enda

Robert Dinesen

(1874 - 1972)

Instruktør, skuespiller. Født 23/10 1874, død 8/3 1972 - 97 år gammel. Gift 1° med skuespillerinde Marie Dinesen, 2° med skuespillerinde Johanne Dinesen og 3° med den tyske skuespillerinde Margrethe Schön.

Efter at være blevet uddannet som sanger hos Vilhelm Herold og som skuespiller hos Nicolai Neiiendam, debuterede han på Dagmarteatret på sin 20-års fødselsdag i 1894. Turnerede i de nordiske lande og spillede på flere af hovedstadsscenerne, bl.a. Dagmarteatret.

Fik i 1910 sin filmdebut i den for sin tid mest opsigtsvækkende og banebrydende film "Afgrunden", som også blev Asta Nielsens og Poul Reumerts første film. Hans næste opgave blev hovedrollen som Fritz i Kinografens kunstfilm "De fire Djævle" efter Herman Bangs novelle, og dermed var grunden lagt til en bemærkelsesværdig filmkarriere. I 1911 fik han ansættelse hos Nordisk Film og begyndte i 1912 at instruere. Han fik lært håndværket og instruerede omkring 70 film i Nordisk Films store år. Efter ansættelsen hos Nordisk, som varede til 1917, kom han til det svenske Palladium i 1918, hvor han nåede at iscenesætte to film.

I 1920 blev han af producenten Joe May hentet til Berlin og arbejdede hos May-film, Ufa og Phoebus-film. Robert Dinesen fik en stor karriere i tysk film, hvor han instruerede ca. 25 film. Havde en overgang også filmarbejde i Frankrig. Startede her en hønsefarm, som leverede friske æg til turisterne ved rivieraen! Da han ville tilbage til Berlin, var nazisterne kommet til magten, og Robert Dinesen nægtede at rette sig efter instrukser fra Goebbels: "Kun i fuldkommen frihed og selvstændighed kan man arbejde skabende. Filmen er noget, man skal gå til med hjerte og lyst - og det har jeg kun, når jeg er helt fri og har hele ansvaret. Jeg har aldrig tålt udenforstående i mit atelier, når jeg satte i scene, producenterne har altid givet mig blancofuldmagt - netop fordi jeg var vant til ikke at ødsle med tid, materiale og penge - og nu skulle jeg finde mig i, at et propagandaministerium skulle give mig direktiver? Næh, min herre! Siden den dag har jeg ikke filmet og ikke spillet ..." (fra interview i Aftenbladet 5/3 1951). Robert Dinesen, som på det tidspunkt var midt i 60'erne, helligede sig herefter maleriet, som blev hans store hobby.

Hans kone, Margrethe Schön, som havde en stor skuespillerkarriere bag sig, karakteriserer sin mand i et interview (Familiejournalen 6/8 1968): "Det var min mands styrke som instruktør, da han kom her til Tyskland, at han selv kunne spille alle roller, at han var så pragtfuld en skuespiller. (...) han kunne få os skuespillere til at se det menneskelige i enhver rolle, stor eller lille. Det var hans ubønhørlige kunstneriske alvor, der hævede filmen fra gøgl til at være kunst".

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Der Weg durch die Nacht 1929 Instruktion U/Spillefilm
Fyrstinde Tatjana 1923 Instruktion, Fyrst Boris Orloff U/Spillefilm
Støvlet Kathrine 1921 Instruktion U/Spillefilm
En Skuespillers Kærlighed 1920 Medvirkende DK/Spillefilm
Jefthas Datter 1919 Instruktion U/Spillefilm
Livets Omskiftelser 1919 Instruktion, Teggy, Hamiltons søn DK/Spillefilm
Konkurrencen 1919 Instruktion, Vagn Martens, læge DK/Spillefilm
Hvorledes jeg kom til Filmen 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Gøglerbandens Adoptivdatter 1919 Instruktion, Walter Murray, sekretær DK/Spillefilm
Sfinxens Hemmelighed 1918 Instruktion DK/Spillefilm
En Fare for Samfundet 1918 Instruktion DK/Spillefilm
For Barnets Skyld 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Gar el Hama V 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Hendes Hjertes Ridder 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Kammerpigen 1918 Instruktion, Henrik Bugge, godsejer DK/Spillefilm
Luksuschaufføren 1918 Instruktion DK/Spillefilm
De skraa Brædder 1918 Instruktion, Hans Funk, fuldmægtig DK/Spillefilm
Hjerteknuseren 1918 Instruktion DK/Spillefilm
I Opiumets Magt 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Mands Vilje 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Hjertekrigen paa Ravnsholt 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Favoriten 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den ny Rocambole 1917 Instruktion, Aksel Greiber, læge DK/Spillefilm
Maharadjahens Yndlingshustru I 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1917 Instruktion DK/Spillefilm
For sin Dreng 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Det gaadefulde Væsen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Malkepigekomtessen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Lyset og Livet 1916 Instruktion DK/Spillefilm
For hendes Skyld 1916 Instruktion, James Josty DK/Spillefilm
Gar el Hama IV 1916 Instruktion, Sam Blinkton, detektiv DK/Spillefilm
Letsindighedens Løn 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Kornspekulantens Forbrydelse 1916 Instruktion, Dr. Elsner, astronom DK/Spillefilm
Blandt Samfundets Fjender 1916 Instruktion, Harald Bagger, ekspedient DK/Spillefilm
Mumiens Halsbaand 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Midnatssolen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Om Kap med Døden 1915 Instruktion, Kobel, boelsmand DK/Spillefilm
Zigøjnerblod 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Den sidste Nat 1915 Instruktion, Poul Wilde, billedhugger DK/Spillefilm
For Lykke og Ære 1915 Instruktion, George Dupont, departementchefens søn DK/Spillefilm
En Død i Skønhed 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Hævngløden slukkes 1915 Instruktion DK/Spillefilm
En Skæbne 1915 Instruktion DK/Spillefilm
I Farens Stund 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Kvinden han frelste 1915 Instruktion, Philippe de Gardien, godsejer DK/Spillefilm
Mit Fædreland, min Kærlighed 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Doktor X 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Amors Krogveje 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Et Kærlighedsoffer 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Arbejdet adler 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Den skønne Ubekendte 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Millionær for en Dag 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Tøffelhelten 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Hammerslaget 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Inderpigen 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Helvedesmaskinen 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Gar el Hama III 1914 Instruktion, Løjtnant Erskin DK/Spillefilm
Moderen 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Den kvindelige Dæmon 1913 Instruktion, Oliver, politiløjtnant DK/Spillefilm
Manden med Kappen 1913 Instruktion, Robert Sperling, læge DK/Spillefilm
Strejken paa den gamle Fabrik 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Den store Operation 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Djævelens Datter 1913 Instruktion, Gabriel Toqurni, billedhugger DK/Spillefilm
Hjælpen 1913 Instruktion, Axel Pfalz, maler og billedhugger DK/Spillefilm
Døvstummelegatet 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Dramaet i den gamle Mølle 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Broder mod Broder 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Scenen og Livet 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Under Blinkfyrets Straaler 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Paa Vildspor 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Flugten gennem Luften 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Dyrekøbt Venskab 1913 Ralf, officer DK/Spillefilm
Hans vanskeligste Rolle 1913 Grev von Pfalz DK/Kort fiktion
Den tredie Magt 1913 Grev von Hintz DK/Spillefilm
Atlantis 1913 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Den glade Løjtnant 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Springdykkeren 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Lynstraalen 1912 Instruktion DK/Spillefilm
To Rivaler 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Hans første Honorar 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det farlige Spil 1912 Løjtnant Roberts DK/Spillefilm
Montmartrepigen 1912 James, maler DK/Spillefilm
Den kære Afdøde 1912 Kunstmaler Otto Bang DK/Kort fiktion
Hjærternes Kamp 1912 Albert Malm, højesteretsadvokat DK/Spillefilm
Brilliantstjernen 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dødens Brud 1912 Tage Hennings, cand.jur, Aases forlovede DK/Spillefilm
Vampyrdanserinden 1912 Oscar Borch, Silvias dansepartner DK/Kort fiktion
Den Stærkeste 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Guvernørens Datter 1912 Løjtnant Petrowitsch DK/Spillefilm
Den sorte Kansler 1912 Løjtnant Groblewsky, Feodoras forlovede DK/Spillefilm
De fire Djævle 1911 Instruktion, Fritz DK/Spillefilm
En Bryllupsaften 1911 Brudgom, Johan DK/Kort fiktion
Ungdommens Ret 1911 Ove Søtoft, hofjægermesterens søn DK/Spillefilm
Den farlige Leg 1911 Erik, overlærerens søn DK/Spillefilm
Afgrunden 1910 Knud Svane, præstesøn, ingeniør DK/Spillefilm
Kærlighedens Hævn 0 Instruktion U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.