-film, den svensk-franske "Nana" (1970) og den rent svenske "Jorden runt med Fanny Hill" (1974)).

Herefter tager han konsekvensen af dansk films afmatning og slår sig fra 1975 ned i Paris, hvor han lovende nok først får en birolle i en kriminalfilm af den betydelige instruktør André Techiné, "Barocco" (1976). Også hans næste birollemedvirken er i en film af en god instruktør, Krzysztof Zanussis polske "Kontrakt" (1980). Hans senere birolle-medvirken er i film med mindre kendte instruktører, men ikke rene B-film. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kys det hele fra mig 1974 Medvirkende Tv-film
Gips 1973 Jean Tv-film
Pigerne 1973 Lærling Tv-film
Manden på Svanegården 1972 Jørgen, Jeppesens søn DK/Spillefilm
Til lykke Hansen 1971 Ole Tv-film
Vor by 1970 George Tv-film
Hurra for de blå husarer 1970 Løjtnant Ditlev Liljencrone DK/Spillefilm
Kys til højre og venstre 1969 Jack DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Poul DK/Spillefilm
Jeg elsker blåt 1968 Willy DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Adam DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Hippie DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.