Broen til Biafra

Om filmen

Borgerkrigen i Nigeria mellem forbundsregeringen og den østlige del af landet Biafra er en total krig, der nærmer sig folkemord. De militære styrker fra begge sider kæmper skånselsløst. Biafra er fuldstændig isoleret, og befolkningen sulter. Over 3 mio. mennesker er truet af undergang, halvdelen børn. Hver nat flyves ad de nordiske og tyske kirkers luftbro mad ind til Biafra fra Sao Tome. Hver flyvning sikrer endnu tusinder den nødvendigste føde.

”I 1950erne dannes grundlaget for vore dages nødhjælpsengagement. Dette afstedkommer helt nye kulturmøder med verden omkring os. For hvordan hjælper man bedst? Og hvordan kan problemerne i fjerne egne forstås? (…) Velfærdsamfundets fremvækst danner basis for en ny selvforståelse af Danmarks rolle i forhold til de mindre bemidlede dele af verden. Det betyder at, nødhjælps- og udviklingsarbejde bliver en statslig opgave. (…)

I 'Broen til Biafra' (1968) skildres en store international nødhjælpsaktion, hvor en række hjælpeorganisationer går sammen om at skabe en luftbro, der kan forsyne Biafras sultende befolkning med mad. En borgerkrig har taget befolkningen som gidsler. Instruktøren giver sig god tid til at fremmane tid og sted. Der leveres ikke fra første minut en holdning til, hvad der foregår i Biafra. Undervejs høres i stedet flere forskellige udlægninger og analyser, såsom: "Biafranere og nigerianere har så forskellige kulturer, at de ikke kan finde fælles fodslag", og "Sulten er en militær strategi mod en hel nation. Krigens ofre er børn med katastrofale følger for nationen som helhed".

Vi præsenteres for forskellige typer af vestlige udviklingsarbejdere, både de klassiske fra missioner, såsom en nonne, de "moderne" som en antropolog på et nødforsyningslager, og piloter, der i cockpittet diskuterer gårsdagens beskydning. Der er en akut stemning i 'Broen til Biafra', hvor risici og forhindringer for nødhjælpsarbejderne betones. Dette sker dog uden at gøre årsagerne til sulten og borgerkrigen i Biafra til stereotyper.” (Læs mere i Glob og kulturmødet)

Credits

Instruktør: Jørgen Vestergaard
Manuskript: Jørgen Vestergaard
Fotograf: Willy Rohde
Speaker Jørgen Rygaard

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Jørgen Vestergaard

Udgivelsesår
1968

Produktionsselskab
Teknisk Film Compagni

Varighed og format
30 min., s/h, tone

Læs program