Claire Thomson

Claire Thomson, Ph.d. Gæsteforsker ved DFI: Oktober 2013 – september 2014.

Claire Thomson tilbragte et års forskningsorlov som gæsteforsker ved DFI i perioden oktober 2013 – september 2014.  Bogen Short Films from a Small Nation (2018) er et resultat af forskningsopholdet ved DFI.

Claire er født 1974, uddannet M.A. (1996) i EU-studier, fransk og dansk, M.Sc. i oversættelse (1997), og Ph.d. i dansk litteratur (2003) ved University of Edinburgh, Skotland. Fra 2000 til 2004 var hun ansat som Lecturer in Contemporary Scandinavian Studies ved University of East Anglia, England og siden 2004 ved UCL (University College London), først som Mellon Postdoctoral Research Fellow og senere ved Department of Scandinavian Studies (institutleder 2009–2013, og fra 2013 Senior Lecturer in Scandinavian Film).

Dansk nationalidentitet har været en rød tråd i Claires forskning, helt fra Ph.d.-afhandlingen om 1990ernes encykopædiske romaner til hendes forskningsprojekt om Dansk Kulturfilm hos DFI. Indimellem har hun udgivet en monografi om filmen Festen (2013) og en række redigerede bøger, artikler og essays om nordisk film, specielt kortfilm, rum og sanserne i film, Carl Th. Dreyer og Thomas Vinterberg. Interessen for mediespecificitet og mediernes rolle i identitetsskabelse omfatter også moderne dansk litteratur. Hun samarbejder tværdisciplinært, specielt med UCLs forskningscentre Urban Laboratory [www.ucl.ac.uk/urbanlab] og Center for Multidisciplinary & Intercultural Inquiry [http://www.ucl.ac.uk/multidisciplinary-and-intercultural-inquiry].

Udover forskning og undervisning har Claire haft en ledende rolle i at udvikle nye kanaler for kulturformidling i Humaniora ved UCL, bl.a. gennem en række udstillinger og arrangementer, gennem hendes rolle som en direktør for Norvik Press [www.norvikpress.com], og ved at formidle nye Ph.d.-stipendier, der fremmer oversættelse af dansk og svensk litteratur i Storbritannien. For at formidle sin forskning til et bredere publikum har hun opført stand-up komedie flere gange i regi af Bright Club [www.brightclub.org].

UCL hjemmeside: http://www.ucl.ac.uk/selcs/people/scandinavian-studies-staff/claire-thomson