enda

Søren Elung Jensen

(1928 – 2017)

Skuespiller. Født 7/7 1928, død 22/1 2017. Gift med skuespiller Jonna Hjerl.


Søren Elung Jensen blev optaget som skuespillerelev på Odense Teater i 1951 og blev efterfølgende ansat på teatret dér, inden han i 1961 rykkede til København. Det var hovedrollen som pastor Kargo i TV-teatrets version af Kaj Munks skuespil "Kærlighed" (1960), der blev hans gennembrud. Han var i en lang periode fast tilknyttet TV-teatret, som i en årrække havde sit eget ensemble, mens han sideløbende var engageret på landets teatre. Han var ansat på Det kgl. Teater 1961-64, 1964-73, med få afbrydelser, på Det ny Teater, derefter på Odense Teater igen og i begyndelsen af 80'erne nogle sæsoner på Aalborg Teater. Indimellem og derefter freelance med optrædender på bl.a. Aarhus Teater og Nørrebros Teater. Han har også drevet sit eget turnéteater, Teaterekspressen, sammen med hustruen Jonna Hjerl.


Hvor han i sin omfattende teaterkarrie indbefattende tv-teater-engagementet har haft fremtrædende roller og status som karakterskuespiller med sans for både det klassiske repertoire og absurd teater, har filmrollerne ligget i den lettere ende. Man må dog fremhæve hans rolle i den engelske instruktør Peter Brooks' prestigeprojekt "King Lear" (1971), og i den mere excentriske afdeling hans medvirken i Lars von Triers "Riget" som medlem af den selvhøjtidelige læge-loge 'Im tiefen Keller'.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Manden som ikke ville dø 1999 Trier DK/Spillefilm
Besat 1999 Jørgen Dahl DK/Spillefilm
Mulan 1998 Kejseren U/Spillefilm
Græsrødderne 1998 Cornelius U/Spillefilm
Riget II 1997 Mand med høj hat DK/Spillefilm
Hallo, det er jul 1995 Medvirkende Tv-serie
Riget 1994 Mand med høj hat DK/Spillefilm
Hvis du var til 1992 Instruktion, Klip DK/Eksperimentalfilm
Landsbyen 1991 Bundgaard, overlæge Tv-serie
Begær, lighed og broderskab 1990 Arne Iversen Tv-serie
Kaj Munk 1986 Pastor Geismar Tv-serie
Rejseholdet 1983 Vincent, godsejer Tv-serie
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Veronicas svededug 1977 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Lampens ånd Tv-serie
Tv-stykket 1974 Keve Brøøns Tv-film
Hvor er Ulla Katrine? 1974 Faderen Tv-film
Faderen 1974 Doktor Östermark Tv-film
Engang bli'r Danmark frit 1974 Medvirkende Tv-film
Hotel Paradiso 1972 Paillardin Tv-film
Den levende vare 1972 Vanja Tv-film
Dukkens død 1972 Petersen Tv-film
Den første kreds 1972 Sjikin DK/Spillefilm
Kommunisten 1971 Povl Bærnhard Tv-film
Hjemme hos William 1971 Casper Tv-film
Kong Lear 1971 Hertugen af Burgund DK/Spillefilm
Tag trappen gorilla 1969 Medvirkende Tv-film
Kruseduller 1969 Stemme DK/Dokumentarfilm
Mordskab 1969 West-Jensen DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Ardele 1968 Medvirkende Tv-film
Farvel Thomas 1968 Asger Tv-film
Ankomst indtil videre 1967 Mand Tv-film
Hortense læg dig og paragraf 330 1967 Medvirkende Tv-film
Antigone 1967 Medvirkende Tv-film
Jeppe her på bjerget 1966 Medvirkende Tv-film
Den blå pekingeser 1966 Medvirkende Tv-film
Krista 1965 Instruktion Tv-film
Norden i flammer 1965 Digtoplæsning DK/Dokumentarfilm
En gal mands dagbog 1965 Medvirkende Tv-film
Jerry og hunden 1965 Medvirkende Tv-film
Enhver 1964 Enhver Tv-film
Nøgen 1964 Franco Laspiga Tv-film
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
Tine 1964 Kaptajn DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 salgschef Arne Henriksen DK/Spillefilm
Et pletfrit mord 1962 Medvirkende Tv-film
Brønden 1962 Medvirkende Tv-film
Det støver stadig 1962 Salgschef Arne Henriksen DK/Spillefilm
Den rige enke 1962 Jørgen Hansen, forvalter DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Arne Henriksen DK/Spillefilm
Sorte Shara 1961 Kokken DK/Spillefilm
Britannicus 1961 Medvirkende Tv-film
Helligtrekongersaften 1961 Medvirkende Tv-film
Flemming på kostskole 1961 Lærer Winther DK/Spillefilm
Kærlighed 1960 Medvirkende Tv-film
Soldaterløjer 1960 Medvirkende Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Frisøndag 1959 Medvirkende Tv-film
Folk og røvere i Kardemomme By 1959 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.