Polyorama Panoptique – Fra dag til nat

BILLEDSERIE. Rigtigt levende billeder kunne dette tidlige apparat ikke præstere, men derimod kunne den på nærmest magisk vis skifte motivet fra dag til nat.

Polyorama Panoptiquen er opfundet af franskmanden Pierre Sequin. Apparatet blev brugt som underholdning og var særlig populært fra 1820’erne til 1850’erne. Filminstituttets apparat ca. fra 1850.

Polyorama-Panoptique1

Filmarkivet

Filminstituttet sikrer at film, plakater og anmeldelser bliver gemt for eftertiden. 

I Filmarkivets samling er også en række antikke maskiner, der kan vise levende billeder. 

Over de kommende uger retter FILMupdate blikket mod de tidligste apparater.

Filmarkivet opbevarer filmene, Biblioteket udlåner bøger og tidsskrifter, Billed- og Plakatarkivet bevarer stills og plakater, Udklipsarkivet sørger for at alt filmstof i aviserne gemmes for eftertiden, og Cinemateket viser filmene. 

Efterhånden kan en del film og fotos ses via forskellige websites, bl.a. Filmstriben og Filmdatabasen.

Læs også om Det Danske Filmmuseum

Apparatet er simpelt konstrueret og består af en trækasse beklædt med grønt papir. I kassen er der små låger, en i kassens top og en på bagsiden, som man styrer mængden af lys med. Foran på kassen er der monteret en linse på en papirbælg. Papirbælgen gør det muligt at finjustere, når beskueren betragter motivet gennem linsen.

Polyorama-Panoptique3

Illustrationerne man betragtede i apparatet var trykt på tyndt papir og monteret på en træramme. Det var ofte landskaber eller scener fra livet i byerne. Når man kiggede gennem linsen og havde lågerne åbne ville man opleve et flot motiv i klare farver, men når der langsomt blev lukket for lågen og mængden af lys blev reduceret, ville motivet ændres fra dag til nat. For at skabe flotte effekter når man betragtede illustrationerne som nat havde man f eks skåret små huller i vinduerne på huse og gadelamper og sat kulørt papir i så det så ud som om at de lyste op i natten. Det kulørte papir kunne gøres meget effektfuldt, og derfor finder man også flere motiver med ildebrande.

Se alle billederne af DFI's polyorama panoptique.

Polyorama Panoptique fra Museu del Cinema i Girona