enda

Viggo Brodthagen

(1901 – 1970)

Revyskuespiller. Født 20/5 1901, død 16/1 1970 - 68 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

I ung, relativt slank udgave havde han ubetydelige småroller og demonstrerer allerede sin vraltende gangart som krovært i Grundlovsfilmen "For frihed og ret" (1949).

I nogle år blev han folke-eje som elskelig klovn i tv-showet "Cirkus Buster", der inspirerede Erik Balling til en lidet betydelig spillefilm. Hans kompakte, kortbenede skikkelse var uimodståelig for mange, når han med klovnetud kom løbende ind på manege-rampen og råbte sin faste replik: "Jaj skal skinne maj".

Men en mindst lige så mindeværdig præstation ydede han, da han 8/2 1969 kunne læse sin nekrolog i Politiken og B.T. og måtte ringe ind til Danmarks Radio for at stoppe dødsbudskabet. Han var blevet forvekslet med en lokomotivfører. Brodthagen tog begivenheden, der gav ham en del opmærksomhed, med højt humør: "Jeg hørte om min død fra ismejeriet. De var vel nervøse. Jeg skylder dem et par tusind kroner. Det har været en dejlig dag. Jeg tror ikke det vil more mig nær så meget næste gang."
Han led af svigtende bentøj og havde i to år ikke været uden for en dør: "Jeg går sgu' så dårligt, at jeg ikke engang kan gå bort." [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ikke et ord om Harald 1970 Tv-kigger Tv-film
Mordet i værtshuset 1965 Medvirkende Tv-film
Cirkus Buster 1961 Viggo DK/Spillefilm
Løgn og løvebrøl 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1957 Medvirkende Tv-film
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 Vognmand Juhl DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Stemme DK/Spillefilm
Betal din Skat med Glæde 1945 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Lev Livet let 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Ungdommens rus 1943 Medvirkende DK/Kort fiktion
Familien Olsen 1940 Nævning DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Holger, bartender DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.