enda

Rita Sacchetto

(1879 – 1959)

Østrigsk-italiensk danserinde, skuespillerinde. Født 1879 eller 1880 (Margherita S., født i Tyskland af italienske forældre), død 1959.

Kendt som en af datidens store europæiske dansere, der repræsenterede den moderne, expressionistiske solodans.

Filmskuespillerinde og førende stjerne hos Nordisk Films Kompagni i perioden 1913-15, hvor hun spillede hovedrollen i 17 film og selv skrev manuskriptet til én af dem, nemlig "En Død i Skønhed". Hun var den højest lønnede kvindelige skuespiller hos Nordisk og agerede som en sand primadonna, men med skuespillertalentet var det så som så. George Schnéevoigt spørger retorisk i et interview (Nationaltidende 27/12 1940): "Kendte De Rita Sacchetto? - Den fremmede Danserinde, der pludselig dukkede op her i Byen. Hun var skøn som et Paradoks, men ligegyldig som et Gelænder ..".

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Hvor Sorgerne glemmes 1917 Cecilie, grevindens ældste datter DK/Spillefilm
Fyrstindens Skæbne 1916 Fyrstinde Bianca à Costi DK/Spillefilm
Grevinde Hjerteløs 1916 Marjanka Hetvery DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Valentine Kempel, kaldet Rovedderkoppen DK/Spillefilm
Den skønne Evelyn 1916 Evelyn Milton DK/Spillefilm
Det gaadefulde Væsen 1916 Kitty, Paul von Grabaus hustru DK/Spillefilm
En Død i Skønhed 1915 Beate, Manus DK/Spillefilm
Tempeldanserindens Elskov 1915 Rondanika, bajadere ved templet DK/Spillefilm
Et Haremsæventyr 1915 Jessie, millionærdatter DK/Kort fiktion
Et Huskors 1915 Jessie, datter af hofjægermesteren DK/Spillefilm
Trold kan tæmmes 1915 Alice, fabrikantens datter DK/Spillefilm
Naar Hævngløden slukkes 1915 Hildur v. Thurmer, excellencens datter DK/Spillefilm
Uden Fædreland 1914 Judith, Hirschs datter DK/Spillefilm
Den hvide Dame 1913 Ida Trolle, komtesse DK/Spillefilm
Fra Fyrste til Knejpevært 1913 Fyrstinde Spinarosa DK/Spillefilm
Mens Pesten raser 1913 Alice Warren DK/Spillefilm
Ballettens Datter 1913 Odette Blant, danserinde DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.