Spaniernes Spanien

Om filmen

Filmen gør opmærksom på de frie demokratiers medansvar for udviklingen i Francos Spanien. Til bl.a. Halfdan Rasmussens personlige og manende digteriske kommentarer sammenholder filmen turisternes Spanien med spaniernes eget Spanien.

”Danskernes færd i verden får et skud for boven i 'Spaniernes Spanien'. Charterturismens vareliggørelse af fremmede lande sættes på spidsen i denne film, som er et samarbejde mellem filmfolk og litteraturfolk. Vi køber os til sol, varme og billig vin og drømmer os væk fra hverdagens trængsler. Men vi bør få øjnene op for bagsiden af “den falske folklore”, hævdes det i filmen.

Lyd og billede er skilt ad for at blive sat sammen på kreative måder. Til optagelser af almindelige spaniere, der ser ind i kameraet med eftertænksomme blikke, høres digternes fremmaning af en undertrykt virkelighed. De erfaringer, der fremmanes af digtene, konkretiseres i slutningen af filmen i interviews med pårørende til politiske fanger. Derigennem søges at skabe bevidsthed om erfaringer, som ligger uden for det umiddelbart synlige, og som er censureret eller politisk undertrykt af Franco diktaturet. Angsten gennemsyrer, ifølge filmen, det spanske samfund i alle dets afkroge. Men overalt “promenerer vi vores lyslokkede demokrati og holder ferie i diktaturets skygge”. Hvordan kan danske turister være så enøjede?” spørger digterne Halfdan Rasmussen, Jose Goytisolo og Jørgen Gustava Brandt.” (Læs mere i Glob og kulturmødet

Credits

Instruktører: Lennart Steen, Annelise Demuth
Manuskript: Lennart Steen
Fotograf: Lennart Steen
Speakere Halfdan Rasmussen, Jørgen Gustava Brandt

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktører
Lennart Steen, Annelise Demuth

Udgivelsesår
1966

Produktionsselskab
Copenhagen Film Group

Rekvirent
Kortfilmrådet

Varighed og format
15 min., s/h, tone