enda

Rasmus Christiansen

(1885 – 1964)

Skuespiller. Født 23/5 1885 i Vejlby ved Århus, død 25/9 1964 - 79 år gammel.

Stod i maskinlære i Århus, men begyndte at læse hos skuespiller Ludvig Nathansen og medvirke i forestillinger på Århus Teater. Debuterede i 1904 på Frederikshavn Sommerteater og kom året efter til Frederiksberg Teater. Spillede ved skiftende teatre i hovedstaden indtil 1925, hvor han blev ansat på Det kgl. Teater.

Debuterede hos Nordisk Film i 1914 og blev hurtigt med sit store komiske talent en af kerneskuespillerne i Lau Lauritzens farceteam. Han medvirkede i et utal af Laus enaktere, hvor han med sit lystige runde fjæs og skælmske blik gjorde stor lykke. Af og til faldt der også en karakterrolle af til ham, som f.eks. Uriah Heep i Sandbergs "David Copperfield". I modsætning til de fleste af sine skuespillerkollegaer fortsatte han sin karriere, da tonefilmen kom, og med sin sidste filmoptræden midt i 50'erne kan han notere sig for over 100 filmroller.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

For de fleste har han aldrig været ung. I yngre skikkelse medvirkede han ganske vist i over 70 stumfilm, især Nordisk-komedier fra 1914-19, og var Uriah Heep i A. W. Sandbergs "David Copperfield" (1922), men som tonefilmskuespiller er han fastlåst som jovial, zünftig eller polisk hyggeonkel på den anden side af 50. Livet har formet ham som en altid genkendelig småkomisk type, og folkeligheden oser ud af de runde ansigstræk, det jævne, jyske mæle og det muntert sammenknebne filur-blik.


Han tonefilmsdebuterer som evigt bedugget Nyhavns-tjener i farcen "Nyhavn 17" (1933), et af den slags fuldemandsnumre, tiden er løbet fra. Som oftest er han lun og rar i sine afslappede biroller, f. eks. i "Plat eller Krone" (1937), hvor han slår sine folder med søde Karen Caspersen, men han kan også være mere end bare hyggelig, mest iøjnefaldende som kroværten Brasen i "Sommerglæder" (1940) - et skarpt studie i apoplektisk inkompetence og jammerlig uansvarlighed. Det er hans bedste filmrolle.

I det danske galleri af pudseløjerlige, halvgamle fætre er han langt mindre pålidelig og ligefrem end f. eks. den typebeslægtede Henry Nielsen, mere tilbøjelig til fiffigt drilleri og svedent vitsmageri. Forbruget af våde varer er i reglen også stort. Det durkdrevne får frit spil i det Matador-lignende drama "Søren Søndervold" (1942), hvor han er grådig købmand, mens han i farcen "Moster fra Mols" (1943) er fordrukken fabrikant - en hovedrolle. Her når hans kærlighedsscener med en Christian Arhoff i kvindetøj sælsomt groteske højder.

Han danner som gårdskarlen Mads par med Henry Nielsen i "Fra den gamle købmandsgård" (1951), og i "Den gamle mølle på Mols" (1953) er han ubetinget elskelig som tolerant landlig politimester. Det fundamentalt snurrige går aldrig af ham. Synd blot, at han så sjældent fik chancen for at vende vrangen ud af sin urdanske type og vise dens mere luskede sider. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Jeppe på bjerget 1955 Medvirkende Tv-film
Bruden fra Dragstrup 1955 Jens, gartner på Dragstrup DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Mikkel Stjært DK/Spillefilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Madsen, overbetjent DK/Spillefilm
Rekrut 67 Petersen 1952 Rasmus, vicevært DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Mads, gårdskarl DK/Spillefilm
Susanne 1950 Albert Drewes, bagermester DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Lakaj Seiersen DK/Spillefilm
I de lyse Nætter 1948 Rasmus Strang DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Revisor Rasmussen, Pensionær DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Klaus Hvass DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Flyttemand DK/Spillefilm
Spurve under Taget 1944 Sommerkjær, Blomsterhandler og Inkassato DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Besættelse 1944 Røgteren DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Fabrikant Nelsøe DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Nikolaj Østermann, Ejer af "Strandgaard" DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Anders Lundrup, købmand DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 "Piphans" DK/Spillefilm
Tordenskjold gaar i Land 1942 Kresten Thøgersen, parykmager DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Købmand Mikkelsen DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Hotelejer Brasen DK/Spillefilm
Den gamle Præst 1939 Andersen, sognefoged DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Bjørn Olufsen, hushovmester på Højstrup DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Christoffer DK/Spillefilm
Plat eller Krone 1937 Knast DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Niels, karl hos dr. Haller DK/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 1938-vers. U/Spillefilm
Fange Nr. 1 1935 Politiinspektør Petræus DK/Spillefilm
Min Kone er Husar 1935 Ritmester Brummer DK/Spillefilm
Flugten fra Millionerne 1934 1. onkel DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Lars, Karl i Præstegaarden DK/Spillefilm
Vask Videnskab Velvære 1933 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Nyhavn 17 1933 Kupernikus, tjener DK/Spillefilm
Kobberbryllup 1933 Kresten DK/Spillefilm
Laila 1929 Jens Lind, halvbror til Lind U/Spillefilm
Dydsdragonen 1927 Jonas Lenner, forfatter DK/Spillefilm
Helsingør Købstads 500 Aars Jubilæum 1926 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Hendes Naade, Dragonen 1925 Kammerjunker v. Næsenstjerne, grevindens svoger DK/Spillefilm
Stamherren 1925 Kaptajn Rust DK/Spillefilm
Byens Don Juan 1924 Medvirkende DK/Spillefilm
Vore Venners Vinter 1923 Hr. Ludvigsen DK/Spillefilm
Han er Mormon 1922 Medvirkende DK/Kort fiktion
Jafet, der søger sig en Fader, I-IV 1922 Tim, Jafets ven DK/Spillefilm
David Copperfield 1922 Uriah Heep DK/Spillefilm
Hans Ungdomsbrud 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kæledæggen 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kærlighed og Fuglekvidder 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Metode i Galskaben 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vor fælles Ven 1921 Medvirkende DK/Spillefilm
En Fiasko 1920 Forgældet frier DK/Kort fiktion
Jeg elsker Dem, Tusnelda 1920 Nokke DK/Kort fiktion
Kærlighed og Overtro 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den forvandlede Don Juan 1920 Garibaldi Hansen DK/Kort fiktion
Frøken Larsens Karriere 1920 Preben, Baron Bassemanns søn DK/Spillefilm
Skandalemageren 1919 Douglas Morland DK/Spillefilm
Han skal duellere 1919 Professor Tycko Gummesen DK/Kort fiktion
Klavervirtuosen 1919 Grammofonnålefabrikant Burkes DK/Spillefilm
Lotterisedlen 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mesterdetektiverne 1919 Nokke, privatdetektiv DK/Kort fiktion
Studentmagersvenden 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kærlighedsdigteren 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
De er splittergale 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livsforsikringsagenten 1919 Grosserer Pip DK/Kort fiktion
Skørtejægeren 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mekanik-Pigen 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livets Omskiftelser 1919 Jim Parsson DK/Spillefilm
Hatten med skatten 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den firbenede Sherlock Holmes 1918 Nokke, privatdetektiv DK/Kort fiktion
Naar Ungdommen raser 1918 Peter, Trampes nevø DK/Spillefilm
Manden med Arret 1918 Jack, Jacobs søn DK/Spillefilm
En uheldig Tyveknægt 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dydsdragonen 1918 Klin DK/Kort fiktion
Da Tøffelhelten generalstrejkede 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Krondiamanten 1918 Kemp, privatdetektiv DK/Spillefilm
For sit Lands Ære 1918 Medvirkende DK/Spillefilm
De tossede Kvindfolk 1917 Hans Storch DK/Kort fiktion
Je' sku' tale me' Jør'nsen 1917 Nokke, sporvejsskinnesliber DK/Kort fiktion
Den megen Kærlighed 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et livligt Pensionat 1917 Sørens Frisk, student DK/Kort fiktion
Professorens dyrebare Krukke 1917 Poul Winge, Potmanns elev DK/Kort fiktion
Den forfulgte Brudgom 1917 Max Williams DK/Kort fiktion
En uheldig Debut 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Amors Hjælpetropper 1917 Preben Sølverskjold, baron DK/Spillefilm
Hendes Moders Løfte 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Diskenspringeren 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den flyvende Kuffert 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En munter Klinik 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Don Juans Overmand 1916 Peter Pille, forelsket farmaceut DK/Kort fiktion
Det firbenede Plejebarn 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En nydelig Onkel 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Syndig Kærlighed 1916 Baron von Cherkow DK/Spillefilm
Den ædle Skrædder 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Katastrofen i Kattegat 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Det bertillonske System 1916 Journalist Billy Bruun DK/Kort fiktion
Plimsolleren 1916 Jørn, Matros ombord på "Hildegard" DK/Spillefilm
Danserindens Kærlighedsdrøm 1916 Cannis, Williams' sekretær DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Jens, detektivens medhjælper DK/Spillefilm
Et lykkeligt Indbrud 1915 Dick, indbrudstyv DK/Spillefilm
Mandelist er vel behænde 1915 Medvirkende
Hans Kusine 1915 Sigurd, Bergs søn DK/Kort fiktion
Hovmod staar for Fald 1915 Otto Prunch, Peters bror DK/Spillefilm
En søvnig Brudgom 1915 Tage West, Ottos ven DK/Spillefilm
Millionæren i Røverhænder 1915 Pierpont Pickles, millionær DK/Kort fiktion
En Opstandelse 1915 Leopold Schenk, spillelærer DK/Spillefilm
Endelig alene 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Ægteskab og Pigesjov 1914 Mr. King, modehandler DK/Kort fiktion
Millionærdrengen 1914 Hr. Snollert, afdelingschef DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.