enda

Tavs Neiiendam

(1898 – 1968)

Skuespiller, instruktør, forfatter. Født 12/12 1898, død 4/5 1968 - 69 år gammel. Søn af skuespillerparret Nicolai (1865-1945) og Jonna (1872-1938) Neiiendam.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1918-20. Brød aldrig for alvor igennem og forlod i erkendelse heraf nationalscenen i 1930. Tavs Neiiendam fandt dog sin rette hylde: radioen. Han blev den første skuespiller, der specialiserede sig i mediet ved at forfine og raffinere sine virkemidler; en fløjlsblød stemme og en præcis og distinkt artikulation. Han spillede over 600 roller i radioteatret og skrev og instruerede en lang række hørespil, bla. det voldsomt populære "Mordets Melodi" (indsendt under pseudonymet Escabeau), der året efter blev filmatiseret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han er søn af det fremtrædende skuespillerpar Nicolai og Jonna Neiiendam og formidler i biroller en gammelkulturel borgerlighed og dinstingveret tør autoritet, der giver ham lighedspunkter med Elith Pio. Diktionen er udpræget duarder-nydelig og - som hans mimik - forbløffende udtryksløs i betragtning af, at han især gjorde sig gældende som radio-skuespiller.


Han har sin største rolle som Betty Söderbergs højst mistænkelige far i kriminaldramaet "Et Skud før Midnat" (1942). Kun 12 år ældre end Söderberg havde han allerede i en alder af 43 år en betydeligt ældre mands udstråling. En anden solid præstation er kriminalkommisæren i "Hatten er sat" (1947), tydeligt, men diskret betaget af Beatrice Bonnesen, der er gift med den mindre kvikke kriminalassistent Gunnar Lauring. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Tre piger fra Jylland 1957 Konsul Bagger DK/Spillefilm
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Det gælder livet 1953 Rektor DK/Spillefilm
Alt dette og Island med 1951 3. sabotør DK/Spillefilm
Bryllupsrejsen 1951 Manus Tv-film
Naalen 1951 Lægen DK/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Naboen DK/Spillefilm
Sjællands sanger 1948 Speaker DK/Dokumentarfilm
Hatten er sat 1947 Kriminalkommisær Marstrand DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Overlægen DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Dr. Weber, Bettys nye mand DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Ekscellencen DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Professor Jørgensen DK/Spillefilm
Balletten danser 1938 Bukowetzsky, russisk maler DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.