enda

Vera Stricker

(1935 – 1960)

Skuespiller. Født 16/9 1935, død 16/9 1960 - 25 år gammel.

Uddannet på Privatteatrenes elevskole 1955-57.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


"Det er ikke tilfredsstillende at være en gnist i luften i to minutter og så dø," udtalte hun i 1958, men tragisk nok var det netop hvad hun blev - en sjældent smuk gnist, der i en stakket stund lyste op i sen-1950'ernes danske filmmørke.


Hendes instruktør på Folketeatret, Bjørn Watt-Boolsen, var bekymret, fordi hun spillede så 'ubevidst', men det er netop hendes styrke på film, hvor hendes sprudlende spontanitet, intuitive situationsfornemmelse og naturlige nærvær gang på gang stjæler scener fra garvede og alt for 'bevidste' spillere.


Et gavtyve-ansigt, der kunne flækkes i et smittende grinebider-smil, forhindrede umiddelbart romantiske roller, og i stedet blev hun den sjove hverdagspige med den rappe replik - en type-banal birolle, som hun giver en ny mening med sit ægte humør og sin sande menneskelighed.


Stendøde film som "Ung kærlighed" (1958) kan hun pludselig oplyse med et solstrejf af vitalitet. Og i sine to lidt større biroller - som 'amerikanerpige' i "Natlogi betalt" (1957) og svigtet artistmedhjælper i "Eventyrrejsen" (1960) - hæver hun sig med sin ubesværede karakteriseringevne over filmens øvrige niveau.
Ved sin død var hun almindeligt anerkendt som et af dansk films mest lovende navne. En gnist i luften, tidligt slukket. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Eventyrrejsen 1960 Lydia, Edwards partnerske DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på vagt 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Soldaterkammerater rykker ud 1959 Nora Didriksen DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Nora, Dideriksens kone DK/Spillefilm
Ung kærlighed 1958 Lise Nielsen DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Frk. Christensen, telefondame DK/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Krudt og klunker 1958 Anden Nyhavnspige DK/Spillefilm
Natlogi betalt 1957 Ulla, amerikanerpige DK/Spillefilm
Englen i sort 1957 Medvirkende DK/Spillefilm
Min datter Nelly 1955 Danser ved festen DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Dansende hotelgæst #2 DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.