enda

William Bewer

(1867 – 1965)

Skuespiller. Født 16/1 1867, død 4/6 1965 - 98 år gammel. Hans far var skuespiller og teaterdirektør, og lille William fik sin debut på Alhambrateatret allerede som 3-årig. Karrieren blev da også usædvanlig i 'den anden ende', idet han stod på scenen indtil få uger før sin 95-års fødselsdag. I perioder var han mere aktiv som tryllekunstner end som skuespiller.

Filmdebuterede på Nordisk Film omkring 1909, men lod sig ikke knytte til ét bestemt selskab. Medvirkede op gennem 20'erne i de fleste Fy & Bi-film hos Palladium.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Sin bedste talerolle har han i "Hr. Petit" (1948), hvor han illuderer godt som rådgivende katolsk præst, forståeligt bekymret for Karin Nellemoses forhold til Sigfred Johansens morderiske forfører. Der er glimt i øjnene og sikkerhed i replikken hos den 81-årige, der da også på dette tidspunkt havde mange gode skuespiller-år foran sig. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: William Bewer: Jeg mindes - (Hasselbalch, 1959).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Oskar 1962 En chauffør DK/Spillefilm
Et opgør 1960 Medvirkende Tv-film
Den indbildt syge 1959 Medvirkende Tv-film
De sjove år 1959 Mand på Det Kongelige Bibliotek DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 En ældre herre DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 En gammel klokker DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Departementchef DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 En pater DK/Spillefilm
Drømmen om i morgen 1945 Svends gamle far DK/Kort fiktion
Moster fra Mols 1943 Hr. Rumby, pensionær DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Togfører DK/Spillefilm
Baby paa Eventyr 1942 En Stationsforstander DK/Spillefilm
Tobiasnætter 1941 Gartner Jensen DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Togfører DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Købmanden DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Saa til søs 1933 Peter DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Kort fiktion
Krudt med Knald 1931 Psykolog DK/Spillefilm
Den store Dag 1930 En gammel lun jyde DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Pantelåner DK/Spillefilm
Kongen af Pelikanien 1928 Alberts, slotsforvalter DK/Spillefilm
Ulvejægerne 1926 Skomagermester Hillelund DK/Spillefilm
Ole Opfinders Offer 1924 Ole Opfinder DK/Spillefilm
Republikaneren 1923 En kok DK/Spillefilm
Blandt Byens Børn 1923 "Professoren", tryllekunstner DK/Spillefilm
Mellem muntre Musikanter 1922 Direktør Muller DK/Spillefilm
Kæledæggen 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lykkens Galoscher 1921 Professor Taagerup DK/Spillefilm
Lægen 1918 Spenlow Magillan, milliardær DK/Spillefilm
Anklagebænken 1916 Rentier Schmidt DK/Spillefilm
Mørkets Fyrste 1916 Baron Greville DK/Spillefilm
Skildpadden 1915 Sir James Clifford DK/Spillefilm
Badehotellet 1915 Gregoire, fabrikant DK/Spillefilm
Billedhuggeren 1915 Freddy Balley, dansk-australier DK/Spillefilm
Nattens Gaade 1915 Joseph Giffard, Leilahs onkel DK/Spillefilm
Guld der hævner 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Den store Cirkusbrand 1913 Leonard, musikal-klovn DK/Spillefilm
Ildfluen 1913 Mikael, zigøjner DK/Spillefilm
Onkel og Nevø 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den sidste Hurdle 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Privatsekretæren 1911 Rig fabrikant DK/Kort fiktion
Den store Flyver 1911 Pehrsson, "Menneskeven" DK/Spillefilm
Dyrekøbt Glimmer 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
En Arrestation med Ekstraforplejning 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tvillingebrødrene Medvirkende DK/Kort fiktion
Naar Djævle er paa Spil Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.