enda

Poul Thomsen

(1922 - 1988)

Skuespiller. Født 15/2 1922, død 16/12 1988 - 66 år gammel.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1945-49.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Anonym ser han ud, men stemmen kan være både velmoduleret og autentisk slidt, og Poul Thomsen formår at ramme præcist i sine jævne portrætter. De fleste af hans omtrent 50 filmroller er meget små, mange af dem uden replikker. Han debuterede i 1940'erne, men først fra 1960'erne begyndte han at dukke mere regelmæssigt op på film.


Typisk blev han til at begynde med placeret som den småsure hverdagsmand og komedie-bifigur. Hans bedste rolle er nok den gigantisk smålige provinsbo-vært i Scherfig-filmatiseringen "Den forsvundne fuldmægtig" (1971). Vranten og mistænksom lejer han et værelse ud til Ove Sprogøes titelfigur og vogter skarpt på den høflige, korrekte Sprogøes adfærd: - "De går for meget på det samme sted på gulvet," lyder det f. eks. bebrejdende.


At han er så god til disse roller kan man også se i den fordrukne farce "Julefrokosten" (1976), hvor hans enlige scene som Judy Gringers forsumpede mand giver filmen en understrøm af sort realisme. 1970'erne er overhovedet Poul Thomsens mest produktive årti, men rollerne er med få undtagelser stadig ganske små. Han dukker således op i adskillige Olsen-bande-film og en strøm af tidstypiske komedier, og også hans roller i mere alvorlige film er beskedne.


På tv fik han dog en hovedrolle i Hans Kristensens og Hans Hansens serie "Opgang" (1979), hvor han illuderer godt som vicevært - en opdatering af Henry Nielsens viceværtrolle i "De pokkers Unger" (1947). Og i sin næstsidste film, Åke Sandgrens børnefilm "Johannes' hemmelighed" (1985) ses han også i en central rolle som hovedpersonens bedstefar. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Jul på slottet 1986 Klaes Tv-serie
Klitgården 1985 Aage Tv-serie
Johannes' hemmelighed 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Når engle elsker 1985 Skotøjsarbejder DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Mand der tager mål til studenterhuer DK/Spillefilm
Samson og Sally 1984 Samsons far DK/Kort fiktion
Rejseholdet 1983 Klog kones mand Tv-serie
Bank under bordet 1983 Medvirkende Tv-film
Cykelsymfonien 1983 Medvirkende DK/Kort fiktion
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Pengene eller livet 1982 Arkitekt hos Worm DK/Spillefilm
Saucundas anden afgrøde - et risprojekt i Guinea Bissau 1981 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mads og Mikkel 1981 King U/Spillefilm
Jeppe på bjerget 1981 Moens Christoffersen DK/Spillefilm
Kniven i hjertet 1981 Politibetjent DK/Spillefilm
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Frakken 1980 Medvirkende DK/Kort fiktion
Øjeblikket 1980 Mand på apotek DK/Spillefilm
Undskyld vi er her 1980 Forhandler DK/Spillefilm
Danmark er lukket 1980 Medvirkende DK/Spillefilm
Trællenes oprør 1979 Stemme DK/Spillefilm
Opgang 1979 Bent Rasmussen Tv-serie
Jul i Gammelby 1979 Fortælleren Tv-serie
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Betjent DK/Spillefilm
Ludvigsbakke 1978 Ellingsen Tv-serie
Strandvaskeren 1978 Olsen, låsesmed Tv-serie
Fængslende feriedage 1978 Politiassistent DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Rådhusarbejder DK/Spillefilm
Matador 1978 Mand på gaden/arrestforvareren Tv-serie
Fiskerne 1977 Peder Hygom Tv-serie
Olsen-banden deruda' 1977 Købmand DK/Spillefilm
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 Ejnar Tv-serie
En by i provinsen 1976 Svendsen, tjener Tv-serie
Helte dør aldrig 1976 Medvirkende Tv-film
Julefrokosten 1976 Borgundes mand DK/Spillefilm
Blind makker 1976 Revalideringskonsulent DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Huskøber DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Due DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 Patient DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Taxachauffør DK/Spillefilm
Hyrder 1975 Medvirkende Tv-film
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Urtekræmmer Tv-serie
Olsen-banden på sporet 1975 Ekspedient i DSB-godsekspedition DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Beruset værtshusgæst DK/Spillefilm
Rundt på gulvet 1974 Madsen Tv-film
Jullerup Færgeby 1974 Stemme Tv-serie
Syg og munter 1974 Mand på værtshus Tv-film
Natten i ventesalen 1974 Olsen Tv-film
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Buschauffør DK/Spillefilm
Hjemmearbejde 1973 Willy Tv-film
Her bor de gale 1973 Jørgen Tv-film
Noget om nisser 1972 Medvirkende Tv-serie
Dronningen 1972 Herre Tv-film
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
Sandkassen 1972 Den anden moders søn Tv-film
Tintin og hajsøen 1972 Stemme U/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Jep Skade DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 1. pilot DK/Spillefilm
Frisørinden 1971 Hr. M Tv-film
Indbildt hanrej 1971 Sganarelle Tv-film
Den fine mand 1971 Medvirkende Tv-film
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Jens Jensen DK/Spillefilm
Et livsværk - Carl Th. Dreyers Jesusfilm 1970 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sulevælling I 1970 Harry Kahn Tv-film
Sulevælling II 1970 Medvirkende Tv-film
Smuglerne 1970 Viggo, smugler Tv-serie
Rend mig i revolutionen 1970 Degraderet luftmarskal DK/Spillefilm
Huset på grænsen 1969 Medvirkende Tv-film
Karrig niding 1969 Medvirkende Tv-film
Nå, drenge, hvordan går det? 1969 Medvirkende Tv-film
Kys til højre og venstre 1969 Patient i bandage DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Værkfører på legetøjsfabrik DK/Spillefilm
En nat i Roskilde 1968 Graah Tv-film
Tur i natten 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Henrik IV 1968 Giovanni Tv-film
Farvel Thomas 1968 En dårlig fod Tv-film
Olsen-banden 1968 Politibetjent DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Viggo Mortensen DK/Spillefilm
Don Cristobal og Rosita 1967 Don Christobal Tv-film
Stillads III 1967 Medvirkende Tv-film
Bukserne 1967 Fortæller Tv-film
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror 1967 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Slap af, Frede! 1966 Gonzales DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Vagthavende betjent i detentionen DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Mordet i værtshuset 1965 Medvirkende Tv-film
Hughie 1965 Medvirkende Tv-film
Philip Hotz bliver rigtig vred 1965 Medvirkende Tv-film
Morder uden betaling 1965 Medvirkende Tv-film
Biedermann og brandstifterne 1965 Medvirkende Tv-film
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Ægget 1964 Joseph Tv-film
Tony tegner en hest 1963 Medvirkende Tv-film
Brønden 1962 Medvirkende Tv-film
Duellen 1962 En tjener DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Trawler-Jacks forsvarer i London DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Vilain Tv-film
Ullabella 1961 Vedinius, journalist DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Medvirkende U/Spillefilm
Glutterbuck 1960 Medvirkende Tv-film
Kamæleonen 1960 Medvirkende Tv-film
Apollon fra Bellac 1960 Hr. Rasemutte Tv-film
Præsten i Vejlby 1960 Medvirkende Tv-film
Forelsket i København 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Skibet er ladet med - 1960 Vagt i Piratia DK/Spillefilm
Jomfruburet 1959 Moritz von Schwind Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Helle for Helene 1959 Albert, bartender DK/Spillefilm
Godnat Caroline 1958 Medvirkende Tv-film
Spion 503 1958 Flemming DK/Spillefilm
Barberen i Sevilla 1958 Medvirkende Tv-film
Boubouroche 1958 Medvirkende Tv-film
Den pantsatte bondedrang 1958 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsen 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Spillerne 1956 Medvirkende Tv-film
Far til fire 1953 Medvirkende DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.