enda

Thomas Eje

(1957 – )

Skuespiller, entertainer. Født 15/3 1957.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole i 1981 efter to år på musikkonservatoriet i Odense.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Thomas Eje brød igennem i 1980 som den ene tredjedel af Linie 3, og har etableret sig som en af Danmarks mest populære entertainere - berømt for en stor musikalitet og ikke mindst for et usædvanligt skarpt gehør for parodier.


Han har medvirket i håndfuld film, både i de forventede komiske roller og i nogle mere karaktérprægede og debuterede med en kort optræden som tjener i folkekomedieforsøget "Kurt og Valde" (1983). Mere opmærksomhed vakte han, da han i sin anden film blev castet diametralt modsat sit image i Ole Roos' usødede besættelsesfilm "Forræderne" (1983). Her spiller han officer i Frikorps Danmark - komplet med sortrandede øjne og klohånd. Afstanden til hans komiske parodier er ikke så stor, som man skulle tro.


Herefter gik turen til Grønland, hvor han spiller hovedrollen i Klaus Rifbjerg og Palle Kjærulff-Schmidts "Tukuma" (1984). Han skal være den følsomme rejsende på jagt efter forklaringen på sin brors død, men virker mest af alt mut og upåvirkelig.


Efter små gag-optrædener i "Walter og Carlo 2 - yes, det er far" (1986) og "Kampen om den røde ko" (1987) skal han igen spille nazisoldat, denne gang i Shu-Bi-Dua-farcen "Den røde tråd" (1989). Her er Eje for første gang rigtig på hjemmebane og god for et par solide grin - filmens eneste - i sin energisk spillede dobbeltrolle som tysk officer og hans gangstersøn. Han er så skurkagtig, at selv søde hundehvalpe får et velrettet spark.


I actionfarcen "Bananen - skræl den før din nabo!" (1990) er han kun med på lydsiden, idet han bl.a. lægger stemme til en bundsjofel bulldog, der til forveksling lyder som politikeren Preben Møller Hansen. Og i Lasse Spang Olsens ungdomsthriller "Operation Cobra" (1995) er hans spil blottet for enhver komik, i hvert fald frivillig, for hans meget slumrende familiefar, der tages som gidsel af terrorister, har sine parodiske sider.


I 1999 og 2000 spiller han med en vis pondus en af de selvtilfredse, mandschauvinistiske borgermænd i de primitivt instruerede Jane Aamund-filmatiseringer "Klinkevals" og "Juliane". [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Wasteland Tales 2010 Medvirkende DK/Spillefilm
Toy story 3 2010 Buzz Lightyear U/Spillefilm
Prinsessen og frøen 2009 Louis U/Spillefilm
Asterix & Obelix - Mission Kleopatra 2002 Obélix i dansk version U/Spillefilm
Kokken 2002 Julio DK/Kort fiktion
Juliane 2000 Helbig DK/Spillefilm
Toy Story 2 1999 Buzz Lightyear U/Spillefilm
Klinkevals - Juliane 1999 Helbig Tv-serie
Klinkevals 1999 Helbig DK/Spillefilm
Nattens engel 1998 Boomer DK/Spillefilm
Brødrene Mortensens jul 1998 Onkel August Tv-serie
GUFOL-Mysteriet 1997 Tysk bagmand Tv-serie
Toy story 1995 Buzz Lightyear U/Spillefilm
Operation Cobra 1995 Frederiks far DK/Spillefilm
The swan princess 1994 Stemme U/Spillefilm
Skibet i skilteskoven 1992 Stub, Skovnisse Tv-serie
Rejsen til Amerika II - Fievel i det vilde vesten 1991 Stemme U/Spillefilm
Bananen - skræl den før din nabo! 1990 El Manos stemme/Bulldogs stemme DK/Spillefilm
Den lille havfrue 1989 Sebastian U/Spillefilm
Rejsen til Melonia 1989 Stemme U/Spillefilm
Den røde tråd 1989 Oberst Heinecken/Heinecken jr. DK/Spillefilm
Station 13 1988 Kjeldsen, politibetjent Tv-serie
Landet for længe siden 1988 Stemme U/Spillefilm
Oliver & Co 1988 James U/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Toiletpasser DK/Spillefilm
Valhalla 1986 Quark DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Croupier DK/Spillefilm
Ikke lutter lagkage 1984 Gustav Tv-serie
Nissebanden 1984 Lars Langhue Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Ottende træ Tv-serie
Tukuma 1984 Erik DK/Spillefilm
Kasimir og Karoline 1983 Schürzinger Tv-film
Kurt og Valde 1983 Kasper, tjener DK/Spillefilm
Forræderne 1983 Obersturmführer Caspersen DK/Spillefilm
Pelle Haleløs 1981 Stemme U/Spillefilm
Matador 1978 Arne Smidt Tv-serie
Snehvide og de syv dværge 1937 Brille (1982-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.