enda

Peter S. Andersen

(1871 – 1948)

Skuespiller. Født 31/1 1871 i Sønder Arup ved Thisted (som Peder Svendsen Andersen), død 30/5 1948 - 77 år gammel. Oprindeligt uddannet som karetmager i 1890.

Begyndte i 1899 at læse hos Johs. Nielsen i København og blev optaget på Det kgl. Teaters elevskole. Debuterede på Det kgl. Teater i 1900, hvor han var ansat i knapt 25 år. Spillede oftest mindre roller.

Medvirkede hovedsageligt i film fra Skandinavisk-Russisk Handelshus / Filmfabriken Danmark, hvor han debuterede i 1911 og var fast tilknyttet indtil 1917. Her blev han flittigt anvendt, også i fremtrædende roller, og spillede alt fra konsul til ågerkarl. Han fremhæver selv rollen i Olaf Fønss' propagandafilm for Socialdemokratiet "Den store Dag" fra 1930 som sin betydeligste.

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Mordets melodi 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Lars Søndervold, ejer af Sønderø DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Niels Ringer DK/Spillefilm
Livet paa Hegnsgaard 1938 Gamle Kræn Rævsgaard DK/Spillefilm
Det gyldne Smil 1935 Medvirkende DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Mads Hjulmand DK/Spillefilm
Den store Dag 1930 Landarbejder Peter Andersen DK/Spillefilm
Den flyvende Hollænder, I-IV 1920 Schriften DK/Spillefilm
Had og Kærlighed 1918 Dawton DK/Spillefilm
Det Store Mørke 1917 Johannes, organist DK/Spillefilm
Nattens Datter III 1917 William Robinson DK/Spillefilm
Søstrene Morelli 1917 Morelli DK/Spillefilm
Rædselsnatten 1917 Den gamle tjener DK/Spillefilm
Elskovsbarnet 1916 Præsident von Alten DK/Spillefilm
Nattens Datter II 1916 William Robinson, millionær DK/Spillefilm
Teaterliv bag Kulisserne 1916 Vogel, påklæder og skrædder DK/Spillefilm
Fattig og rig 1915 Jones DK/Spillefilm
Lidenskabens Magt 1915 Nyblom, fabrikejer DK/Spillefilm
Skuddet fra Toldstationen 1915 Konsul Brown DK/Spillefilm
Buddhas Øje 1915 Capito DK/Spillefilm
Kærlighed gør stærk 1915 Morton DK/Kort fiktion
Nattens Datter 1915 Detektiven Mac Irwing DK/Spillefilm
Zatansteins Bande 1915 Advokat Irwing DK/Spillefilm
Fra Dybet 1915 1ste alfons DK/Spillefilm
Overfaldet i Viadukten 1915 Jack, godsejerens myndling DK/Spillefilm
Sporet i Sneen 1915 Sorte Bill DK/Spillefilm
Telegramtyvene 1915 Clark DK/Spillefilm
I Storm og Stille 1915 Gibien, en ågerkarl DK/Spillefilm
Enhver 1915 Den onde ånd DK/Spillefilm
Britta fra Bakken 1915 Erik, en gammel bonde DK/Spillefilm
Diligencekusken fra San-Hilo 1914 Jack, savværksejer DK/Spillefilm
Hans Faders Ære 1914 Depotbestyrer Haldane DK/Spillefilm
En Sømandsbrud 1914 Kaptajn Hilton DK/Spillefilm
Ungdomssynd 1914 Husmand Lars Larsen DK/Spillefilm
Hans første Kærlighed 1914 Wolffram DK/Spillefilm
Pigen fra Hidalgo-Fyret 1914 Kroejeren DK/Spillefilm
Guldhornene 1914 Guldsmeden DK/Spillefilm
Letsind 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Den sorte Varieté 1913 Stuart Keen, detektiv DK/Kort fiktion
Katastrofen i Dokken 1913 Patient på sindssygehospital DK/Spillefilm
Haanden, der griber 1913 Bankier Stern DK/Spillefilm
Den sorte Bande 1913 Kusk DK/Spillefilm
Det blaa Blod 1912 Grev Siegfred Sparre DK/Spillefilm
Gøglerens Elskov 1912 Carlo, artist DK/Spillefilm
Slægten 1912 En tjener på Næsset DK/Spillefilm
Dæmonen 1912 Medvirkende U/Spillefilm
Bryggerens Datter 1912 Politiagent DK/Spillefilm
Taifun 1911 Toyu Yoshikawa DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.