enda

Sigrid Neiiendam

(1868 – 1955)

Skuespillerinde. Født 31/5 1868 (Andersen), død 25/1 1955 - 86 år gammel. Gift med teaterhistoriker Robert Neiiendam (1880-1966).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1888-91.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun var en af dansk teaters store, gamle, men ikke primadonnaprægede damer, kendt for sin elskelige Tante To i Gustav Wieds Skærmydsler.


Men Carl Th. Dreyer så, at hendes massive fasthed, skarpe blik og stramme drag om munden kunne få en uhyggelig autoritet og gav hende rollen som svigermoderen, det ortodokse magtmenneske i "Vredens Dag" (1943). Så langt hendes stærkeste rolle og i alle detaljer præget af den sandheds- og ægthedssøgen, der også fremhæves som noget særligt ved hendes teaterarbejde.


Allerede året inden har hun en beslægtet rolle som den tyranniske søster over for Clara Pontoppidan i den aparte Kjeld Abell-film "Regnen holdt op" (1942).


Også her viser hun den myndighed, der stammer fra indre ro og klippefast selvtillid. Og som - ved sin kontrast til de ret fade omgivelser - spreder effektiv julestemning i den gamle traver "Fra den gamle Købmandsgaard" (1951), hvor hendes farmor sætter tingene på plads. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fra den gamle købmandsgård 1951 Fru Kelbjerg, farmor DK/Spillefilm
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vredens Dag 1943 Merete, Absalons mor DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Frøken Arentse DK/Spillefilm
Livet paa Hegnsgaard 1938 Ane, Per Søwrens kone DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Birthe DK/Spillefilm
Ungdomssynd 1914 Maren, Lars' kone DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.