Cobra et après

Om filmen

Hvad var COBRA? En gruppe eller en sammenslutning af kunstnere, eller som den belgiske digter, Christian Dotremont sagde, "en relativt organiseret bevægelse". Dotremont er hovedfiguren i denne beretning om CoBrA, som bl.a. omfattede Asger Jorn, Karel Appel, Constant, Corneille, Pierre Alechinsky, Egill Jacobsen og Henry Heerup.

”Det afspejler sig i kunsten, at andre og fjerne kulturer kan lære os noget. (…) Kunstnere som Asger Jorn, Henry Heerup, Egill Jacobsen og Carl-Henning Pedersen er med til at danne det internationale avantgardistiske kunstkollektiv CoBrA, som skildret i filmen 'Cobra et Apres'. Her hentes inspiration fra barnets fantasiverden såvel som fra fjerne kulturers religiøse kunst. Kunstneren, og een af grundlæggerne, Christian Dotremont opsummerer: “Når alt kommer til alt er Cobra geografi. Det er en historie om hukommelse, den foregår mellem hukommelse og fantasi - takket være den umiddelbare spontanitet. Den gør det muligt at rejse i tiden. Med denne spontanitet kan man gøre opdagelser. Den søger og rejser.”

Cobra, hvis navn sammentrækker forbogstaverne til Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam, revolutionerer kunstens metoder ved at nedbryde grænserne mellem kunst, liv, hverdag og videnskab. Tidsskriftet Helhesten beskrives i 'Cobra et Apres' som vigtig for udviklingen af det kunstneriske program i Cobra. (…)

I Helhestens program ”… fremhæves den primitive figur, det urmenneskelige, såvel som barnets umiddelbare adgang til fantasien som inspirationskilder. Helhesten bliver et unikt samlingspunkt for en meget bred og åben interesse for det fællesmenneskelige udtryk i fortid og nutid” (Læs mere i Glob og kulturmødet).

Credits

Instruktør: Ole Roos
Manuskript: Ole Roos
Fotografer: Dirk Brüel, Peter Roos og Ole Roos

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Ole Roos

Udgivelsesår
1975

Produktionsselskab
RM Productions

Varighed og format
54 min., farve, tone

Filmens program