Beduiner

Om filmen

En beduinstamme kommer til en ny boplads. Kamelerne aflæsses, teltene rejses, og mænd og kvinder begynder deres daglige arbejde, efter at kamelerne er sluppet løs med sammenbundne forben. Nogen tid efter, når der ikke mere er føde til kamelerne, bryder ørkennomaderne op og rejser til et nyt sted.

”De fleste lande i den arabiske verden er, i disse år, på grund af olieeventyret, i en rivende udvikling. Fotografen Jette Bang og etnografen Klaus Ferdinand drager til Qatar og optager i 1959 'Beduiner'. Filmen er en klassisk etnografisk film, der gennemgår de væsentligste dele af beduinernes liv og hverdag. Der berettes om religionens indflydelse på beduinernes påklædning og madkultur. Ikke mindst berettes om, hvordan slægtskabsformer spiller ind på beduinernes liv. Der er en etnografisk grundighed i beskrivelsen af beduinkulturen og dens traditioner, der afspejler, at den er foregået over lang tid. Samtidig rummer filmen et blik for, hvordan beduinernes kultur er under opbrud, fordi olieindustrien har givet beduinerne en indtægstkilde og dermed forandret den traditionelle levevis. (…)

'Beduiner' har i mange år haft stor betydning som dokument i Golfen, fordi den livsform, filmen skildrer, er svær at genfinde nu. De fleste beduiner lever i dag som byboere. Det strengt kodificerede religiøse og sparsommelige liv eksisterer ikke mere” (Læs mere i Glob og kulturmødet).

Credits

Instruktør: Jette Bang
Manuskript: Tørk Haxthausen
Fotograf: Jette Bang
Speaker Tørk Haxthausen

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Jette Bang

Udgivelsesår
1962

Produktionsselskab
Minerva Film

Varighed og format
17 min., farve, tone