Kvindefestival '74

Om filmen

En reportagefilm om verdens første kvindefestival i København i 1974. Den var arrangeret af Rødstrømpebevægelsen og havde til formål at kontakte og informere et langt bredere udsnit af befolkningen end hidtil. Repræsenteret i filmen er: Fagbevægelsen, Dansk Demokratisk Kvindeforbund, Rødstrømpebevægelsen, Lesbisk Bevægelse, FRAUENROCK og SOLVOGNEN. I 1974 havde Rødstrømpebevægelsen været i gang i et par år.

”Omkring 1970 ventede alle på en dansk version af det internationale kvindeoprør. Spørgsmålet var kun, hvornår det brød løs. Der var fokus på Individ og Samfund, Dansk Kvindesamfunds nye aktivistiske ungdomsgruppe og tre grupper, der poppede op i universitets- og kunstnermiljøer: Kanonklubben, Kældergruppen og Rødstrømperne. Rødstrømperne bestod af en håndfuld studerende, bl.a. Ninon Schloss, Karen Syberg og Vibeke Vasbo (…)

Op til den første aktion svirrede det med rygter om et forestående angreb på livgardens ugentlige parademarch den 8. april 1970. I den anledning var livgardens repertoire udvidet med Her kommer Pippi Langstrømpe, og der var udkommanderet ekstra politibeskyttelse og et vældigt presseopbud. Gardisterne fik dog lov til at gå i fred. I stedet demonstrerede et dusin kraftigt opdullede kvinder med et par mandlige håndlangere mod tøj- og kosmetikforretninger op gennem Strøget. På Rådhuspladsen smed de udklædningen i affaldssække med påskriften: Hold Danmark ren og tog ud til Tuborg for at diskutere ligeløn med de kvindelige bryggeriarbejdere.

Avisernes store billeder og reportager viste, at der var fest i gaden, men ikke hvorfor. Mikset af traditionelle politiske paroler om ligeløn og fri abort, fed ironi og syret absurditet, fx Jeg, en lokkedue, Vask kun din egen sok og Et køleskab for daglige varme knald, tegnede et nyt politikbegreb, som journalisterne ikke kunne afkode. De kunne heller ikke begribe filosofien bag de enkelte gruppers autonomi, medlemmernes følelse af kollektivitet og ønske om anonymitet, men gik som sædvanlig på jagt efter ledere, talsmænd og formålserklæringer.(…) Rødstrømpernes første bud på, hvad de havde gang i, kom med kronikken Something is happening, but you dont know what it is, do you, Mr. Jones?, der er lige så mangetydig som aktionen.

Titlen er hentet fra en Bob Dylansang. Andre af tidens mandlige venstrefløjsikoner, marxismens fædre, Bibelen og tegneserier citeres i et væk og citater flettes sammen med erindringsbrudstykker. På bundlinien står der, at forfatterne har fået nok af deres pigeopdragelse, deres mødres liv, deres kæresters chauvinisme, den gamle kvindebevægelse, machokulturen. Nu skal hele bulen ryddes, så noget nyt kan opstå. "Ingen skal føle sig sikker, for ingen er sikker". Slet ikke drengerøvene på venstrefløjen.” (fra kvinfo.dk) 

Credits

Instruktør: Janne Giese
Manuskript: Janne Giese og Henning Camre
Fotograf: Henning Camre
Speaker: Pernille Grumme

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Janne Giese

Udgivelsesår
1974

Produktionsselskab
Workshoppen

Varighed og format
30 min., farve, tone