enda

Poul Müller

(1909 – 1979)

Skuespiller. Født 31/12 1909, død 5/9 1979 - 69 år gammel. I en periode gift med skuespiller og instruktør Inge Hvid-Møller (1912-70).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1931-33. Omfattende karriere, i overvejende grad som birolleskuespiller.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


En god birolleskuespiller med et lidt gammeldags kultiveret præg og en dannet diktion, der svagt minder om Poul Reumert.


Hans roller er sjældent særlig store og passer derved til noget tilbageholdende ved hans væsen. Han er perfekt som nydelig borger af en vis distinktion - læge eller sagfører, pertentlig kontormand eller beskeden akademiker. Men de par gange han har fået chancen, sætter han sig mindeværdigt igennem i stærkere, mere følelsesbetonede karakterroller.


Han viser både tør autoritet og karaktersvag menneskelighed som kontorchefen i "I gabestokken" (1950), manden, der måske smitter Grethe Thordahls kontorpige med tuberkulose. Og efter en birolle som snusket antikvarboghandler i "Adam og Eva" (1953) afslører han forbløffende styrke i en større birolle som benhård sømands-kommunist i Johan Jacobsens politiske drama "Blændværk" (1955).


Han har en af de mere markante roller i episodefilmen "Himlen er blå" (1954), som den lidt sære genstand for den meget sære Tove Maës' sværmerier, og i "Vores lille by" (1954) ses han som svag, plaget skolelærer - lidt for oplagt type casting.


I trækkerdrenge-dramaet "Bundfald" (1957) illuderer han udmærket i en i datiden næppe efterstræbt rolle: som en antikvitetshandler, der er trækkerdrenge-kunde og nemt offer for voldsmænd. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Uden støtte fra befolkningen kunne vi ingenting udrette 1980 Medvirkende Tv-film
Strandvaskeren 1978 Vicevært Tv-serie
Nyt legetøj 1977 Ullas far DK/Spillefilm
Under observation 1973 Hald Tv-film
Don Juan 1973 Medvirkende Tv-film
På'en igen Amalie 1973 Læge DK/Spillefilm
Niels Steensens liv og død 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
Småborgerbryllup 1970 Brudens far Tv-film
Smuglerne 1970 Hald, kunde i antikvitetshandel Tv-serie
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 Frelsermanden DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Medvirkende DK/Spillefilm
Pernilles korte frøkenstand 1964 Medvirkende Tv-film
Vi voksne 1963 Landsretssagfører Lassen DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Forretningsfører DK/Spillefilm
Duellen 1962 Professoren DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Redaktør Asmussen DK/Spillefilm
Narkose 1961 Medvirkende Tv-film
To skøre ho'der 1961 Overlægen DK/Spillefilm
Een blandt mange 1961 Lærer DK/Spillefilm
Domsafsigelsen 1961 Medvirkende Tv-film
Ødipus 1961 Medvirkende Tv-film
Sorte Shara 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Tro, håb og trolddom 1960 Præsten DK/Spillefilm
En livssag 1959 Medvirkende Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Hjem, hjem du kære hjem 1958 Medvirkende Tv-film
Politimesteren er en flink fyr 1958 Medvirkende Tv-film
Parasitterne 1958 Hansen Tv-film
Ung kærlighed 1958 John Lundberg DK/Spillefilm
Stokken 1957 Medvirkende Tv-film
Bundfald 1957 Antikvitetshandleren DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1957 Medvirkende DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Distriktslæge Lercke DK/Spillefilm
Evighedsklokkerne 1956 Speaker DK/Dokumentarfilm
Svend, Knud og Valdemar 1956 Medvirkende Tv-film
Færgekroen 1956 Niels Ermandsen, landsretssagfører DK/Spillefilm
Den kære afdøde 1956 Medvirkende Tv-film
Blændværk 1955 Otto, sømand DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Sverige-transportlederen DK/Spillefilm
Vores lille by 1954 Skolelæreren DK/Spillefilm
Hendes store aften 1954 Inspektør DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Jag dem... 1954 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det gælder livet 1953 Olaf Henningsen, arkitekt DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Antikvarboghandleren DK/Spillefilm
To minutter for sent 1952 Rosenblad, antikvarboghandler DK/Spillefilm
Avismanden 1952 En journalist DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Terkel, arkitekt DK/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Læge DK/Spillefilm
Dorte 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Søren Just, ejendomsmægler DK/Spillefilm
Sikken en Nat 1947 Medvirkende DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Michelsen DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Poul Jensen, værnepligtig DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.