enda

Pouel Kern

(1908 - 1993)

Skuespiller. Født 9/6 1908, død 25/2 1993 - 84 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1929-31 med ansættelse ved teatret gennem hele sin karriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Alvoren er hans varemærke - en glædes- og humorforladt seriøsitet, der både formidles af den ofte omstændelige artikulation og noget gennemreflekteret ved hele hans manér. Men at han kan have lune, ses en sjælden gang.

Sin første hovedrolle får han som den pæne, reelle kontorassistent, der glider ned ad skråplanet i Arne Weels "En Forbryder" (1941), den første danske noir-film. Han illuderer tilforladeligt i rollen, men en tykmælet patos viser talentets grænser på dette tidlige stadie.


Også i melodramaet "Møllen" (1943) har han en større rolle, men igen med den svage personinstruktør Arne Weel ved roret. Derpå blev det mest til småroller, og først i Leif Panduro-filmen "Naboerne" (1966) faldt det en instruktør (Bent Christensen) ind at bruge hans evige alvor humoristisk. Her er han velplaceret som købmanden (våbenhandleren), der med en from mine af frelst neutralitet kan sælge krigsredskaber til begge de stridende naboer - en herligt indbringende forretning.

Det var også Panduro, der skrev hans mest kendte rolle - den skarpsindige og strenge kriminalassistent Munk i succes-serien "Ka' De li' østers?" (1968). Munks seriøsitet i jobbet kan ikke betvivles. Men inden da havde Kern allerede gjort sig bemærket med en anden kriminalbetjent-rolle i tv-spillet "Udbetaling ved død" (1963).

Som oplæser blev han især populær og respekteret, da han i radioen inkarnerede fortælleren i Martin A. Hansens "Løgneren". Så han var selvskreven til også at være med i filmudgaven fra 1970, hvor han med vægt spiller den dejlige Annmaris tolerante købmandsfar.

Han ses sidste gang som søstrene Filippas og Martines far i "Babettes gæstebud" (1987). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Babettes gæstebud 1987 Søstrenes far DK/Spillefilm
Et skud fra hjertet 1986 Morfaderen DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Frederiksen DK/Spillefilm
Helligtrekongersaften 1981 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Læge Tv-serie
Næste stop - Paradis 1980 Mand på kirkegård DK/Spillefilm
Dina 1979 Medvirkende Tv-film
Fruentimmerskolen 1978 Medvirkende Tv-film
Ret beset 1978 Rejersen Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Præsten Tv-serie
Matador 1978 Kirketjeneren Tv-serie
Jean de France 1977 Medvirkende Tv-film
Skytten 1977 Overordnet politimand DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Byrådsmedlem DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Ældre vagtmand DK/Spillefilm
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Kredslægen Tv-serie
Olsen-banden på sporet 1975 Vagtmand i DSB-godsekspedition DK/Spillefilm
Engang bli'r Danmark frit 1974 Læreren Tv-film
Forandringen (-r) 1973 Medvirkende
Apollon fra Bellac 1973 Medvirkende Tv-film
Næsehornet 1972 Hr. Papillon Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Soldat i Rusland Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Overbetjent m.fl. Tv-serie
Løgneren 1970 Købmand Høst DK/Spillefilm
Oktoberdage 1970 Pastor Bentzen DK/Spillefilm
Slutspil 1969 Nagg Tv-film
Det er ikke til at bære 1968 Medvirkende Tv-film
Ka' De li' østers? 1967 Ole Munk Tv-serie
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Bankkasserer Arnold Schmidt DK/Spillefilm
Den skaldede sangerinde 1966 Hr. Smith Tv-film
Naboerne 1966 Isenkræmmer Krause DK/Spillefilm
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Mor bag rattet 1965 Stiefelbaum DK/Spillefilm
Landmandsliv 1965 Karl Havermann DK/Spillefilm
Vend dig ikke om 1964 Medvirkende Tv-film
Døden kommer til middag 1964 Hald, overbetjent DK/Spillefilm
Tine 1964 Stabsofficer DK/Spillefilm
Udbetaling ved død I 1963 Medvirkende Tv-film
Udbetaling ved død II 1963 Medvirkende Tv-film
Forræderiet 1962 Medvirkende Tv-film
Domsafsigelsen 1961 Medvirkende Tv-film
Flemming på kostskole 1961 Kunstmaler DK/Spillefilm
Een blandt mange 1961 Rektor DK/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Ægteskab 1958 Medvirkende Tv-film
Aldrig har så mange 1958 Medvirkende Tv-film
Galt nummer 1957 Medvirkende Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Hr. Nielsen, Klaus' far DK/Spillefilm
Historien om en soldat 1956 Medvirkende Tv-film
Karrig nidding 1955 Medvirkende Tv-film
Havets husmænd 1954 Speaker DK/Dokumentarfilm
Lyset i natten 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Dukkestuen 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Avismanden 1952 Organisten DK/Spillefilm
Nordsø Sild 1950 Speaker DK/Dokumentarfilm
Syge breve 1949 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kampen mod uretten 1949 Lars Mortensen DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Jens Uwe Lornsen DK/Spillefilm
Stemning i April 1947 Speaker DK/Dokumentarfilm
Den danske Folkehøjskole 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Rovmågen 1944 Speaker U/Dokumentarfilm
Det bødes der for 1944 Martin Nielsen, lagerforvalter DK/Spillefilm
Møllen 1943 Skovfoged Vilhelm Christensen DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Erik Hansen, kontorassistent DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Vilhelm Stahlfeldt, Hilleborgs Broder DK/Spillefilm
Bolettes Brudefærd 1938 Karl, Peter Evevoldsens søn DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Medvirkende DK/Spillefilm
6. Trækning 1936 Søren Lund DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Henrik, Sidses Søn DK/Spillefilm
Tango 1933 En nybagt far DK/Spillefilm
Til Peter fra Far & Mor 0 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.