enda

Sigurd Langberg

(1897 - 1954)

Skuespiller. Født 29/10 1897, død 8/7 1954 - 56 år gammel. Far til skuespillerne Ebbe Langberg (1933-1989) og Jesper Langberg (f. 1940).

Læste hos Peter Jerndorff og Henrik Malberg, men kom ikke ind på Det kgl. Teaters elevskole. Debuterede på Det ny Teater i 1917 og var engageret dér indtil 1933. Herefter ved skiftende teatre i sine fortrukne genrer, folkekomedien og operetten.

Sigurd Langberg debuterede på film i begyndelsen af 1920'erne og medvirkede i mindst otte stumfilm, dels hos Palladium og dels hos Nordisk Film.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Selv om han kun var i 30'erne, da han for alvor begyndte at husere som birolleskuespiller, huskes han ikke nogensinde at have spillet en yngre mand.


Alderens pondus har altid fulgt ham i hans mange roller som bistre eller joviale borgermænd, tyranniske gårdmænd, opfarende direktører, landboere med indtil flere ræve bag øret (som i "Bolettes Brudefærd" (1938) og "Biskoppen" (1944)), svedne plattenslagere eller poliske spekulanter. Men han kan også være en politimand, der falder ind i den skrappe Nyhavns-tone i "Afsporet" (1942). Ligeledes kan han være rar og hjertelig - som i Carl Alstrup-filmen "Peter Andersen" (1941), hvor han er direktør Andreasen med en passion for grønne planter.


Som type hører han fortiden til med sin robuste, eftertrykkelige, uigennemskydelige facon, der - hvad enten den er hyggelig eller durkdreven - passer som fod i hose til folkekomedien og forenes med en diktion, man heller ikke hører længere. Der er ikke plads til mange nuancer i hans energiske spil, der fra starten lægger sig ret tæt op af revykongen Frederik Jensens, men hans kompetence er lige så indiskutabel som hans manér.


Blandt hans klart bedste og mest moderne præstationer er det meget spiddende portræt af den anløbne kommunalpolitiker i satiren "Vejrhanen" (1952), en snedig rad udi egen indbildning, åndeløs af iver efter at gøre en god politisk studehandel. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Peter Pan 1953 Børnenes far U/Spillefilm
Far til fire 1953 Fars chef DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Købmand Halst DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Lars Storgaard DK/Spillefilm
Alice i eventyrland 1951 Dodo U/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Medvirkende DK/Kort fiktion
Erasmus Montanus 1951 Medvirkende Tv-film
Dorte 1951 Direktør Herbert Christoffersen DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Proprietær Karius DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Rasmussen, tjener på "Kærholm" DK/Spillefilm
Den opvakte jomfru 1950 Professor A.P. Jørgensen DK/Spillefilm
Askepot 1950 Kongen U/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Forpagteren DK/Spillefilm
Det gælder os alle 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 P. Hjort Lorenzen DK/Spillefilm
Aftenens clou 1948 Værten DK/Reklamefilm
Tre år efter 1948 Grossereren DK/Spillefilm
Sikken en Nat 1947 Overbetjent DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Bents Far DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Ritmester von Schinkel DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Tobias Glamsfeldt DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Magnus Kraft, grosserer DK/Spillefilm
Man elsker kun een Gang 1945 Bækgaard, Filmdirektør DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Georges far DK/Spillefilm
Biskoppen 1944 Jacobsen, forpagter DK/Spillefilm
Det ender med Bryllup 1943 Berider Mikkelsen, Gretes far DK/Spillefilm
Møllen 1943 Henrik, Andersens Søn, Ejer af "Dragega" DK/Spillefilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Philipsen, Redaktør DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Rasmus Hansen, Sognefoged DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Helgaard, lokomotivfører DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Teaterdirektør DK/Spillefilm
Forellen 1942 Harboe-Hansen, højesteretssagfører DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Lønberg, kriminalassistent DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Morbror Jacob DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Bankdirektør DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Fabrikant Sommer DK/Spillefilm
Tobiasnætter 1941 Teaterdirektør Bramsen DK/Spillefilm
En mand af betydning 1941 Hjelmfeldt, Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Direktør Andresen, City-Bazarerne DK/Spillefilm
En Desertør 1940 Jens Clausen, gårdejer og sognefoged DK/Spillefilm
Pinocchio 1940 Geppetto (1940-vers.) U/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Slagter Andersen DK/Spillefilm
Pas paa Svinget i Solby 1940 Herr Larsen DK/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Rasmus, mand på værtshus DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Murermester Jensen, Kajs far DK/Spillefilm
Genboerne 1939 Kobbersmedemester Smidt DK/Spillefilm
Komtessen paa Steenholt 1939 Jerrild, apoteker DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 En tjener DK/Spillefilm
Bolettes Brudefærd 1938 Hans Henriksen, gårdejer DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Jacob Ulivarius DK/Spillefilm
Alarm 1938 En Vagabond DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Fiskeskipper Mads Olesen DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Direktør Haller DK/Spillefilm
Mille, Marie og mig 1937 Hans Worm, Reservelæge DK/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 Dværg (1938-vers.) U/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Formynderen DK/Spillefilm
6. Trækning 1936 Poul Høgh DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Filmsdirektøren DK/Spillefilm
Min Kone er Husar 1935 Direktør Eilertsen DK/Spillefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Brandmand DK/Spillefilm
Week-End 1935 Sofies far DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Geldern DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Godsejer Brun DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Jyde-Peter DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Formand DK/Spillefilm
Klovnen 1926 Klovn DK/Spillefilm
Københavns Sherlock Holmes 1925 Engberg, politimand DK/Spillefilm
Hendes Naade, Dragonen 1925 Polsk landarbejder DK/Spillefilm
Ole Opfinders Offer 1924 Per Persson DK/Spillefilm
Morænen 1924 Swein Gudmundsson, Gudmunds søn DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1922 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.