enda

Søren Strømberg

(1944 – 2001)

Skuespiller. Født 27/11 1944, død 9/5 2001 - 56 år gammel. Gift seks gange.

Autodidakt skuespiller med en begrænset teaterkarriere. Overvejende revymedvirken.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans navn vil altid være knyttet til 1970'ernes Sengekants-film, selv om han samtidig medvirkede i en række andre film. Han var popstjerne, da han debuterede i det omdiskuterede drama "Gift" (1966) og fik aldrig en bedre rolle. Den demonstrativt frisindede og flabet-provokerende unge mand, der viser hard core-pornofilm og møver sig ind hos en højborgerlig familie på Strandvejen, er præcis så øretæveindbydende en repræsentant for tidens ungdom, som instruktøren Knud Leif Thomsens moraliserende historie lægger op til.


Hans mange andre frække unge mænd har ellers altid et forsonende selvironisk eller godmodigt glimt i øjet. Som andenviolin bag Ole Søltoft i en række af 1970'ernes sexkomedier viser han vulgær tæft og naturlig replik.


Han starter i de egentlige sex-film med en lille rolle i "Uden en trævl" (1968), ligesom de første Sengekants-film også kun byder på biroller. Men i "Motorvej på sengekanten" (1972) erstatter han den sammenbrudsramte og sygemeldte Ole Søltoft som førsteelsker og får en ganske skæg figur ud af den ministerielle embedsmand, som skal bringes i en kompromitterende situation af et lokalt sogneråd af lutter kvinder.


I "Romantik på sengekanten" (1973) ender han i bad med Annie Birgit Garde, og i 1975 har han en hovedrolle i "Der må være en sengekant" som den unge ægtemand, hvis seksuelle forventninger skræmmer konen bort, og som derefter søger nye græsgange. Dette sex-lystspil nærmer sig pornofilmen, men Strømberg kunne fortælle B.T.s læsere: "Det er godt med en stand-in. Ikke fordi det skorter på sex-lysten med alle de dejlige damer rendende omkring. Men det kniber med evnen, når et halvt hundrede teknikere render rundt om sengen og glor på."


Strømberg går ellers rundt med et konstant smørret grin i Sengekant-filmene. I modsætning til kollegaen Ole Søltoft ser han ud til at have ægte fornøjelse af at optræde sammen med de meget letpåklædte damer. Han er også med i de to sidste af de mere eksplicitte Stjernetegns-film, men her er han en fjoget bifigur, der ikke optræder i sex-scenerne.


Skønt filmene forekommer harmløse i dag, kunne Strømberg dog allerede i 1971 præsenteres som 'porno-skuespiller' i Phylllis og Eberhard Kronhausens "Hvorfor gør de det?", en af de dokumentarfilm, man lige efter censurens bortfald brugte som skalkeskjul for eksplicitte samlejescener. Han lagde i øvrigt selv kommentatorstemme til et par andre af slagsen, nemlig "Sådan gør de det" (1972), "Alverdens porno" og "Sådan gør de det - også!" (begge 1973).


Udover sexkomedierne spiller han bl.a. opdateret Morten Korch-skurk i "Fætrene på Torndal" (1973); kæresten, der presser Lise-Lotte Norup til at blive nøgenmodel, i Knud Leif Thomsens "Rapportpigen" (1974); og fræk soldaterkammerat i Piger i trøjen-serien (1975-76-77).


Han har sin sidste lille rolle som illegal fotograf i Besættelsesfilmen "Forræderne" (1983). Filmkarrieren var så godt som slut, da 1970'ernes sex-bølge ebbede ud. Inden sin død af kræft forsøgte han sig bl. a. som værtshusholder. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Forræderne 1983 Illegal fotograf DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Bang-Johansens chauffør DK/Spillefilm
I Skyttens tegn 1978 Arnold DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Postfunktionær DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Arnold DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Otto DK/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Toilet-besøgende DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Evan Jørgensen Tv-serie
Hopla på sengekanten 1976 Aksel Hansen, salgschef DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Willy, andenstyrmand DK/Spillefilm
Piger i trøjen 2 1976 Otto DK/Spillefilm
Der må være en sengekant 1975 Børge DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Otto DK/Spillefilm
Rapportpigen 1974 Vivis kæreste DK/Spillefilm
Pigen og drømmeslottet 1974 Receptionist DK/Spillefilm
Romantik på sengekanten 1973 Sten, direktør Larsens søn DK/Spillefilm
Fætrene på Torndal 1973 Fritjof, Werners søn DK/Spillefilm
Sådan gør de det - også 1973 Kommentarer, Kommentarer DK/Spillefilm
Sejle op ad åen 1972 Palle Tv-film
Motorvej på sengekanten 1972 Martin Ludvigsen, Trafikministeriet DK/Spillefilm
Rektor på sengekanten 1972 Fabian DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Tv-speaker DK/Spillefilm
Sådan gør de det 1972 Kommentarer, Kommentarer DK/Spillefilm
Javel, hr. bøddel 1971 Johnny Tv-film
Vi besøger 1971 Hans Tv-film
Kommunisten 1971 Tv-medarbejder Tv-film
Til lykke Hansen 1971 Pressefotograf Tv-film
Hvorfor gør de det? 1971 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Michael DK/Spillefilm
Hele den tyrkiske musik 1970 Carlo Tv-serie
Tre slags kærlighed 1970 Egon, langhåret ung mand DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Husarløjtnant DK/Spillefilm
Mazurka på sengekanten 1970 Hippie DK/Spillefilm
Tror De på hekse? 1969 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Nå, drenge, hvordan går det? 1969 Medvirkende Tv-film
Vægteren 1969 Medvirkende Tv-film
Den gale dansker 1969 Rudolf, soldat DK/Spillefilm
Midt i en jazztid 1969 Kontorelev DK/Spillefilm
Sonja - 16 år 1969 Mand i billardsalon DK/Spillefilm
Uden en trævl 1968 Den arkitektstudrendes ven DK/Spillefilm
Tre mand frem for en trold 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Gift 1966 Per DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.