enda

Rasmus Lyberth

(1951 – )

Grønlandsk musiker, skuespiller. Født 21/8 1951.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han er blevet kaldt Grønlands nationalskjald, troubadour og fremmeste kulturambassadør, og det er som sanger mere end som skuespiller, han er kendt og elsket.


Men han har domineret begge de film, han har medvirket i, selv om han i den første, Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs "Tukuma" (1984) spiller en underordnet rolle i forhold til Thomas Ejes flegmatiske Grønlands-rejsende. Det er Lyberths varme og kloge udstråling som repræsentant for inuit-kulturen, man husker fra filmen, hvor også hans dramatiske, intense sang og musik skærper interessen.


Jacob Grønlykkes "Lysets hjerte" (1998) er et anderledes konsekvent forsøg på at lave en ægte grønlandsk film, og her har Lyberth hovedrollen som den drikfældige dagdrømmer Rasmus, der fantaserer om store jagtbedrifter og er ved at forsumpe. Først efter en familietragedie drager han ud på fangst. Og Lyberth forlener både hverdagsscenerne i byen og den ensomme rejse på indlandsisen med sin urkraft af følelsesfuld menneskelighed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Shaman 2007 Stemme DK/Kort fiktion
Nissernes ø 2003 Storfangeren Tv-serie
Inuk Woman City Blues 2002 Fotograf (suppl. optagelser) DK/Dokumentarfilm
Gensyn med Østgrønland... Kirsten Bang 1999 Musik DK/Dokumentarfilm
Lysets hjerte 1998 Rasmus Lynge DK/Spillefilm
Nabo til Nordpolen 1985 Musik DK/Dokumentarfilm
Tukuma 1984 Musik, Rasmus DK/Spillefilm
Inuit 1978 Medvirkende Tv-film
Den blåøjede satan 1976 Musik Tv-film
Ulrik fortæller en historie 1972 Musik DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.