enda

Ulla Gottlieb

(1945 – )

Skuespiller, teaterinstruktør. Født 31/3 1945.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1966-69.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I Ulla Gottliebs relativt korte, tiljublede glansperiode som skuespiller skrev teateranmelderen Inge Dam: "Hun synes at have det hele - krop, udstråling, replik, evnen til de meget hastige stemningsskift".


I samme tidsrum - fra 1971 til og med 74 - blev der udsendt 78 danske spillefilm. 24 af dem var pornofilm eller erotiske komedier, 22 farcer eller folkekomedier, og kun 4 blev instrueret af kvinder.


Her findes en del af forklaringen på, at man så forholdsvis lidt til en markant og usædvanlig talentfuld skuespiller, der mere lignede et spillevende, attraktivt menneske end den syntetiske ønskedrøm af kvindelig skønhed, som mange mandlige filminstruktører dengang - sikkert fejlagtigt - troede havde den største appel.


På teatret fik Ulla Gottlieb et gennembrud som den oprørske andetårs-elev Margot i Leif Petersens drama om eleverne på en skuespillerskole, "Nu går den på Dagmar". En rolle, hun også spiller i Henning Ørnbaks nødtørftige filmatisering fra 1972.


Hun rammer både selvhævdelsen og sårbarheden hos den rapkæftede, men inderst inde usikre Margot, og Ekstra Bladets Knud Schønberg var blot én af de begejstrede anmeldere af teaterversionen: "Hendes Margot føler så stærkt, at hun ikke har nerver til professionen. Den teaterforstander, der smider hende ud, må være tosset. Hun er en vidunderlig pige, fuld af følelse og med en replik som piskesmæld".


I filmudgaven elektrificerer Ulla Gottlieb med sin nerveblottede personlighed og autoritative replikføring. Men præstationen er - i lighed med de andre i filmen - ikke tilstrækkeligt dæmpet ned til kameraet. Bedre kontrolleret er hendes hustru i "Hjerter er trumf" (1976), hvor hun præcist rammer foruroligelsen over ægtemanden Lars Knutzons hjertetransplantation. Men rollen er spinkel, uden dog at være så forenklet som hendes fladtrådte kone i "Vinterbørn" (1978), hvor Ole Thestrups Fremskridtsmand undertrykker hende, så godt han formår. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bornholms stemme 1999 Evelyn DK/Spillefilm
Guldregn 1988 Lasses mor DK/Spillefilm
Kasimir og Karoline 1983 Juanita Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Et par dage med Magnus 1978 Moderen Tv-serie
Skilsmissebilleder 1978 Medvirkende Tv-film
Vinterbørn 1978 Yvonne DK/Spillefilm
Kære Fritz 1976 Hilde Tv-film
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Henrik og Pernille 1976 Pernille Tv-film
Hjerter er trumf 1976 Hanne, Verners kone DK/Spillefilm
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Tango 1973 Ala Tv-film
Stoppested 1972 Anni Tv-film
Nu går den på Dagmar 1972 Margot DK/Spillefilm
Til lykke Hansen 1971 Irene Hansen Tv-film
Morfar i parken 1971 Pige Tv-film
Rundt om Selma 1971 Karin Tv-film
Nattens frelse 1971 Ung pige Tv-film
Sæson for Liza 1969 Mie Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.