enda

Urban Gad

(1879 - 1947)

Instruktør, forfatter. Født 12/2 1879 (Peter Urban Bruun Gad), død 26/12 1947 - 68 år gammel. Gift 1º i 1912 med Asta Nielsen (ægteskabet opløst i slutningen af 1915), 2º i 1922 med den tyske skuespillerinde Esther Burgert Westenhagen (1896-1974). Søn af forfatterinde Emma Gad.

Uddannet maler, bla. hos den norske maler Fritz Thaulow (skuespillerinden Else Frölichs far) i Paris. Efter hjemkomsten fik han et kortvarigt engagement ved Dagmarteatret og kom derfra til Det ny Teater. Her mødte han Asta Nielsen med det helt specielle talent, som teaterdirektørene ikke rigtig forstod at forløse. Med hende for øje skrev han i 1910 manuskriptet til og instruerede "Afgrunden", som skulle blive Astas store gennembrud som skuespillerinde og rent filmkunstnerisk et banebrydende værk. Inden da havde han snuset til filmmediet med en iscenesættelse for Kinografen, "En Rekrut fra 64", der havde haft premiere godt en måned før "Afgrunden". "Afgrunden" blev en kæmpe succes, og der gik ikke lang tid, før der var bud fra Berlin efter Asta og Urban. Han nåede dog at instruere Fotoramas "Den sorte Drøm" i Århus med hende og Valdemar Psilander i hovedrollerne og yderligere 4 film hos Nordisk, inden filmeventyret i Berlin for alvor tog fart.

Parret Gad & Nielsen lavede 31 film sammen i Berlin. Asta blev 'Die Asta' - tysk films verdensstjerne og primadonna - som Gad skabte sine film om og for. Da de gik fra hinanden, og deres professionelle samarbejde ophørte, fortsatte han sin karriere Tyskland med andre store stjerner. Fra 1916-21 instruerede han omkring 25 film. Herefter vendte han hjem - til København - og sluttede sin instruktørkarriere med en Fy & Bi-film hos Palladium: "Lykkehjulet" havde premiere 2. juledag 1926 og satte punktum for en stor filmkarriere.

I 1922 havde Urban Gad fået biografbevilling til Metropolteatret i Mikkel Bryggers Gade, og efter et par bevillingsrokader og flytninger blev det til Grand Teatret, som han i løbet af sine 25 år som biografdirektør forvandlede fra en meget folkelig biograf til Københavns førende kunstneriske 'filmteater'. Han arbejdede alle årene sammen med sin kone Esther Urban Gad, som overtog ledelsen efter hans død.

Urban Gad var en flittig kronikør og tog gerne del i filmrelaterede debatter i dagbladene. Derudover forfattede han så tidligt som i 1919 det første egentlige teoretiske værk på dansk om filmkunst "Filmen: Dens Midler og Maal" (også udkommet på tysk), og i 1949 - efter hans død - udkom bogen "Klunketiden paa en anden Maade".



Læs om DFI's særsamling Flugten fra Berlin – Urban Gads øjenvidneberetning fra krigsudbruddet i 1914. (

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lutter løjer 1957 Instruktion Antologi
Lykkehjulet 1926 Instruktion DK/Spillefilm
Ich-bin-Du 1921 Instruktion U/Spillefilm
Askepot 1917 Instruktion U/Spillefilm
De hvide Roser 1916 Instruktion U/Spillefilm
Den evige Nat 1916 Instruktion U/Spillefilm
Den lille Engels Bryllup 1916 Instruktion U/Spillefilm
Landevejens Datter 1915 Instruktion U/Spillefilm
Den falske Asta Nielsen 1915 Instruktion U/Spillefilm
Den lille Engel 1914 Instruktion U/Spillefilm
Elena Fontana 1914 Instruktion U/Spillefilm
Ilden 1914 Instruktion U/Spillefilm
Forhus og Baghus 1914 Instruktion U/Spillefilm
Zapatas Bande 1914 Instruktion U/Spillefilm
Asta Nielsen privatoptagelser 1914 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Stemmeretsdamen 1913 Instruktion U/Spillefilm
Filmprimadonnaen 1913 Instruktion U/Spillefilm
S. 1. 1913 Instruktion U/Spillefilm
Fædrenes Synd 1913 Instruktion U/Spillefilm
Ungdom og Daarskab 1913 Instruktion U/Spillefilm
Komedianter 1913 Instruktion U/Spillefilm
Spansk Elskov 1913 Instruktion U/Spillefilm
Admiral Gad (Humlebæk) 1913 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Proletarpigen 1912 Instruktion U/Spillefilm
Pigen uden Fædreland 1912 Instruktion U/Spillefilm
Det berygtede Hus 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Dødedansen 1912 Instruktion U/Spillefilm
Naar Masken falder 1912 Instruktion U/Spillefilm
Den vilde Jæger 1912 Instruktion U/Spillefilm
Jaget til døde 1912 Instruktion U/Spillefilm
Generalens Børn 1912 Instruktion U/Spillefilm
Unge hjerter 1911 Instruktion U/Spillefilm
Den sorte Drøm 1911 Instruktion DK/Spillefilm
I det store Øjeblik 1911 Instruktion U/Spillefilm
Den store Flyver 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Dyrekøbt Glimmer 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Gennem Kamp til Sejr 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Det hede Blod 1911 Instruktion U/Spillefilm
Natsværmeren 1911 Instruktion U/Spillefilm
Landevejens Pige 1911 Instruktion U/Spillefilm
Den Store Elskov 1911 Instruktion U/Spillefilm
Afgrunden 1910 Instruktion DK/Spillefilm
En Rekrut fra 64 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.