enda

Tronier Funder

(1884 – 1964)

Skuespiller. Født 12/12 1884 (Adolf Tronier Funder), død 20/10 1964 - 79 år gammel. Gift med skuespillerinden Magda Vang Lauridsen.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole. Ansættelse ved Århus Teater.

Filmdebuterede i 1912 og medvirkede op gennem 1910'erne i mere end 30 film, ofte i større roller. F.eks. spillede han hovedrollen i Holger-Madsens fascinerende "En Kunstners Gennembrud" (1919). Størstedelen af hans film var Nordisk Film-produktioner, men han var i en periode omkring 1912-13 engageret ved Kinografen og spillede også med i flere film for Filmfabrikken Skandinavien. Hans sidste film "Prometheus" (Blom, 1921) blev indspillet i 1919. Ved sin død var han grosserer i København.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Prometheus I-II 1921 Trevor, Hogans ven DK/Spillefilm
1921 Medvirkende U/Spillefilm
En Skuespillers Kærlighed 1920 Rudolf von Karger, arkæolog DK/Spillefilm
En Kunstners Gennembrud 1919 Emanuel Restes DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Dykkerklokkens Hemmelighed 1918 Alf, professorens søn DK/Spillefilm
Solen, der dræbte 1918 R. van Elden, van Hujs' ven DK/Spillefilm
Prøvens Dag 1918 Premièrløjtnant Jan Harding DK/Spillefilm
Mands Vilje 1918 Baron von Ritter, ingeniør DK/Spillefilm
Hans Kæreste 1918 Franz Storm, kunstmaler DK/Spillefilm
Lykken 1918 Smed på fabrikken DK/Spillefilm
Pigen fra Klubben 1918 Medvirkende DK/Spillefilm
Fjeldpigen 1917 Bent, James Wallerys søn DK/Spillefilm
Mand mod Mand 1917 Steiner, bankier DK/Spillefilm
Naar Hjertet sælges 1917 Konrad Borg, plantefysiolog, dr. phil. DK/Spillefilm
Den sorte Kugle 1917 Robert Wiggin, ingeniører DK/Spillefilm
I Spionklør 1917 Richard, løjtnant DK/Spillefilm
En Skilsmisse 1916 Henry Hallèn, professor DK/Spillefilm
Den skønne Evelyn 1916 Hugo Hyde DK/Spillefilm
Viljeløs Kærlighed 1916 Forfatteren Gudmund Zadora DK/Spillefilm
Ene i Verden 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Det indiske Gudebillede 1915 Dick Jackson, politiinspektør DK/Spillefilm
Statens Kurér 1915 Løjtnant Frank, kurér DK/Spillefilm
Den røde Klub 1914 Fyrst Stanislaus DK/Spillefilm
Forbandelsen 1914 Baron Ebersdorff DK/Spillefilm
Tiger-Komtessen 1914 Grev Rudolf, grevindens søn DK/Spillefilm
Vasens Hemmelighed 1914 Volders, jæger DK/Spillefilm
Fyrtaarnets Hemmelighed 1914 Telegrafisten DK/Spillefilm
Dødsklippen 1913 Hotelejer Schmidt DK/Spillefilm
Adrianopels Hemmelighed 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Guldmønten 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Det røde Rusland 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødsvarslet 1912 Pizarro, en æventyrer DK/Spillefilm
Operabranden 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Kærlighed og Venskab 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.