enda
Person

Tom McEwan

(1940 – )

Skuespiller, musiker. Født 9/8 1940, i Skotland. Opvokset i England. Flyttede til Danmark i slutningen af 60''erne. Gift med skuespiller Terese Damsholt.

Medstifter af den musikalske revytrio Klyderne, sammen med Jess Ingerslev og Jesper Klein. Har optrådt en del på tv, overvejende for børn og er bl.a. medskaber af den berømte børnesang "Fy, fy, skamme".

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han er Danmarks mest kendte englænder: trommeslager og komiker i Klyderne, populær børne-tv-mand, charmerende revyskuespiller.


Sin bedste filmrolle har han som københavnsk filmmand i Nils Malmros'' selvbiografiske "Århus by night" (1989) - på samme tid overfladisk afglidende og lunt hyggelig. Her kan han spille på det lettere faderlige som pragmatisk indspilningsleder over for den dunede århusianske filmkunstner.


Ellers er han mest set i komiske småroller, der kan slå hans runde, britiske accent for lidt morskab: indvandrer-taxachauffør i "Olsen-bandens flugt over plankeværket" (1981), spansk skurk i "Walter og Carlo - op på fars hat" (1985), klan-ternet kliché-skotte i "Camping" (1990).


Hans musikalske, absurde komik er foreviget i Klydernes meget Monty Python-inspirerede film "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" (1980), der dog ikke fungerer så sjovt som trioens almindelige shows gjorde. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Piggy 2012 Monty DK/Kort fiktion
Et andet sted 2006 Medvirkende DK/Kort fiktion
Odins øje 2004 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vor Frue Kirke 2004 Engelsk version DK/Dokumentarfilm
Pyrus i alletiders eventyr 2000 Giovanni Tv-serie
En god dag at gø 1998 Stemme DK/Kort fiktion
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Bryggeren 1996 Joseph Owen Tv-serie
Sidste time 1995 Thorlund DK/Spillefilm
Frække Frida og de frygtløse spioner 1994 Mr. Johnson DK/Spillefilm
Jul i juleland 1993 Brumle Tv-serie
Mørklægning 1992 Gregers, filmfotograf Tv-serie
Camping 1990 Skotsk campist DK/Spillefilm
Nissebanden i Grønland 1989 Hansen Tv-serie
Århus by Night 1989 Ronnie DK/Spillefilm
Gateway to Europe - Copenhagen Airport 1985 Hundeejerens ægtemand DK/Kort fiktion
Mor er major 1985 Lastbilchauffør Tv-serie
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Pepe DK/Spillefilm
Ude på noget 1984 Polle Tv-serie
Nissebanden 1984 Portner Tv-serie
Cykelsymfonien 1983 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nu er det ikke sjovt længere 1982 Medvirkende, Manuskript Tv-serie
Torvet 1981 ''Cykelsmed Tv-serie
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Taxachauffør DK/Spillefilm
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Medvirkende DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Cirkusdirektøren DK/Spillefilm
Vil du i verden frem 1979 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Kloden rokker 1978 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Olsen-banden går i krig 1978 Butiksindehaver DK/Spillefilm
Vil du se min smukke navle? 1978 Musiker DK/Spillefilm